Haberler

"Kürt Sorununda Barışın Dilini Konuşalım" Bildirisi

Aralarında Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Vedat Türkali, Elif Şafak, Latife Tekin Gibi Yazarların da Bulunduğu Çok Sayıda Aydın, Akademisyen, Sanatçı ve Sivil Toplum Kuruluşunun İmzasını Taşıyan "Kürt Sorununda Barışın Dilini Konuşalım" Bildirisi Yayınlandı. 323 İmza Taşıyan Bildiride, "Şiddet Politikaları Nedeniyle Çok Şey Kaybettik.

Aralarında Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Vedat Türkali, Elif Şafak, Latife Tekin gibi yazarların da bulunduğu çok sayıda aydın, akademisyen, sanatçı ve sivil toplum kuruluşunun imzasını taşıyan "Kürt Sorununda Barışın Dilini Konuşalım" bildirisi yayınlandı. 323 imza taşıyan bildiride, "Şiddet politikaları nedeniyle çok şey kaybettik. Yıllardır binlerce insanımız öldü, sosyal dokumuz tahrip oldu. Silahlı eylemlerin durması kararını, çatışma ortamının sona ermesi için ciddi bir açılım olarak görüyoruz. Sivil çözüm dinamiklerinin gelişmesi için, bu durumu hep birlikte değerlendirebiliriz, değerlendirmeliyiz. Ancak, çatışma ortamının tamamen sona ermesi için, eylemde, fikirde ve yüreklerde silahların bütünüyle susması gerekiyor. Yaşadığımız acılar, yeri doldurulamayacak kayıplar göstermiştir ki, şiddet çözüm getirmiyor. Demokratik siyaset zihniyetinin yerleşebilmesi için, şiddetin her türünün reddedilmesi ve savaş dilinin bırakılması gerekiyor" denildi.

ÇÖZÜMÜN SORUMLULUĞUNU, SİYASİ İRADE ÜSTLENMELİDİR

"Tek bir terörist kalmayıncaya kadar" diye başlayan asayiş politikasının kanı durdurmadığı, kinci söylemi beslediği ve bölge üzerinde hesapları olan güçlere bağımlılığı arttırdığı savunulan bildiride "Öncelikle, devlet kurumlarından, çatışmaları ve ölümü değil, yaşamı siyasetin merkezine alan bir açılım talep ediyoruz. Çözümün sorumluluğunu, siyasi irade üstlenmelidir" denildi. Bildiride insan hayatını temel alan bir güven ortamı yaratılması çağrısında bulunularak bunun için atılması gereken adımın dağlardaki gençlerin toplumsal-kamusal hayata katılabilmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması olduğu öne sürüldü. Bildiride şiddet ortamının tümüyle sona ermesi ve bölgede askerlik yapan gençlerin hayatlarını kaybetmelerinin önünün alınması için bu açılımın acilen gerekli olduğunun altı çizildi.

"KÜRT KİMLİĞİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"

Çok sayıda aydının imzasını taşıyan bildiride seçim barajının indirilmesi gerektiği de söylendi. Bildiride şunlar yazıldı: "Tüm kültürlerin olduğu gibi, Kürt kimliği, dili ve kültürünün, kamu yaşamının bütün alanlarına dahil olmasının önündeki yasal engeller kaldırılmalı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü eksiksiz sağlanmalıdır. Derin yoksulluk ve yoksunlukla gelen umutsuzluk kıskacının kırılması, bölgeler arası ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin aşılmasına yönelik yeni bir hamlenin başlatılmasıyla mümkündür. Özgürlük ve güven içinde yaşamak isteyen herkesi; şiddeti yaratan nedenler üzerinde düşünmeye, yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla samimi bir şekilde yüzleşmeye davet ediyoruz. Ortak bir geleceğe umutla sarılabilmek için, yazgılarımızın birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu görmek zorundayız. Birimizin kaybı, hepimizi eksiltiyor. Savaşın değil, barışın dilini konuşalım. Sivil çözümde buluşalım"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title