Haberler

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek Almanya'da

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Almanya'nın Başkenti Berlin'de Başbakan Angela Merkel'le Bir Araya Geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Almanya'nın başkenti Berlin'de Başbakan Angela Merkel'le bir araya geldi.

Planlanan süreden daha da uzun görüşen Merkel ve Mübarek, daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakanlık binasında gerçekleştirdikleri basın toplantısında Merkel, Cumhurbaşkanı Mübarek'in, Lübnan - Orta Doğu sorununa ve Akdeniz Birliği projesine verdiği desteğin takdire laik olduğunu ifade etti.

Merkel, "Sizi tekrar aramızda görmek bizi çok memnun etti. Biz Mısır'la olan diplomatik ilişkimize özel önem veriyoruz. Lübnan'ın, Orta Doğu sorunlarında gösterdiği hassasiyet ve yardımdan, özellikle de bu coğrafyadaki savaş ve barış konularındaki yaklaşımından dolayı Mısır'a şükranlarımızı sunuyorum. Almanya ve Mısır'ın ikili ve dostluk ilişkileri oldukça iyi. Bu nedenle çoğunlukla Mısır ve Almanya dışındaki krizler üzerine de fikir alışverişinde bulunabildik. Lübnan meselesi ve buradaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilerleme kaydedilmesi üzerine konuştuk. Orta Doğu barış sürecini de konuştuk. Gazze Şeridindeki durumu da ele aldık. Bu noktada Mısır'ın angajmanını biliyor ve bunun için de teşekkürlerimizi sunuyoruz. İsrail ve özerk Filistin bölgesinden Abbas arasındaki diyaloğun ilerleme kaydetmesi yönünde de görüş birliğine vardık. Biz Almanya olarak Annapolis'in alternatifinin olmadığını düşünüyoruz ve bu sürenin kullanılmasında yanayız. Biz bu noktada İsrail ile ortak görüşteyiz. Mısır'ın ayrıca Sudan Darfur meselesinde de aktif olduğunu biliyoruz. Mübarek'in Akdeniz Birliği'nin geliştirilmesi konusunda Fransa'da yaptığı açıklamalar bizi çok sevindirdi" dedi.

"Almanya'nın sınır ülke olmamasına rağmen Akdeniz Birliği projesine neden destek verdiği" sorusu üzerine Merkel, Almanya'nın Akdeniz Birliği projesini desteklediğini, zira bu projenin bölge istikrarı için önemli bir siyasi rol oynayacağını ifade etti.

Merkel, "Akdeniz politik açıdan son derece önemli. Bu nedenle Akdeniz Birliği sadece Akdeniz'e sınırları olan ülkeleri değil, bizleri de yakından ilgilendiriyor. Bu konu ekonomik ve göç meselesi yüzünden de çok önemli. Mübarek'le Haziran ayında Paris'te bir araya gelince bu konuyu yeniden ele alacağız" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ise ülkesinin Irak'taki barış sürecinden yana olduğunu ifade ederek, "Irak'taki barış sürecinin devamından yanayız. Petrol fiyatlarının ve gıda ürünlerinin artışının da dengede tutulmasından yanayız. Akdeniz Birliği'nin geliştirilmesinden yanayız. Bu konuda dün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile de görüştük. Bizim ortak görüşümüz Mısır ve Almanya ilişkilerinde turizm ve ekonomik alanlarda iş birliğinin artmasından yana.Başbakan Merkel'i Mısır'a davet ettim. Onu Mısır'da görmek isteriz" dedi.

Almanya'ya 2006 yılından bu yana resmi bir ziyarette bulunmayan Mübarek, Almanya ve Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde de Merkel'le hem fikir olduklarına işaret etti.

Başbakan Merkel, Şubat 2007'de Mısır'a resmi bir ziyarette bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, son iki yılda Mısır'ı ikili ve uluslararası boyutta ziyaret etti.

(SE-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title