Haberler

Mkü'de "Küreselleşme ve Atatürkçülük" Konferansı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, Küreselleşmenin, Doğru Temeller Üzerine İnşa Edildiğinde Olumlu Bir Anlam İfade Ettiğini Belirterek, "Küreselleşme, Günümüzde 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' İdeali Yerine, 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Uluslararası Sermayenindir' Anlamına Gelmektedir" Dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, küreselleşmenin, doğru temeller üzerine inşa edildiğinde olumlu bir anlam ifade ettiğini belirterek, "Küreselleşme, günümüzde 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ideali yerine, 'Egemenlik kayıtsız şartsız uluslararası sermayenindir' anlamına gelmektedir" dedi.

Işıklı, Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) düzenlenen "Küreselleşme ve Atatürkçülük" konulu konferansta yaptığı konuşmada, "Her şeyi biz dünyadan almadık, dünyaya verdiğimiz şeyler de var. Bunların içinde en önemlisi Atatürkçülük. Atatürk'ün ortaya koyduğu değerler, bugün dünyanın barışı için ihtiyaç duyulan değerlerdir" diye konuştu. Günümüzde yaşanan toplumsal, ekonomik ya da siyasi her olayda küreselleşme sürecinin etkisi olduğuna dikkat çeken Işıklı, "Dünyayı etkisi altına almış olan küreselleşme, aslında bir pazarlama sloganıdır. Çağımız pazarlama çağıdır. Artık sadece ürünler değil, fikirler, projeler ve stratejiler de pazarlanmaktadır. Böyle bir pazarlama çağında küreselleşme olgusu çok önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Dünyadaki dinler, ideolojiler de küreselleşmeci bir anlayışa sahiptir. Ancak küreselleşme, doğru temeller üzerine inşa edildiğinde olumlu bir anlam ifade etmektedir. Küreselleşme, günümüzde 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ideali yerine, 'Egemenlik kayıtsız şartsız uluslararası sermayenindir' anlamına gelmektedir" dedi.

Küreselleşmeyle Atatürkçülük arasındaki çelişkinin, öncelikle Atatürkçülük'ün demokratikleşme anlamında bir ideolojiyi temsil etmesinden kaynaklandığını vurgulayan Işıklı, "Çünkü Atatürkçülük, 'Tam bağımsızlık, antiemperyalizm' demektir. Bağımsızlık olmadan emperyalizmin boyunduruğu altında demokratikleşme olmaz. Eğer olsaydı, bugün Irak'ta demokrasi olurdu. Öte yandan, Atatürkçülük Türkiye'ye ve genel olarak mazlum milletlere özgü bir sosyal devlet demektir. Bu yönüyle Atatürkçülük küreselleşme sosyal devlete karşıdır ve 19. yüzyıl vahşi kapitalizminin diriltilmesinden ibaret olan bir ideolojiyi yani neoliberalizmi dayatmayı temel amaç edinmiştir" şeklinde konuştu.

Konferansı; MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Tatlı, protokol üyeleri, öğretim elemanları ve öğrenciler izledi.

(OK-MT-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title