Haberler

    Kripto Paralara Devletlerin Bakışı

    Kripto paralara ilgi her geçen gün hızla artıyor.

    Kripto paralara ilgi her geçen gün hızla artıyor. Bitcoin ile daha da yaygınlaşan kripto para piyasası her geçen gün daha çok konuşuluyor ve işlem hacmi artıyor. Gördüğü bu ilgi kripto paraları devletler nezninde de değerli kılıyor ve geleceğe yönelik planlar içinde yer alırmı sorusu akıllara geliyor.

    Bitcoin'in son zamanlarda on bin dolar üzerine çıkması herkesin ilgisini bir anda kripto paralara yöneltti. Hiçbir bilgisi olmayan kişiler bile özellikle bitcoin nedir, nasıl alınır üzerine araştırmalar yapmaya başladı. Genellikle herkes bitcoin'i bildiği için yatırım olarak düşünülüyor fakat kripto para piyasası hem ticari hem teknoloji anlamında bir çok yeniliği beraberinde getiriyor ve getirecek.

    Dijital Paralar Bir Şekilde Hayatımızda Olacak

    Piyasa değerleri ve işlem hacimleri artıkça şirketler dışında artık devletlerde ilgisini dijital paraya kaydırmış durumda. Bir yandan geleceği hakkında olumsuz düşünceler bir yandan gelecekte kağıt paranın yerini alacağını düşünenler kafa karışıklığına sebep oluyor. Gelecek için kesin konuşmak imkansız. Dijital paranın kağıt paranın yerini alması için net bir şey söyleyemem ama teknolojik anlamda blockchain ile birlikte dijital paralar bir şekilde hayatımızda olacaklar. Kripto paralara ilginin artmasının sebebinin başında değerlenmesi diyebiliriz bu arada.

    Bazı devletler kripto para için araştırmalara başladı bazıları ise bir adım daha ileri götürüp aktif olarak çalışmaya başladı. Dijital paralar bir merkeze bağlı olmadığı için devletler bu konuya biraz soğuk bakıyor. Bu çekincelerin de haklıda olabilirler. İnsanın olduğu her yerde bir şeyleri manipüle etmek, kötüye kullanım olmuştur ve olacaktır da. Kripto para ile ilgilenen ülkelerin başında Estonya, Rusya, Çin, Japonya, ABD, İsviçre geliyor.

    Devletlerin Sanal Paraya Bakışı

    Rusya, ilk olarak sanal parayı kesinlikle yasaklayacağını duyurdu fakat daha sonra kendi sanal paralarını yaratacaklarını açıkladılar. Çin ise zaman zaman tüm sanal paraları yasaklayıp daha sonra bu yasağı kaldırıyor. Dünyanın en büyük madencilik tarlaları Çin'de bulunuyor ve bu madencilik işinin piyasayı olumlu olumsuz etkileri olması Çin hükümetinin bu yasakları getirmesine yol açıyor. Ne kadar yasak getirse de oluşmuş bir piyasa ve aşırı talep olduğundan yasaklama işlemini uzun süreli uygulayamıyor.

    Japonya işin biraz teknolojik tarafında ama dijital paraya ilgi yatırım anlamında da çok fazla. İsviçre aslında günümüzde nasıl güvenilir bankalara sahipse dijital parada da bu rolü üstlenmek istiyor. Dijital para piyasasını kağıt para gibi nasıl kontrol altına alır bilinmez ama araştırma ve çalışmaları bu yönde. Amerika FED başkanı kripto paralar hakkında derin bir araştırma yapacağını açıkladı geçtiğimiz günlerde. Onlarda sıcak bakıyor en azından denemek istiyorlar. Estonya! İşte bu ülkeyi sona bıraktım. Gerçekten muhteşem adımlar atıyorlar. Daha önceki yazılarımda Estonya'yı yazmıştım. İnternet ve dijitalde çok hevesli ve agresif bir politika izliyorlar. Kademeli olarak kağıt paradan dijital  paraya geçişi hedefliyorlar.

    Dijital Paranın Kontrolü Nasıl Sağlanacak?

    Dijital parada güncel olarak yaşanan durum tamamen güven ve alışkanlıklar. Bahsedilen geçiş kolay değil haliyle iyi kurgulanmalı. Devletler merkez bankaları ile parayı kontrol altında tutuyor ama dijital paraya geçerlerse bunun kontrolünü nasıl sağlayacaklar? Bu sorunu çözerlerse hedefe ulaşmak daha kolay hale gelecek. Şahsi kanaatim, sanal para hayatımızda olacak fakat kağıt para hükmünü ve geçerliliğini sürdürecek. Aslında günümüz bankacılık sisteminde kağıt para kullansakta işlemler sanal olarak gerçekleşiyor. Çoğu zaman para elimize gelmeden internet aracılığıyla harcanmış oluyor. Fiziken olmayan parayı kullanıyoruz aslında.

    Alışkanlıklar zaman geçtikçe nasıl değişip rutin hale geliyorsa sanal parada da aynı durum olacak. Her ülkenin kendi coini olması aslında teknik bir değişiklik. Euro, dolar, TL gibi farklı coinler olacak ülkelere ait. Para dışında teknolojik olarakta değişiklikler olacak. Asıl önemli olan teknoloji tarafı zaten. Belki bir gün kira sözleşmeleri, tapu işlemleri, oy kullanma işlemleri tamamen dijital üzerinden olacak. Bu teknolojiler kullanıcılara verecekleri coinleride kredi kartlarındaki bonuslara benzetebilirsiniz.

    Sanal paranın dünyayı yönetenler tarafından yapılan bir test olduğuna inananlarda var. Şu an için bu sadece bir komplo teorisi. Bekleyip yakından takip ederek sanal paranın geleceğini göreceğiz.

    Kaynak: Kucukisletmeler.com / Ekonomi

    Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Japonya Estonya Ekonomi Haberler

    AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

    AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

    Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

    Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

    ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

    ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

    CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

    CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title