Haberler

Süpürge Uçmaya Başladı

12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Devlet Opera ve Balesi'nde Gerçekleşen Açılış Töreniyle Başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da Katıldığı Gecenin Sunuculuğunu Rojin Yaptı.

12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Devlet Opera ve Balesi’nde gerçekleşen açılış töreniyle başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı gecenin sunuculuğunu Rojin yaptı.

UÇAN Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Komitesi Başkanı Halim Güner, açılış konuşmasını yaptı. Güner, bu yıl festivalde "80’ler" temasının işleneceğini belirterek, "12 Eylül döneminde kadınların işkencelere maruz kaldığını, birçok zorluklara katlandıklarını, ama mücadeleyi sürdürdüklerini" anlattı. Sunuculuğu, şarkıcı Rojin’in yaptığı gecede, Rojin’e zaman zaman Lale Mansur, İlker Aksum ve Serhat Tutumluer gibi sanatçılar eşlik etti.

Sunucu Rojin de konuşmasında "12 Eylül döneminde babası ve kardeşinin götürülüşünün hafızasına kazındığını" söyleyerek "Hafızamızda o günlere yer var mı? Darbenin başrolündeki general, ressam zannediliyor. Berlin Duvarı bir kartpostal imajı, Michael Jackson ise artık bembeyaz" ifadesini kullandı. Rojin, 80’li yıllara ait bazı şarkıların da nakaratlarını söyledi.

Gecede, festivale katkıda bulunan sponsorlar ile Mısır sinemasının önemli kadın yönetmenlerinden Magda’ya plaket verildi. Magda, plaketini alırken, "Güzel ülkenizde bulunmaktan onur duyuyorum. Buraya ilk kez geliyorum. Bu benim Türk halkına sevgilerimi iletmem için bir fırsat" dedi.

Yönetmen Yeşim Ustaoğlu ile sanat yönetmeni Zepür Hanımyan’a "Bilge Olgaç Başarı Ödülü" verildi. Oyuncu Suna Selen, "Uçan Süpürge Onur Ödülü"ne layık görüldü. Sahneye davet edilirken "tüm zamanların en başarılı cadısı" olarak takdim edilen sanatçı, ödülünü Ertuğrul Günay’ın elinden alırken, ödülü ailesindeki tüm kadınlara adadığını dile getirdi.

Türkiye’de 12 Eylül döneminde "çok büyük tuzaklar yaşandığını" dile getiren Günay, "Ölen çocuklarına ağlayan annelere Türkçe ağla diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da nasıl bu ülkede insanlar, hala ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve ordu göreve pankartları açabilirler, bunu akılla tarif etmek mümkün değil" dedi. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, ülkemizde ressam-sanatçı muamelesi yapıldığını yaşadık biz. Başka ülkelerde yargıdan kurtulmak için bunak rolünü yaptılar, bizim ülkemizde hala alkışlanabiliyorlar. Bununla Türkiye kendi içinde, yüreğinde mutlaka hesaplaşmalıdır".

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title