Haberler

Kik Dışişleri Bakanları Hazırlık Toplantısı

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİK) dışişleri bakanları hazırlık toplantısında, Yemen krizi ve İran'la yürütülen nükleer müzakereler görüşüldü.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİK) dışişleri bakanları hazırlık toplantısında, Yemen krizi ve İran'la yürütülen nükleer müzakereler görüşüldü.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani, Riyad'a 5 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan KİK İstişare Zirvesi ve 14 Mayıs'ta ABD Başkanı Barack Obama ile körfez ülkeleri devlet başkanlarının bir araya geleceği görüşmeler öncesinde düzenlenen KİK dışişleri bakanları hazırlık toplantısını Suudi Arabistan resmi haber ajansına (SPA) değerlendirdi.

Zeyani, dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında KİK'in gidişatının, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığını belirtti.

Yemen konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeyani, dışişleri bakanlarının "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun kazanımları ve KİK girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve konuya ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda anayasal meşruiyetin pekiştirilmesi ile siyasi sürecin başlaması için "Umuda Dönüş" operasyonun başlamasını övdüğünü söyledi.

Zeyani, Yemen'in meşru Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Riyad'a, KİK Genel Sekreterliği çatısı altında düzenleyeceği ve Yemen'in meşruiyetine, güvenliğine ve istikrarına destek olan tarafların katılacağı toplantıya yönelik çalışmalarının takdir edildiğini kaydetti.

Yemen'e insani yardım çağrısı

Husi Ensarullah Hareketi'nin sorumsuz hareketleri nedeniyle kötüleşen insani durumun iyileştirilmesi için KİK'in desteğine değinen Zeyani, uluslararası toplumu da Yemen'e bu konuda yardıma çağırdı.

Zeyani, BMGK'nın Yemen'e ilişkin kabul edilen 2216 sayılı kararının memnuniyetle karşılandığını ve kapsamlı olarak uygulanmasını istediklerini ifade etti.

KİK Genel Sekreteri Zeyani, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin Başbakan Halid Mahfuz Bahhah'ı yardımcısı olarak ataması ve BM'nin İsmail Veled Şeyh Ahmed'i Yemen'deki yeni özel temsilcisi olarak atamasının memnuniyetle karşılandığını belirtti.

İran'la 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelere değinen Zeyani, Lozan'da varılan uzlaşının nihai anlaşmaya ulaşmasının bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli olduğunu aktardı.

-"Kararlılık Fırtınası" operasyonu tarihi sorumluluk

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye, Riyad Hava Üssü'nde düzenlediği basın toplantısında, "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun körfez ülkeleri için tarihi bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Atiyye, "Umuda Dönüş" operasyonunun başlamasıyla beraber Yemenli tarafları, şiddetin durması ve meşruiyete saygı adına kapsamlı ulusal diyalog sürecine katılmaya çağırdı.

-Filistin konusu öncelikler arasında

Filistin konusunun KİK'in öncelikleri arasında yer almaya devam ettiğini kaydeden Atiyye, Suriye konusunu ise uluslararası toplumun ağırdan aldığını belirtti.

Atiyye, uluslararası toplumun Suriye'deki dar çıkarlarını bir kenara bırakarak, siyasi çözüm için eyleme geçmesi gerektiğini vurguladı.

İran'la yürütülen nükleer müzakerelere değinen Atiyye, KİK'in kitle imha silahlarının yayılması konusundaki duruşunun net olduğunu ve ortadoğunun silahlardan arındırılmış bölge olmasını önemsediğini dile getirerek, bununla beraber ülkelerin nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmaları hakkını tanıdıklarını ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Yemen Riyad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title