Haberler

Koç'u Haklı Gören Yargıtay Kararı Var

Rahmi Koç'un, "İşyerlerimde Bıyıklı ve Sakallı Olanları Çalıştırmam" Sözlerini Başbakan Erdoğan "Ayrımcılık" Olarak Nitelerken, Yargıtay'ın Bu Konuda Koç'u Haklı Bulan Kararları Olduğu Belirlendi.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un, "İşyerlerimde bıyıklı ve sakallı olanları çalıştırmam" sözlerini Başbakan Tayyip Erdoğan "Ayrımcılık" olarak nitelerken, Yargıtay’ın bu konuda Koç’u haklı bulan kararları olduğu belirlendi.

Bıyık bırakması üzerine işten atılan bir çalışanın açtığı davaya ilişkin alınan kararda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi üyeleri, işverenin işyerinde bıyıklı ve sakallı olanları çalıştırmama hakkı olduğu vurgulandı.

Bıyık bıraktı, atıldı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin bu kararı, bıyık bıraktığı için işten atılan bir çalışanın açtığı dava üzerine alındı. Bu örnekte, davacı bıyık bırakması üzerine işverence iki kez ihtar edildi. Buna rağmen bıyığını kesmediği için iş akdinin fesh edildi. Bunun üzerine işten atılan kişi dava açtı. Yargıtay ise, yerel mahkemenin kararını bozarak, çalışanın açtığı davayı reddetti. Kararda şu görüşler yer aldı: "Mahkemece davacının işverenin uyarısına rağmen bıyıklarını kesmemesi nedeni ile hizmet aktinin feshedilmesi haklı fesih olarak kabul edilip ihbar ve kıdem tazminatı isteği reddedilmiştir."

Ayrımcılığa girmez

"Başbakan Erdoğan’a yanıt" olarak yorumlanan kararda, işverenin işyerinde bıyıklı ve sakallı olanları çalıştırmama hakkı olduğunu, bunun ’ayrımcılık’ olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtildi. Kararda, "İşle uyuşmadığı zaman bıyık ve sakalı haklı fesih nedeni yapıyoruz. Bıyık ve sakal istememek ayrımcılığa girmez., işverenin yönetim hakkı içine girer" denildi. Aynı kararda, işverenin bu talebinin makul bir neden olduğuna da dikkat çekilerek şu görüşler dile getirildi: "İşveren, bıyık bırakan davacının işyerinde çalışmasını istemiyorsa bu hal makul bir neden olarak kabul edilip, hizmet aktini 1475 sayılı yasanın 13. maddesi gereğince feshederek davacıya ihbar ve kıdem tazminatları alacağını ödemesi gerekir." Yargıtay’ın emsal niteliğindeki bu kararında, işverenin çalışanları arasında eşit davranması gerektiğine de vurgu yapılarak, şöyle denildi: "Tanık anlatımlarından işyerinde davacı ile aynı işi yapan bir işçinin işe girerken bıyıklarını kesmeyeceği şartını ileri sürdüğü ve işverence bu koşul kabul edilerek bu işçi bıyıklı olarak aynı işte çalıştırıldığından işverenin işçilere eşit davranma ilkesine de uymadığı saptanmıştır. Bu nedenlerle davacının ihbar ve kıdem tazminatları isteklerinin kabulü gerekirken reddedilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir."

Sakallı aşçı olur mu

Yargıtayın kararında, yapılan iş ile kılık kıyafeti önemsediklerini ve işçinin yaptığı işe uyumlu olması gerektiğine de dikkat çekilerek, şöyle denildi: "Örneğin bir aşçının sakal ve bıyık bırakması veya bir cerrahın uzun saçlı olması kabul edilemez. İşveren, bıyık ve sakalını kesmeyen aşçıyı, saçını kesmeyen cerrahı çalıştırmak istemeyebilir. Biz bu konuda ’ayrımıcılık’ yapıldı demiyoruz. Çünkü, işin gereği aşçının sakalsız, cerrahın da kısa saçlı olması gerekir."

Başbakan’a cevap vermek istemedi kuru fasulye yedi

WEST Marine açılışında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik "Biz, ’İşyerime asla sakallı ve bıyıklı adam almam’ diyenlerden yana olmadık. Bugün dünyanın neresinde böyle bir ilkel anlayış var" sözlerine cevap vermek istemeyen Koç, ikram edilen kuru fasulyeden yedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title