Haberler

Maliki Hangi Yeni Öneriler Sundu?

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Başbakan Erdoğan ile Görüşmesinde Terör Örgütü PKK ile Mücadelede Yeni Öneriler Sunduğu Açıklandı. Bu Önlemler Neler?

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde terör örgütü PKK ile mücadelede yeni öneriler sunduğunu bildirdi.

İstanbul'da düzenlenen Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında AA ve TRT'nin sorularını yanıtlayan Debbağ, Maliki'nin, toplantı sırasında ikili görüşmede bulunduğu Başbakan Erdoğan'a, PKK konusunda bugünden itibaren hayata geçirilmek üzere yeni öneriler sunduğunu söyledi.

"Bence bu öneriler, komşumuz Türkiye'ye verilmiş iyi bir teminat" ifadesini kullanan Debbağ, bölgenin güvenliğinin kendilerini yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Terör örgütü PKK'nın; bölgenin ve Irak'ın güvenliğini tehdit ettiğini hissediyoruz" dedi.

Türkiye ve Irak'ın, üzerinde uzlaşmaya vardıkları herhangi bir adımı atmaya istekli olduklarını kaydeden Debbağ, Irak'ın, kapasitesi dahilinde, iki ülke arasında ortak bir uzlaşmanın gerektirdiği tüm adımlara bağlı kalacağını söyledi.

Debbağ, Süleymaniye ve Erbil havaalanlarında üst düzey güvenlik önlemlerinin alınacağını ve şehirlerin girişlerindeki kontrol noktalarının sayısının artırılacağını ifade etti.

Debbağ ayrıca, PKK terör örgütü mensubu olduğundan şüphe duyulan herkesin tutuklanacağını ve sorgulanacağını, PKK ile bağlantılı olduğundan şüphe edilen büroların da kapatılacağını bildirdi.

Ali Debbağ, "PKK üyelerine sağlanan her türlü olası lojistik destek kesilecek. PKK tehdidinin ortadan kaldırılması için birçok adım atılacak" diye konuştu.

Terör örgütü PKK mensuplarının barındığı kampların durumuna ilişkin bir soru üzerine de Debbağ, bu kampların mülteci kampları olduğunu belirterek, bu kamplara silah giriş çıkışının önlenmesi için gerekli adımların zaten atıldığını söyledi.

Irak hükümet sözcüsü Debbağ, toplantının sonuç bildirisinde yer alması beklenen, BM'nin Irak'taki rolünün artırılması yönündeki kararla ilgili olarak, BM'nin çalışma alanının genişletmesinden memnun olacaklarını kaydetti.

Debbağ, kayıp Türk askerleriyle ilgili bir soruya, "İyi haberler alacaksınız" yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title