Haberler

Meclis'te Vakıflar ve Af Haftası

Meclis Bu Hafta Görüşmeleri İki Haftadır Devam Eden Vakıflar Yasası'nın Vetolu Maddeleri ile Muhalefetin "Af Getirildiği"ne Yönelik Eleştirilerine Konu Olan "Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı" ile İlgili Tartışmalara Sahne Olacak.

TBMM'de bu hafta görüşmeleri iki haftadır devam eden Vakıflar Yasası'nın vetolu maddeleri ile muhalefetin "af getirildiği"ne yönelik eleştirilerine konu olan "Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı" ile ilgili tartışmalara sahne olacak. Tasarı 19 Şubat Salı günü Genel Kurul'da ele alınacak, Vakıflar Yasası'nın vetolu maddelerine ilişkin görüşmeler ise 20 Şubat Çarşamba günü yapılacak. Yasa'nın 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen 7 maddesi Genel Kurul'da kabul edilirken kalan 41 ve 68'nci maddeler de bu hafta görüşülecek.

Yoğun bir haftaya hazırlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemini, geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı" ile iki haftadır görüşmeleri devam eden Vakıflar Yasası'nın vetolu maddeleri oluşturacak.

-GENEL KURUL'DA AF TARTIŞMASI YAŞANACAK-

Muhalefetin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "af getirdiği"ni gerekçe göstererek karşı çıktığı Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı, 19 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tasarıyla 2 milyar YTL tutarındaki ihtilaflı vergi alacağına 18 ayda 18 eşit taksitte uzlaşma imkanı sağlanırken, AKP, 330 oy aranabileceği endişesi ile bütün milletvekillerinden, Salı günü Meclis'te olmaları ve Genel Kurul'a katılmalarını istedi.

-VAKIFLAR'IN KALAN İKİ MADDESİ GÖRÜŞÜLECEK-

Meclis Genel Kurulu'nda 20 Şubat Çarşamba günü ise, önceki hafta türban teklifi nedeniyle görüşmeleri ertelenen ve geçen hafta da 4 maddesi kabul edilen Vakıflar Yasası'nın vetolu maddelerinin görüşmelerine devam edilecek. İki haftadır devam eden görüşmelerde, 10'ncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği, yasanın 5, 11, 12, 14, 16, 25 ve 26'ncı maddeleri kabul edilmişti. MHP ve CHP'nin "Lozan deliniyor" itirazlarına konu olan Vakıflar Yasası'nın Çarşamba günü de 41 ve 68'nci maddelerinin görüşülmesi bekleniyor.

Geçen hafta yapılan görüşmeler sırasında ise MHP, yasanın vetolu 16'ncı maddesine geçildiği sırada Genel Kurul'da verdiği önerge ile görüşmelerin kapalı yapılmasını talep etmiş, yapılan kapalı oturumda da önerge AKP'nin oyları ile reddedilmişti. Geçen hafta yapılan görüşmelerde, yasanın en çok tartışılan ve vakıfların, vakıf senedinde yer almak kaydıyla amaç ve faaliyetleri doğrultusunda uluslar arası faaliyet ve işbirliğinde bulunması, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilmesine imkan tanıyan 25'nci maddesi aynen kabul edilirken, bir başka tartışmalı madde olan 26'ncı maddesinde değişikliğe gidilmişti. Yasanın 26'ncı maddesi, vakıfların amaçlarını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, Genel Müdürlüğe bilgi vermek şartıyla iktisadi işletme ve şirket kurabilmelerini, kurulmuş şirketlere ortak olabilmelerini sağlarken, önerge ile yapılan değişikliğe göre de, kurulan iktisadi işletmeler ve şirketlerden elde edilebilecek gelirler, vakıf senedindeki amaç dışındaki işler için tahsis edilemeyecek.

-GENEL KURUL'UN ÇALIŞMA SAATLERİ-

Meclis, 21 Şubat Perşembe günü de görüşmeleri yarım kalan AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesiyle ilgili kanun tasarısını ele alacak.

Meclis, 19 Şubat Salı günü saat 15.00'de başlayacağı çalışmasını, ihtilaflı kamu alacaklarının uzlaşma yoluyla tahsili öngören kanun tasarısının bitimine kadar sürdürecek. Genel Çarşamba ve Perşembe günleri ise 14.00 - 20.00 saatleri arasında çalışacak.

-EK 17 TARTIŞMALARI SÜRÜYOR-

Meclis bu hafta ayrıca türbanla ilgili tartışmalara da sahne olacak. Türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifiyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kararı beklenirken, AKP ile MHP arasında sağlanan mutabakat kapsamında bulunan YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi konusunda izlenecek tavır da belirsizliğini koruyor. MHP, Gül'ün onayının ardından çene altı bağlama formülünü öngören düzenleme için hemen harekete geçilmesini isterken, AKP, muhalefet tarafından yapılacak başvuruyu göz önünde bulundurarak Anayasa Mahkemesi'nin kararının beklenmesinden yana tavır izliyor.

-BORÇLAR KANUNU ADALET KOMİSYONU GÜNDEMİNDE-

Meclis'te bu hafta Türk Borçlar Kanunu Tasarısı ele alınacak. Tasarı 20 Şubat Çarşamba günü Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. 649 maddelik tasarı pek çok önemli düzenleme öngörürken bunlar arasında, kira anlaşmalarının bir önceki kira yılında ÜFE oranını geçmemek koşuluyla geçerli olması, depozitonun 3 kira bedeliyle sınırlı tutulması, kefillikte eş izninin aranması gibi düzenlemeler de bulunuyor. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title