Haberler

Köy Korucuları da Emekli Olabilecek, Tazminat Alabilecek

TBMM Genel Kurulunda, Anavatan Partisi Mardin Milletvekili Muharrem Doğan ve 17 Arkadaşının İmzasını Taşıyan ve Geçici Köy Korucularının Sosyal Haklarında İyileştirmeyi Öngören Teklif Yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Anavatan Partisi Mardin Milletvekili İbrahim Doğan ve 17 arkadaşının imzasını taşıyan "Geçici Köy Korucularının Sosyal Haklarında İyileştirme"yi öngören teklif yasalaştı.

EMEKLİLİK YAŞI 55 OLACAK

Kabul edilen yasaya göre, toplam geçici köy korucusu sayısının yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde ayrılan korucu başlarına, yüzde 10 ek ücret verilecek. Doğal afetler ve olağanüstü hallerde yararlılık gösteren geçici köy korucularına, valinin teklifi ve içişleri bakanının onayıyla yılda bir kez aylık ücretinin iki katına kadar ödül verilebilecek. Güvenlik güçleriyle operasyonlara katılan koruculara vergi ve kesinti olmaksızın 19 YTL ek tazminat ödenecek.

55 yaşını dolduranların geçici köy koruculuğu sona erecek. İlişkileri kesilenlerden 15 yıl veya daha fazla hizmeti olanlara, hayatta bulundukları sürece 300 YTL dolayında aylık bağlanacak.

Aylık bağlanmış olanlardan vefat edenlerin dul eşleri ile 55 yaşını doldurmayan ancak 15 yıl veya daha fazla süre geçici köy koruculuğu yaparken vefat edenlerin dul eşlerine yüzde 75'i oranında aylık verilecek.

55 yaşını dolduran ancak 15 yıldan az hizmeti olan veya 55 yaşını doldurmayan geçici köy korucularından, sağlık ve idari nedenlerle görevine son verilenler ile ölenlere 935 YTL'nin hizmet yılı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda tazminat ödenecek. 55 yaşını doldurup kendi isteğiyle ayrılanlara da aynı tazminat ödenecek. Terörle mücadele sırasında şehit veya malul olan geçici köy korucularının öncelik sırasıyla eş, çocuk ve kardeşlerinden birisi için, kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektörde binde 5 olan istihdam oranı binde 7'ye çıkarıldı.

Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek illerde, olağanüstü hal ilanı gerektiren nedenlere ve şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin köyde veya çevrede ortaya çıkması halinde, valinin teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile yeteri kadar geçici köy korucusu görevlendirilecek. Bu şekilde görevlendirilecek geçici köy korucusu sayısı 40 bin kişiyi geçemeyecek. Bakanlar Kurulu bu sayıyı yüzde 50'ye kadar artırabilecek. Görevlendirmeyi gerektiren hallerin ortadan kalkması veya idari zaruret halinde, görevlendirmeye ilişkin aynı usul uygulanmak suretiyle geçici köy korucusu olarak yapılan görevlendirmeye son verilebilecek.

KORUCU BAŞLARINA EK ÜCRET

Geçici köy korucuları arasından, toplam geçici köy korucusu sayısının yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde ayrılan korucu başlarına, geçici köy korucularına ödenen ücretin yüzde 10'u kadar ek ücret verilecek. Belirtilen görevler, doğal afetler ve olağanüstü hallerde yararlılık gösteren geçici köy korucularına, valinin teklifi ve içişleri bakanının onayıyla

yılda 1 kez aylık ücretinin 2 katına kadar ödül verilebilecek. Güvenlik güçleriyle birlikte operasyonlara katılan geçici köy korucularına, vergi ve kesinti olmaksızın her ay 400 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek tazminat ödenecek. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title