Haberler

Mobil Santrallerin Bunduğu Bölgede Enfeksiyonlarda Artış İddiası

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Cem Şahan, Mobil Santrallerin Bulunduğu Tekkeköy Bölgesinde Aralık ve Ocak Aylarında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Mevsimsel Olarak Açıklanmayacak Şekilde Arttığını İleri Sürdü.

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Cem Şahan, mobil santrallerin bulunduğu Tekkeköy bölgesinde Aralık ve Ocak aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının mevsimsel olarak açıklanmayacak şekilde arttığını ileri sürdü.

Oda binasında düzenlediği basın toplantısında mobil santrallerin çevreye etkisi konusunda açıklamalarda bulunan Cem Şahan, katı ve sıvı partiküllerin boyutlarının geniş bir aralığa yayıldığını ifade etti. Şahan, "Sağlığa konu olan partiküller, aerodinamik çapı 10 metrenin altındaki partiküllerdir. Bu boyut aralığındaki partiküller, solunum sistemi içine girerek birikim yapabilir. 2.5 metreden daha küçük partiküller 'ince partiküller' olarak adlandırılır. İnce partikül kaynakları, tüm yanma prosesleri ve

bazı endüstriyel prosesleri içerir. 2.5-10 metre aralığındaki partiküller, 'kaba' partiküller olarak adlandırılır. Kaba partikül kaynakları ise kırma, öğütme işlemleri, yollardan kalkan tozlardır" dedi.

Sağlığa konu olan partiküller maddelerin etkileri ve risk grupları konusunda da bilgi veren Şahan, "İnce ve kaba partiküllerin her ikisi de solunum sisteminde birikebilir ve çeşitli sağlık etkilerine neden olabilir. Kaba partiküller, astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir. İnce partiküllere maruziyet, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine neden olur" diye konuştu.

Uzman Dr. Cem Şahan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Mobil santrallerin bulunduğu Tekkeköy ilçesinde Aralık ve Ocak aylarında üst solunum yolu enfeksiyonları, mevsimsel olarak açıklanamayacak şekilde artma eğilimi göstermiştir. Mobil santraller hassas gruplar için sınır değer olan 100 değerini 213 kere aşmıştır. Bu gerçeği sadece Çevre Mevzuatı ile değerlendirme isteği kamu yönetimince genel davranış kalıbı olmuştur. Oysa Sağlık Bakanlığı'na bağlı Refik Saydam Enstitüsü'nden aldığımız tabloda görüldüğü gibi sağlık için hassas gruplarda değerler daha

düşüktür."

(İG-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title