İznik Çinisinin Tınıları Çırağan Sarayı'nda
İznik Çinisinin Tınıları İznik Vakfı Viyola Topluluğu ile Çırağan Sarayı'nda yankılanacak!
Ülkemizin kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini korumak için çalışan TEB Özel Bankacılık; İznik ve çevresinin eşsiz kültürel dokusuna sahip çıkmak, İznik çinisini dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan İznik Vakfı ile çalışmalarına bir yenisini ekliyor! 10 farkı ülkeden, toplam 21 sanatçıdan oluşan İznik Vakfı Viyola Topluluğu (İVVT): 26 Kasım 2012, Pazartesi akşamı saat 20:00'de Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu'nda verecekleri konserde, İznik'in tarihi güzelliklerini ve zengin kültürünü çininin tınısına en yakın enstrüman olan viyolanın ezgisi ile buluşturacak!
İznik Vakfı tarafından, evrensel sanat ile İznik'in değerlerini yurtdışında da duyurmak amacıyla bu yıl 7'ncisini gerçekleştirilen Uluslararası Viyola Kampı; farklı ülkelerden gelen birbirinden yetenekli genç müzisyenleri sanatsal bir platformda bir araya getiriyor. Lise son sınıfla yüksek lisans düzeyi arasındaki yerli ve yabancı konservatuar öğrencileri; sanatsal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla katıldığı Uluslararası Viyola Kampı'nda, Prof. Tatjana Masurenko, Prof. Betil Başeğmezler gibi Türkiye ve Avrupa'nın tanınmış viyolacılarından viyola tekniği ile yorumlama alanlarında ders alarak birlikte prova yapma fırsatı yakalıyorlar. Bugüne kadar Türkiye ve Avrupa'dan yaklaşık 150 öğrenci katıldığı Uluslararası Viyola Kampı'nda aynı zamanda; Jürgen Manthey tarafından keman yapımı kursları da veriliyor. Temmuz 2012'de düzenlenen kampta ise, İznik çinisinin tınısına en yakın ses olan viyolayla bağlantısı, kamp sayesinde yeni bir boyuta taşındı ve kamp kapsamında, küçük bir çini kakmayla süslenen, şimdiden müzik dünyasında "İznik Viyolası" olarak anılmaya başlanan viyolanın yapımına da başlandı.
Çini seslerine viyola seslerinin eşlik ettiği kamp sayesinde İznik Vakıf çinilerinin sesini dünyaya viyola sesi ile duyurduklarını belirten İznik Vakfı Başkanı Işıl Akbaygil; hedeflerinin İznik'in tarihteki yerini alarak yeni kültür başkenti haline gelmesi olduğunun altını çiziyor.
Özel bankacılık alanında Türkiye'nin en köklü bankası olan Türk Ekonomi Bankası (TEB) ise, ülkemizin yok olmaya yüz tutmuş değerlerini ve kültür zenginliklerini gündemde tutarak dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarını İznik Vakfı ile sürdürüyor. TEB Özel Bankacılık, İznik Vakfı'yla birlikte daha önce İznik ve çevresini dünyaya tanıtan İznik kitabını yayınladı. TEB Özel Bankacılık desteğiyle, İznik Vakfı tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında İznik'te gerçekleşen konserde ise, genç müzisyenlerin kamp boyunca eğitmenlerle birlikte prova ettiği eserler seslendirildi.
Almanya, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, İrlanda, İspanya, İsrail, Litvanya, Rusya ve Türkiye'den 20 viyola sanatçısı genç; viyola sanatçısı ve eğitmeni Prof. Tatjana Masurenko önderliğinde, başarılı Alman piyanist Eva Sperl eşliğinde verecekleri bu ikinci konserde, Türk ve uluslararası repertuardan seçilmiş eserleri seslendirecekler. 26 Kasım 2012, Pazartesi akşamı saat 20:00'de Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu'nda çok özel davetlilerin katılımıyla gerçekleşecek olan konserin repertuarında; Telemann, Nino Rota, Nejat Başeğmezler gibi bestecilerin eserleri yer alacak.
İZNİK VİYOLASI NEDİR?
"İznik Viyolası"nın özelliği, Avrupa'nın en iyi keman yapımcılarından Jürgen Manthey'in önderliğindeki beş genç Türk keman yapımcısı tarafından İznik'te yapılmasıdır. Jürgen Manthey'in kendi sözleriyle; "İznik'in havası, suyu, güneşi ve kampus olarak kullanılan vakıf alanının doğal ve rahatlatıcı atmosferi ilk kez kullanılarak ve bu olumlu katkıyla iyi bir sonuç elde edilmesi" hedeflenmektedir.
2006 yılından bu yana İznik Eğitim Vakfı tarafından her yıl Uluslararası Viyola Kampı-İznik (UVKİ) adıyla düzenlenen kampta viyola kurslarının yanı sıra bir keman yapım kursu da yapılmaktaydı. 15-21 Temmuz 2012 tarihleri arasında ise ilk kez, 8 günlük kamp sonunda ek olarak yapılan 7 günlük bir çalışma ile "İznik Viyolası"nın yapımı kararlaştırıldı ve ilk "İznik Viyolası" üretimi gerçekleştirildi.