Haberler

Mehmetçik FM Kapandı

Güncelleme:

Mehmetçik FM'in kapatılması, Kosovalı Türkler tarafından büyük üzüntüyle karşılandı.

'Mehmetçikle Ay yıldız' sloganıyla 2001 yılında Kosova'da Türk askeri tarafından yayın hayatına başlayan '100. 3 Mehmetçik FMöin kapatılması, Kosovalı Türkler tarafından büyük üzüntüyle karşılandı. 1999 yılından bu yana Kosova'da KFOR Barış Gücü bünyesi altında görev yapan Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutanlığı, Kosova'da moral ve motivasyonu yükseltme, Kosova halkını bilgilendirme ve bilinçlendirme çerçevesi altından 2001 yılında Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutanlığı 'Sultan Murat Kışlasıönda 100. 3 frekansıyla yayın hayatına başlattığı 'Mehmetçik FMöin 10 yıl aradan sonra kapatılması, Kosova vatandaşları yanı sıra Türk siyasiler ve Türk aydınlar tarafından kaygıyla karşılandı. Kosova'nın güney bölgesinde yer alan ve Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı Prizren'deki Türk Taburu Komutanlığı'ndan Kosova geneline 24 saat Türkçe yayınlarıyla Kosova'da Türkçenin korunmasını ve etkin kullanılmasını sağlıyordu.

'Mehmetçik FMöin kapatılmasıyla ilgili DHA mikrofonlarına konuşan Kosova Meclis Başkan Yardımcısı aynı zamanda Medya Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Enis Kervan, 'Bizler Kosovalı Türk siyasiler olarak Türkçenin mücadelesini verirken yıllar sonra var olan bir olgunun sıfıra inmesi bizleri üzmektedirö dedi.

Sadece Kosovalı Türklerin değil, Kosova halkı tarafından benimsenen bir radyonun kapatılması Kosova halkını üzmektedir diyen Kervan, 'Böyle bir radyonun kapatılması gerçekten çok üzücü. Mehmetçik FM'in kapatılması bu radyonun kapatılması anlamına gelmemeli. Türk askerinin kararlarına saygı duyuyoruz. ,

Fakat Mehmetçik FM'in kapatılması bu radyonun kapatılması anlamına gelmemeli ve radyonun yayınına devam etmesi lazım. Frekansın kapatılmasına kesinlikle karşıyım. Bu radyonun yaşatılmasını istiyorum Kosovalı Türklerin seçmiş olduğu bir siyasi lider olarakö ifadelerini kullandı.

Mehmetçik FM'in kapatılmasına inanmak istemiyorum diyen üniversite öğrencisi Elmedina Arapi, 'Yapmış oldukları yayınlarla hem eğlenceli hem de bilgi ve Kosova'daki gelişmeleri Mehmetçik FM'den takip ediyoruz. Çok önemli bir radyo bizler için umarım kapatılmazö ifadelerini kullandı.

'Gerçekten duyduğumda çok üzüldümö diyen bar işletmecisi Deniz Dadale de, 'Bütün Prizren halkı Mehmetçik FM'i dinliyordu. Radyo kapanırsa bizim için çok kötü olacak. Umarım bu gerçekleşmez. Bu çok kötü bir karar bence. Bu gerçekse umudun bu toprakları terk edip gittiğinin bir haberdir bence dedi.

Filizler Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ferhat Derviş ise haberi duyduğunda şok olduğunu söyledi. Mehmetçik FM'in değerlerini anlatmak yetmez diyen Derviş, 24 saat tek Türkçe yayın yapan Mehmetçik FM'in kapatılması buradaki Türk toplumuna büyük bir darbe olacağına inandığını söyledi.

Bu işin çözümünün bulunması gerekir diyen Derviş, Türk siyasilere ve aydınlara seslendi. Türk Taburunun almış olduğu karara saygı duyduğunu belirten Derviş, frekansa sahip çıkılması için Türk derneklerinin ortak bir karar alması gerektiğini söyledi. 10 yıldır Kosova'da en çok dinlenen radyo unvanına sahip olan Mehmetçik FM, Türk kültürünün yaygınlaştırılmasında ve dolayısıyla da Türk dilinin geliştirilmesi konusunda büyün önem arz ediyordu.

Gerçekleştirmiş olduğu yayınlarla, Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutalığı'nın faaliyetleri hakkında dinleyenlerini bilgilendiren Mehmetçik FM, sadece Prizren bölgesinde değil, sesini Kosova'ya duyurabilmek için sözleşmeli olarak Kosova'nın bütün bölgelerinde yayın yapan radyolarla yayınlarını sürdürüyordu.

Kosova ve Türkiye'deki gelişmelerden dinleyicilerini bilgilendiren Mehmetçik FM, ayrıca gerçekleştirmiş olduğu istek programlarıyla da yoğun bir şekilde dinleniliyordu. Prizren ve özellikle Kosovalı Türklerin ağırlıklı olarak yaşadığı bölgelerde ev, işyeri ve dükkânlarda sürekli dinlenen Mehmetçik FM, Kosova'da en çok dinlenen radyolar arasında yer alıyordu. Bugüne kadar çok sayıda Kosovalı'nın konuk olduğu Mehmetçik FM radyosuna, eski Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök ve diğer üst düzey komutanlar ile, Şener Şen, Kenan İmirzalioğlu, Cem Yılmaz, İbrahim Tatlıses, Edis Huz, İzzet Güney, Necati Şaşmaz, Haluk Levent yanı sıra siyaset, eğitim ve diğer alanlarda ünlü kişiler konuk oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Politika Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title