Haberler

Kurban Keseceklere "Veteriner Sağlık Raporu" Uyarısı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kurban Kesecekleri, Veteriner Sağlık Raporu Olmayan Hayvanları Almamaları Konusunda Uyardı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kurban kesecekleri, veteriner sağlık raporu olmayan hayvanları almamaları konusunda uyardı.

Bakanlık, yaklaşan ''Kurban Bayramı'' dolayısıyla kurbanlık hayvan sevkıyatı, kurbanlık satış yerleri ve kesimle ilgili, valilik ve belediyelere gerekli tedbirlerin alınması konusunda bir genelge gönderdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in imzasıyla yayımlanan genelgede, Kurban Bayramının, yaklaşık 300-500 bin büyükbaş ile 1-1,5 milyon küçükbaş hayvanın zamanla sınırlı bir sürede kesimini kapsayan çok büyük bir organizasyon olduğu vurgulandı.

Genelgede, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine hiçbir suretle izin verilmeyeceği belirtildi.

Genelgeye göre, hayvanlar ilçe içinde menşe şahadetnamesi, ilçe ve iller arası ise veteriner sağlık raporu ile nakledilecek. Belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası, bunları taşıyan nakil vasıtalarına da 3 ay süreli trafikten men cezası verilecek.

Nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ızdırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtalarına ve sevklerine izin verilmeyecek.

Hayvan pazar ve panayırları ile hayvan borsaları ve kurban hizmetleri komisyonlarının belirlediği kurbanlık satış ve kesim yerleri, hükümet veteriner hekimleri, belediye veteriner hekimleri ve belediye zabıta ekiplerinin gözetiminde temizlettirilecek, dezenfekte ettirilecek ve bu yerler sürekli olarak kontrol ve denetime tabi tutulacak.

Genelgede kurbanlık hayvan alacak vatandaşlar, ''veteriner sağlık raporu ve şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yarası, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan'' hayvanları almamaları konusunda uyarıldı.

Genelgeye göre, hayvan kesimlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ruhsat alınmış mezbaha, kombina veya geçici kesim yerlerinde yapılması gerekiyor.

Kesim yerlerinde bol su bulunması, ete temas eden bıçak ve satır gibi aletlerin temiz olması, kesim sonrası oluşan atıkların depolanması ve bertarafı için gerekli çevre düzenlemelerinin yapılması gerekiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title