Haberler

Kocaoğlu ve Bürokratlarına 'Tansaş Fişi'nden Beraat

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 10 Bürokratı, Muhtaç Kişilere Tansaş Fişi Dağıtımı Sırasında, 'Görevi Kötüye Kullandıkları' İddiasıyla 3 ile 27 Yıl Arasında Değişen Hapis Cezası İstemiyle Yargılandıkları Davada Beraat Etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 10 bürokratı, muhtaç kişilere TANSAŞ fişi dağıtımı sırasında, 'Görevi kötüye kullandıkları' iddiasıyla 3 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada beraat etti.

Mülkiye müfetişleri, belediyede 1990 ile 2005 yılları arasında bazı ihalelerde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı ihbarı üzerine dosyaları incelemeye aldı. Müfettiş raporunda, yapılan incelemede İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Aziz Kocaoğlu (58), eski Genel Sekreter İbrahim Cumhur Utkan (58), Maaş ve Tahakkuk Şube Müdürü Nihal Karakaya (46), belediyenin ulaşım şirketlerinden ESHOT'un Genel Müdürü Sait Ersu Hızır (50), ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Alçelik (55), ESHOT EPT Müdürü Rafet Bayam (57), Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Gürkan Şenışık (56), ESHOT Genel Müdürlüğü Karşıyaka Atölyesi'nde puantaj şefi Ahmet Köprülü (49), ESHOT Genel Müdürlüğü'nde Muhasebe Müdür Yardımcısı Dilek Postacı (47), belediyeden emekli Ali Yıldız (50) ve eski sayman Neziha İncegöz'ün (47), iddia edilen konularda suç işlediklerinin belirlendiği belirtilerek, yargılanmaları için izin verilmesi amacıyla dosya Valiliğe gönderildi. İzmir Valiliği de sanıklar hakkında dava açılması için dosyayı Danıştay'a sevketti. Sanıkların 'yargılanmamaları' yönünde yaptıkları itirazı Danıştay reddetti. Dosya dava açılması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Dosyayı İnceleyen Cumhuriyet Savcısı Zafer Sipahi, 11 kişi hakkında 'Görevi Kötüye Kullanmak' suçundan 3 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açtı. Sanıkların yargılanmalarına başlandı.

İzmir 24'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davanın son duruşmasına, daha önceki ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyip beraatini isteyen ve Fransa'da bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu katımadı. Davaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Sait Ersu Hızır, Ömer Faruk Alçelik, Rafet Bayam, Ahmet Köprülü, Dilek Postacı, Cumhur Utkan ve Nihal Karakaya ile sanık vekilleri geldi.

BİLİRKİŞİ SUÇSUZ BULDU

Hakim Kemal Göker, hukukçu Figen Koç, mali müşavir Neriman Aybars ve emekli bankacı Cudi Dalar'ın hazırlayıp mahkemeye gönderdiği 11 sayfalık bilirkişi raporunu okudu. Üç kişilik bilirkişi heyeti mahkemeye gönderdiği raporda sanıkların herhangi bir suç işlemediğini belirtti. Sonuç ve kanaat yazılı son sayfasında bilirkişiler, davayla ilgili 6 başlıkta topladıkları raporda görüşlerini şöyle açıkladı:

''Sanıklar, kamu hizmetini aksamadan yürütebilmek için, düzenleme amaçlı planlarını uygulamışlardır. Bu çercevede, kişilerin kirası altında bulunan mülkiyeti belediyeye ait taşınmazlar ile ilgili olarak, özel hukuk ilişkilerinin işleyiş mantığı doğrultusunda, asgari ihtilaf, azami faydayı sağlama düşüncesi ile hareket etmişlerdir. Şüphelilerin görevli bulundukları makamlar dikkate alındığında, görevleri asıl olarak kamu hizmetlerinin sağlanması ve aksamadan yürütebilmesine yöneliktir. Kamu hizmetinin de niteliği itibarıyla aksatmadan, gerektiği gibi yürümesi esastır. Suçlamaya konu fiilerin genel olarak bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir. Ortada bir kamu zararı oluşmamıştır. Yapılan protokollerle Büyükşehir Belediyesi'nin, dolayısıyla kamunun hakları korunmuştur. Suç kasdı mevcut değildir. Sanıklar bu şekilde belirtilen eylemlerden dolayı, herhangi bir suç işlemedikleri yolundaki görüş ve kanaatimizi bildiririz.''

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Hakim Göker, sanık avukatlarına raporla ilgili görüşlerini sordu. Sanık ve avukatları raporda da belirtildiği gibi bir suç unsuru oluşmadığını belirterek beraatelerini istedi. Savcı da sanıkların beraatini istedi. Hakim Kemal Göker sanıkların yargılandıkları davada suça konu unsurlar oluşmadığını ve suçun işlendiğine dair delil elde edilmediğini belirtip hepsinin beraatine karar verdi.

Aziz Kocaoğlu bu davada, Büyükşehir Belediyesi ile belediyenin şirketlerinden İZSU ve ESHOT'ta memur olarak çalışan personele, İzmir Büyükşehir Belediyesi Muhtaç Kişilere Yardım Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak, 2004 yılında 767 bin 750 YTL'lik TANSAŞ alışveriş fişi dağıtmakla suçlanıyordu.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title