Haberler

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Unesco Geçici Listesinde

Samsun'da, Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO'nun geçici listesine kabul edildiği bildirildi.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'da, Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu, doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO'nun geçici listesine kabul edildiği bildirildi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni turizme kazandırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık bir yıl deltanın UNESCO'ya girebilmesi için hazırlık yaptıklarını, daha sonra başvurularını gerçekleştirdiklerini anlatan Yılmaz, "Burayı çok önemsiyoruz. Burası henüz dünyada çok tanınmış değil ama gelecekte dünyaca bilinecek. Şu ana kadar bu algıya sahip değil. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni doğal hayatla ilgili UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne teklif ettik. UNESCO da teklifimizi kabul ederek önce geçici listeye aldı." dedi.

"Kalıcı listeye girmek için ödevlerimizi isteyeceğiz"

"UNESCO'ya diyeceğiz ki; 'kalıcı miras listesine girebilmek için bize ödevimizi verin'. Hangi ödevlerimiz varsa bunları hızlıca yerine getireceğiz." diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu habitatın varlığını sürdürebilmek ve buraya zarar verebilecek tüm unsurların ortadan kaldırılmasına dönük bir kaynak kullanımı, proje, yani bir ödev üstlenmemiz gerekiyor. Bu ödev buradaki doğal hayatın sürdürülebilir olmasına dönük bir ödevdir diye düşünüyorum. Yanlış yapmamak üzere bilim insanlarıyla temaslarımız var. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve koruma kuruluyla hep el ele tutuştuk. Koruma kurulu her ay bir toplantı yapıyor. O toplantıda onların hassasiyetini dinliyoruz. Burayı 15-20 yıldır gözleyen bilim insanlarının hassasiyetlerini dinliyoruz."

Kızılırmak Deltası'nda turizm altyapısına yönelik doğaya uygun ahşap gözlemevleri ve ulaşım yolları inşa ettiklerini dile getiren Yılmaz, "İnsanlarda da farkındalık oluşturmak için buraya belirli aralıklarla geziler düzenliyoruz. Öğrenciler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini deltada ağırlıyoruz. Benzer tanıtım çalışmalarıyla Kızılırmak Deltası'nda farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

"Bu güzellik bize Allah'ın bir lütfu"

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin Allah'ın kendilerine bir lütfu olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sadece bize değil, burada yaşayan tüm canlılara bir lütuf bu. Onların rahat yaşayabilmeleri için Allah'ın onlara bahşettiği doğal bir ortam. Libya'dan, Sudan'dan leylekler kış başında daha serin bir yaz geçirmek için buraya geliyor. Yazı burada geçiriyor. Burada yumurtluyor. Yavrusuyla kış başında daha sıcak bir kış geçirmek için de Afrika'ya gidiyor. Burası Allah'ın canlılar için bahşettiği güzel bir ortam. Biz de böyle alanlarda yapılması gereken, bilimin gerektirdiklerini araştırıp hassasiyeti yüreğimize yerleştirip elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

Kızılırmak Deltası

Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Türkiye'de bulunan 400 civarında kuş türünden 352'si görülebiliyor. Deltada, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kızılırmak Karadeniz Türkiye Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title