Haberler

Manavgat'ın Vergi Rekortmenleri Ödüllendirildi

Matso Tarafından Düzenlenen Vergi Rekortmenleri Ödül Töreninde Konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de Yüzde 50 Oranında Kayıt Dışı Ekonomi Olduğunu Söyledi.

MATSO tarafından düzenlenen vergi rekortmenleri ödül töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de yüzde 50 oranında kayıt dışı ekonomi olduğunu söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından geleneksel olarak düzenlenen 2006 Yılı Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni, dün gece Side Perissia Otel'de yapıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, Manavgat'ın turizmle birlikte hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını belirterek, "Son yıllarda gösterdiği sosyal ve ekonomik gelişme ile İl olma konumuna gelen Manavgat, 1980 öncesi tarım ekonomisine dayalı iken turizmin gelmesiyle birlikte büyük bir gelişme sağlamıştır. Turizmin gösterdiği bu gelişme, birçok sektörü de içine alarak ticaretin canlanmasını, dolayısıyla da bölge ekonomisinin gelişmesini ve

daha da güçlenmesini sağlamıştır. Uluslararası platformda Manavgat, turizmin de etkisiyle söz sahibi olmaya başlamıştır. Bugün 600'ü aşan turizm konaklama tesisi ve 140 bin yatak kapasitesine sahip olan Manavgat, tarımı ve ticaretiyle de birlikte sosyal ve ekonomik açıdan her yıl daha da büyümektedir. Ülkemiz ve bölgemiz açısından büyük önem taşıyan Manavgat'ta 2006 yılı sonu itibarı ile 25 bin vergi mükellefi bulunmaktadır. Manavgat'ta 2006 yılı sonu itibarıyla 193 Milyon YTL vergi tahakkuk etmiştir''

dedi.

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü ise vergi veren kişilerin onore edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Toplanan her vergi, bugünün ihtiyaçlarını karşıladığı gibi yarınlarımızın teminatı genç kuşaklarımızın da iyi eğitim alması, huzur ve güven içerisinde yaşamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Vatan borcu sadece askerlik yaparak ödenmez. Ülkenin maddi kaynaklarının karşılanması da önemli bir vatan borcudur. Devletlerin devamlılığı ve bağımsızlığı güçlü bir ekonomiden geçer. Güçlü bağımsız

bir devletin temel kaynağı ise vergilerdir" dedi.

Törene onur konuğu olarak katılan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, en zor koşullarda ayakta kalma becerisi gösteren işadamlarının vergi vererek ulusal bir görevi layıkıyla yerine getirdiklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2002 yılından 2007 yılına dek önemli bir ekonomik gelişme sağladığını ifade ederek bu gelişmenin en büyük payının da özel sektörde olduğunu kaydetti. Ekonomi büyürken vergi gelirlerinin düştüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, vergilerdeki artış nedeniyle kayıt

dışı ekonominin arttığına dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, daha sonra şunları kaydetti: "Ülkemizde maalesef yüzde 50 kayıt dışı ekonomi var. Vergi her arttığında kayıt dışı ekonomimiz maalesef artmaktadır. Bunu herkes biliyor da neden bizim devletimizi yönetenler farkında değil. Bundan en çok da ben rahatsızım. Bunu yaza yaza, söyleye söyleye artık TBMM'de araştırma komisyonu oluşturuldu. Komisyonun bir araştırmasına göre, Türkiye'ye petrol ihraç eden 31 ülkenin verileri ışığında 3 yılda 28 milyar dolarlık petrol ithal etmişiz. Ama devletimizin

resmi rakamlarına göre 9,3 milyar dolarlık petrol ithal etmişiz. O diyor 'Ben bu kadar petrol sattım', öbürü diyor 'Ben bu kadar petrol aldım.' Bu da kayıt dışının bir göstergesidir. Yine turizm KDV'sinde dünyada birinci sıradayız. İthalatı en az olan ve ülkenin en lokomotif sektörü olan turizmi cezalandırıyoruz."

Hisarcıkloğlu'nun konuşmasının ardından Antalya milletvekilleri Atila Emek, Tunca Toskay ve Sadık Badak da kısa birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından kurumlar vergisi ve gelir vergisinde vergi rekortmeni olarak sıralamaya giren kurum ve kişilere ödülleri verildi. Kurumlar vergisi sıralamasında Karamancı Turistik Tesisler A.Ş., Side Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Adalya Artı Yapı Denetim A.Ş., Çağdaş Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Hastur Hastane ve Turizm İşletmeleri A.Ş.; gelir vergisi sıralamasında ise Necmi Çakıcı, Abdullah Uğur, Mehmet Şen, Hasan Saim Şen ve Ahmet Şen ödül aldı.

Vergi ödül törenine Antalya Vali Yardımcısı Sedat Oktar, Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TUROFED Başkanı Ahmet Barut, ATSO Başkanı Kemal Özgen, Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan, MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, Manavgat Kaymakamı Fikret Dayıoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Manavgat Belediye Başkanı Zeynel Şenol, Antalya milletvekilleri, belediye başkanları, İl

Genel Meclis üyeleri, oda ve dernek temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, resmi kurum temsilcileri ve çok sayıda Manavgatlı vergi mükellefi katıldı.

Öte yandan törende Manavgat merkez, belde ve köylerinde okul ve sağlık ocağı yaptıran hayırseverlere de plaket verildi. Ödül töreni, düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

(AK-AT-GS-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title