Haberler

Lillikas'tan Lokmacı'nın Açılması İçin Türk Askeri Şartı

Rum Dışişleri Bakanı Lillikas, Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn'e Gönderdiği Cevabi Mektupta Lokmacı Kapısının Açılması İçin "Türk Askerlerinin Ara Bölgeden Çekilmesi" ve "Ara Bölgedeki Mayinlerin Temizlenmesi"ni Şart Koştu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas, Lokmacı kapısının açılması için "Türk askerlerinin ara bölgeden çekilmesi" ve "Ara bölgedeki mayinlerin temizlenmesi"ni şart koştu.

Yorgo Lillikas, Lokmacı kapısısının açılmasını isteyen Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e gönderdiği cevabi mektupta kapıyı açmak için iki şart öne sürdü.

ABHaber'e göre, Lillikas mektubunda "Rum yönetimi olarak Lokmacı kapısı'nın açılmasına biz de destek veriyoruz. Kapının açılması için iki önemli sorun bulunuyor" dedi. Lillikas, bu iki sorunu şöyle sıraladı:

1-Ara bölgede mayınlar hala duruyor. Bunların temizlenmesi lazım.

2-Türk askerleri ara bölgeden çekilmeli. Ara bölge tamamen silahsızlandırılmalı.

"Tüm bu şartlar oluştuğu zaman Lokmacı kapısı açılabilir" diyen Lillikas, "Kapının açılmasını asıl Türk tarafı engelliyor. Rum yönetimi olarak uzun zamandır Lokmacı kapısının açılması çağrısını asıl bizler yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Bu arada, 5 mart'ta AB Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'e gelecek olan Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas, 6 Mart'ta Olli Rehn ile görüşecek.

AB gözlemcileri, Komisyon'un, Konsey'de Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile ilgili kararın oy çokluğu ile ilgili alınması çıkışından Rumların rahatsız olduğunu söyledi.

Edinilen bilgiye göre Lillikas ayrıca, Brüksel'de bu çerçevede Rehn'i uyararak AB'nin karar organı Konsey'in kararlarına yürütme organı olan Komisyon'un karışmaması gerektiği mesajını verecek. Lillikas'ın ayrıca Alman meslektaşı Steinmier ile de Brüksel'de görüşme yapmayı planlıyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title