Haberler

Mermer ve Doğaltaş Sektörü Yeni Pazarlara Açılacak

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Keleş, ABD'de Yaşanan Morgage Krizinin Sektörlerine Olumsuz Etkisini En Aza İndirmek İçin Yeni Pazarlara Açılacaklarını Bildirdi. Keleş, Özellikle Dubai, Bahreyn, Katar, Kuveyt Gibi Körfez Ülkeleri İçin Çalıştıklarını Kaydetti.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ahmet Keleş, ABD'de yaşanan morgage krizin sektörlerine olan olumsuz etkisini en aza indirmek için yeni pazarlara açılacaklarını, özellikle Dubai, Bahreyn, Katar, Kuveyt gibi Körfez ülkeleri üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

     İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) dünyaca ünlü sanatçı ve tasarımcıların Türk mermerini kullanarak yarattıkları tasarımları "Block Sergisi" adıyla İstanbul Modern Sanat Merkezi'nde sergiliyor.

-MERMERCİLERİN GÖZÜ YENİ PAZARLARDA-

Serginin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ahmet Keleş, sektörün yaşadığı sorunlara değinirken, doların değer yitirmesi, işçilik ve mazot fiyatlarındaki artış ve arz–talep dengesinde yaşanan sorunlardan sektör olarak olumsuz etkilendiklerini söyledi. ABD'nin 380 milyon dolar ile en büyük müşterileri olduğunu belirten Keleş, bu ülkeden kaynaklanan kayıpları yeni pazarlara açılarak kapatabileceklerini kaydetti. Keleş, özellikle Dubai, Bahreyn, Katar, Kuveyt gibi Körfez ülkeleri gibi yeni pazarlar için çalıştıklarını kaydetti.

-"DURMAK YOK, YOLA DEVAM"-

Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2012 yılına kadar gerçekleştirmek üzere, ağırlıklı olarak inşaat sektörünü ilgilendiren 737 milyar dolarlık projesi bulunduğuna işaret eden Keleş, Dubai'nin de 2012 yılına kadar onaylanmış 292 milyar dolarlık inşaat projesi olduğunu ancak Türkiye'nin bölgeye ihracatının 10 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. Bölgede Türk ürününü "lüks" kategorisine yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Keleş, "İtalya ve İspanya ile bu pazarda rekabete giriyoruz, yeni açılımlarımız olacak. Ürünlerimizi oralarda projeleri yöneten Avrupalılara iyi anlatmalıyız. Durmak yok, yola devam. Her türlü fırsatı değerlendireceğiz" dedi.

-MERMERLE YAPILAN SANAT-

Mezar taşı, koltuk, koltuk, küçük ev aletlerinin saklanabileceği kutular ve mermer heykellerin yer aldığı sergide, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çıkan taşlar ve mermerler kullanılarak yapılan tablolar da sergileniyor. İstanbul Modern'deki sergideki tasarımlar 12'si yabancı, 6'sı yerli sanatçı tarafından yapıldı. Tamamı Türk mermerinden yapılan tasarımların yer aldığı ve gelirinin Mehmetçik Vakfı'na bırakılacak olan BLOCK sergisini, 15 günde 2 bin ziyaretçi gezdi.

Sergiye ilişkin de bilgi veren İMİB Başkanı Ahmet Keleş, Türk mermerinin dünyaca ünlü tasarımcı ve mimarlar tarafından tanınması için BLOCK sergisi benzeri, mermerin tasarımda kullanıldığı sergileri dünyanın pek çok büyük kentinde açmayı düşündüklerini söyledi. Keleş, sergide yer alan eserlerin, mermerin yaşayan bir malzeme olduğun göstergesi olduğunu vurgulayarak, hiçbir ülkede olmadığı kadar mermer çeşidinin Türkiye'de bulunduğunu dünyaca ünlü sanatçı ve tasarımcılara anlatmayı başardıklarını kaydetti.

Keleş, dünyada özellikle tasarım alanında söz sahibi olan ülkeler ve tasarımcılarla iletişim kurmanın Türk mermerinin kullanımını artıracağına dikkat çekerek, "Block sergisi bu noktada çok önemli, bizler ülkemizdeki mermer çeşitleri ile neler yapılabileceğini görmek istedik ve dünyaca ünlü sanatçılarla çalıştık, benzeri sergileri New York, Milano, Tokyo, Madrid gibi şehirlerde de açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen bu serginin Avrupa'da da örnek alındığına dikkat çeken Keleş, "Önceden biz onları takip ederdik, şimdi onlar bizi takip ediyor" dedi. Keleş, İtalya'da 2 yılda bir düzenlenen ve 29'uncusu yapılacak Parara Fuarı'nın, 2008 konseptini tamamen mermerden yapılan tasarımlara ayırmasını buna örnek gösterdi.

-DÜNYACA ÜNLÜ MİMARLARA DOĞALTAŞ KATALOĞU-

Keleş, her yıl bastırdıkları doğaltaş kataloglarını bu yıl geliştirdiklerini, 550 Türk taşının katalogda yer alacağını ifade ederek, "Bu katalogları, kredi kartı teslimatlarında kullanılan kişiye özel teslimat yöntemleri ile yerli ve yabancı mimarlara göndereceğiz. Orada herhangi bir taşı merak eden mimar, "turkishstones" web sitemizden o taşın ismine tıkladığında, taşın her türlü bilgisine ve satan firmaya ulaşabilecek" diye konuştu.

Dünyanın en ünlü sergilerinde yer alan Campana Brothers, daha önce Jean Paul Gaultier'in defileleri için tasarımlar yapan Jurgen Bey, "Yüzde 100 Design Tokyo" sergisinin bu yılki kreatif direktörü Michael Young; Centre Georges Pompidou koleksiyonunda yer alan Konstantin Grcic, dünyaca ünlü Türk sanatçı Haluk Akakçe'nin yanı sıra; Aziz Sarıyer, Defne Koz, Marcelo Rosenbaum, Autoban, Marcio Kogan, Arthur Casas, Tanju Özelgin, Paola Navone, Matali Crasset, Arif Özden, Gökhan Avcıoğlu, Simon Heijdens ve Jason Miller gibi dünyanın pek çok ülkesinde sergilere katılmış sanatçılar da BLOCK sergisinde eserleri ile yer alıyor.(ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title