Haberler

Mısır'da Darbe Karşıtlarının Yargılanması

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, hakkında 101 yıl hapis ve bir idam cezası kararı verilmesinin yanı sıra "hakkında en fazla dava açılan darbe karşıtı" olarak nitelendiriliyor.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, hakkında 101 yıl hapis ve bir idam cezası kararı verilmesinin yanı sıra "hakkında en fazla dava açılan darbe karşıtı" olarak nitelendiriliyor.

Konsey başkanlığı görevine 16 Şubat 2010'da getirilen, aynı zamanda Beni Suveyf Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Bedii'nin, yargılandığı davaların yalnızca 6'sında söz konusu hükümler verildi.

Bugün de "Rehberlik Bürosu Olayları" davasında hakkında 25 yıl hapis cezası verilen Bedii'nin ayrıca halihazırda inceleme aşamasında olan 40 davası daha bulunuyor.

Kararların kronolojik sıralaması

Kahire Ceza Mahkemesi 30 Nisan 2014'te Bedii'ye "yargıya hakaretten" bir yıl hapis cezası verdi.

Minya Ceza Mahkemesi ise 21 Haziran'da Bedii'nin de aralarında bulunduğu 183 kişi hakkında 14 Ağustos 2013'te darbe karşıtlarının toplandığı Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'na kanlı müdahalenin ardından yaşanan olaylar sırasında Minya'daki bir polis merkezine düzenlenen saldırılardan dolayı idam cezasına hükmetti.

5 Temmuz'da ise Şubra Ceza Mahkemesi, Bedii'nin de aralarında bulunduğu 37 kişiye müebbet hapis cezası verdi.

30 Ağustos 2014'te Giza Ceza Mahkemesi, Bedii hakkında idam kararı vermiş ancak söz konusu karar görüşüne başvurulmak üzere müftüye gönderilmiş, idam cezası müebbete çevrildi.

Giza Ceza Mahkemesi 15 Eylül 2014'te Bedii'nin de aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında, 7 kişinin hayatını kaybettiği 100'e yakın kişinin yaralandığı Giza'daki darbe karşıtı yürüyüşte çıkan olaylar sebebiyle yargılandıkları davada müebbet hapis cezasına hükmetmişti.

Ülkede 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen darbenin ardından Ağustos 2013'te gözaltına alınan Bedii hakkında bugün de Kahire Ceza Mahkemesi tarafından "Rehberlik Bürosu Olayları" davası kapsamında müebbet (25 yıl) hapis cezası verildi.

Mısır kanunlarına göre müebbet hapis cezası alan sanıklar, 25 yıl cezaevinde tutuklu kalıyor.

Hakkında en fazla dava açılan "darbe karşıtı"

İhvan Hukuk Komitesi Üyesi Hasan Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bedii'nin, 40'tan fazla davadan yargılandığını belirterek, bunlardan 3'ünün askeri mahkemede görüldüğünü aktarmıştı. Salih, Bedii'nin darbe karşıtları içinde hakkında en fazla dava açılan kişi olduğunu ifade etmişti.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen darbenin ardından mevcut yönetim, İhvan'ı terör örgütü olarak tanımlarken, mensuplarını ise "şiddete ve terörizme teşvik" etmekle suçluyor. Barışçıl bir metot izlediğini dile getiren İhvan ise Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alınması sırasında yaşananları "askeri darbe" olarak nitelendiriyor.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Bedii Kahire Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title