Haberler

Mersin Devlet Hastanesi'nde Açık Kalp Ameliyatları Sürüyor

Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Suat Özer Öner, 18 Nisan Tarihinden Bu Yana Mersin Devlet Hastanesi'nde 7 Kalp Ameliyatının Başarıyla Gerçekleştirildiğini Bildirdi.

Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Suat Özer Öner, 18 Nisan tarihinden bu yana Mersin Devlet Hastanesi'nde 7 kalp ameliyatının başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Öner, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın ulusal kalp sağlığı doğrultusunda yapılacak olan ulusal plana göre kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi hizmetlerinin geliştirilmesi ve nitelikli hizmet verilmesi amacıyla 2007 yılının Eylül ayında 23 ilde bölgesel kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi merkezlerinin kurulması ve personelinin eğitilmesi çalışmalarına başlandığını hatırlattı. Bu kapsamda İstanbul Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Kalp Cerrahi Ekibi Başkanı Prof.Dr. Cevat Yakut başkanlığındaki ekibin, Mersin Devlet Hastanesi personeliyle birlikte ilk ameliyatını 18 Nisan tarihinde gerçekleştirdiğini belirten Öner, daha sonra onların tıbbi ve teknik destekleriyle birlikte Mersin Devlet Hastanesi personeli tarafından kalp ameliyatlarına devam edildiğini ve bugüne kadar 7 ameliyatın başarıyla yapıldığını söyledi.

Mersin Devlet Hastanesi'nde 4 kardiyolog ve 5 kalp cerrahi uzmanının bulunduğunu ve şu ana kadar yapılan 7 ameliyatın problemsiz gerçekleştirildiğini belirten Öner, donanım ve ekipman olarak da hiç bir eksikliklerinin bulunmadığını kaydetti. Mersin Devlet Hastanesi'nde şu anda Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde yapılan standartlarda açık kalp cerrahisi yapılabildiğini vurgulayan Öner, acil kalp krizi geçirenlere müdahale etme şanslarının bulunduğunu, kalp pili uygulamalarına da başlandığını bildirdi.

Bu aşamadan sonra koroner anjiyo grafik cihazı temin etmeyi amaçladıklarını dile getiren Öner, böylelikle kardiyologların koroner anjiyo yapabileceklerini, acil stent ve balon uygulamalarına başlayabileceklerini söyledi. Bugüne kadar bu ameliyatların Mersin Devlet Hastanesi'nde yapılamamasının uzman kişiler ve ekipman yokluğundan kaynaklandığını belirten Öner, "Artık bundan sonra burada ameliyat olacak kişilerin ameliyatlarını başarı ile gerçekleştiriyoruz. Mersinliler hiç korkmadan, güvenle hastanemizde ameliyat olabilirler. Şu anda Mersin'de, MEÜ Tıp Fakültesi ve bir kaç özel hastane ile birlikte hastanemizde de kalp ameliyatları yapılabilmektedir" dedi.

Bu bölgede kalp rahatsızlığından kaynaklanan hasta sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Öner, bunun, beslenmenin koyun eti ağırlıklı olduğu için kolesterollerinin genelde yüksek çıkması ve tuzlu yiyeceklerden kaynaklandığını söyledi. O bakımdan kalp hastası sayısının yüksek olduğuna işaret eden Öner, "Bu tür hastalar mümkün olduğu kadar sebze ağırlıklı ve tuzsuz yemek yemeli ve düzenli egzersiz yapmalıdır. Egzersizden kastımız haftada en az 2 defa 5 kilometrelik normal tempoda yürüyüştür. Ayrıca bu hastalar sigaradan uzak durmalıdır. Bunun yanında normal geleneksel beslenme şekli uygulanmalı, meyve ve sebze türü yemekler yenmeli, eti de yağsız ve tuzsuz olmamak kaydıyla tüketmelidir" diye konuştu.

Mersin Devlet Hastanesi'nde, Türkiye şartlarında yapılabilecek her türlü tedavinin yapıldığını da belirten Öner, 570 yatak kapasiteli hastanenin doluluk oranının ise yüzde 85 dolayında olduğunu söyledi. Şu anda 70 poliklinikle hizmet verildiğini ve günde 3 bin 500 ile 4 bin 500 arasında hastaya bakıldığını ifade eden Öner, bu sayının semt poliklinikleri ve acil servisle birlikte 5 bin 500'ü bulduğunu kaydetti. Tek sıkıntılarının fiziki mekan olduğunu dile getiren Öner, Kocavilayet kasabasındaki arsa probleminin bir an önce çözülüp, yeni hastanenin temelinin atılmasıyla birlikte Mersin'de sağlık hizmetleri alanında büyük bir rahatlama olacağını söyledi.

Mersin Devlet Hastanesi'ndeki görevinde 1 yılı doldurduğuna işaret eden Başhekim Öner, bu süre içinde 15-20 adet yeni poliklinik açtıklarını, patoloji laboratuvarını taşıdıklarını, ameliyathanenin revizyonunu yaptıklarını ve acil servisi yenilediklerini belirterek, diyaliz merkezini yeni yerine taşıdıktan sonra boşalan alana yanık ünitesi kuracaklarını da kaydetti. Öner, Mersin Devlet Hastanesi'nde ciddi anlamda bir personel sıkıntısı olmadığını da sözlerine ekledi.

(HK-HK-Y) 18.05.2008 16:39 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title