Haberler

Katarlı Thani'den Başbakan'a Gazze Teşekkürü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eşi Emine Erdoğan, Kızları Sümeyye ve Esra Erdoğan ile Yerli ve Yabancı Kadın Hattatların Eserlerinin Sergilendiği Uluslararası Kadın Hattatlar Sempozyumu ve İcazet Törenine Katıldı.

"Çınar derindeki kökleriyle yaşar. Hat sanatı bizim derin köklerimizin en önemli dallarından biridir. Derindeki kökler unutulduğunda o çınar unutulacak er ya da geç hayatiyetini yitirecektir. Hat kök bir medeniyetin simgesidir Geçmişle aramızdaki köprüdür"

Törende Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve diğer yetkililer yeraldı.

Program Şenol Filiz ve Birol Yayla’nın ney ve tambur dinletisiyle başladı. Ardından da konuşmalar başladı.

" KALEM HER ZAMAN KILICIN ÖNÜNDE OLMUŞTUR "

Başbakan Erdoğan, " Bu muhteşem şehir, yazının başkentidir . Bizim köklü medeniyetimizde kalem her zaman kılıcın önünde olmuştur. Bu da her zamanda her zeminde güçlü şekilde vurgulanmıştır. Zira biz gönül yapmayı, gönül -fethetmeyi, bir gönüle ismimizi vermemeyi yazdırmayı da büyük zenginlik en büyük bahtiyarlık olarak görürüz Mekke'de Haram - ü Şerif'ten Kudü'te Mescid-i Aksa'dan Edirne'de Selimiye'ye kadar tüm eserlerimizi taşla toprakla tuğlayla çimentoyla değil, sevdayla bilimle sanatla yazıyla dillenmişlerdir. Süleymaniye, Sultanahmet, Fatih Ayasofya birer taş bina değil. Aslında yeryüzüne atılmış imzalardır" dedi.

Erdoğan, " Bunlar İstanbul süetine yazılmış hatlardır Söz uçar yazı kalır. İşte bundandır ki var olduğumuz her mekanda her coğrafyada biz tarihe iz bırakacak en güzel hatları döşemenin gayreti içinde olduk.Bu bakımdan tüm merhum hat sanatkarlarımızı rahmetle anıyoruz " diye konuştu.

" HAT SANATINA SIRTINI DÖNMEK İNSAFSIZLIKTIR "

Başbakan Erdoğan, " Çınar derindeki kökleriyle yaşar. Hat sanatı bizim derin köklerimizin en önemli dallarından biridir. Derindeki kökler unutulduğunda o çınar unutulacak er ya da geç hayatiyetini yitirecektir. Hat kök bir medeniyetin simgesidir Geçmişle aramızdaki köprüdür. Böyle bir kültürü reddi miras, tarihin tozlu sayfalarına terk etmek açık söylüyorum insafsızlıktır.Hangi gerekçeyle hangi ideolojik yaklaşımla olursa olsun hat sanatına sırtını dönmek vicdansızlıktır" şeklinde konuştu.

HATTAT ÇELEBİ'DEN İLGİNÇ ÇIKIŞ

Bu arada kürsüye ilk olarak Hattat, Hasan Çelebi çıktı. Çelebi, konuşmasında Gazze'ye yardım götüren gemilerde hayatını kaybedenlerle ilgili konuştu. Çelebi, " Şehitlerimizin kanı daha kurumadı. Şehitlerin kanı zaten hiçbir zaman kurumaz. Saygı duruşumuzu öyle kabul buyurun. Hattatlarımız ve şehitlerimizi için birer Fatiha gönderelim " dedi.

Aytaç konuşmasından harf inkılabıyla hattatlığın önüne geçildiğini kaydeden sözler sarf etti. Çelebi, " Harf inkılabıyla coşkun akan bir nehrin önüne set çekildi. " dedi.Daha sonra konuşan İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi ( IRCICA ) Genel Direktörü Dr. Halit Eren İsrail'i kınadığını söyleyen bir giriş konuşması yaptı.

"İNSANLIĞIN MAHÇUBİYETİNİ YAŞIYORUZ"

Törende Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da bir konuşma yaptı. Bardakoğlu da konuşmasında Gazze’ye yardım götüre gemilerde hayatını kaybedenlere yer verdi. Bardakoğlu, “ ınırsız dünyevileşme girdabına sürüklen insanoğlunun bencillik haz ve kibir üçgeninde giderek boğulduğunu görüyor ve umutlarımız tükeniyor. İnsanın insandan başka düşmanının olmadığının birlik ve beraberliğimiz için nice şehitler verdiğimizi insani yardım için gidenlerin hunharca katledildiğini görüyoruz ve adeta donakalıyoruz. Bir avuç insanın kendi vatanında abluka altına alındığını ve yardıma muhtaç hale getirildiğini görüyor ve insanlığın mahcubiyetini yaşıyoruz. Ancak Kur’an’a döndüğümüzde nefes alıyoruz ve diriliyoruz. Bütün bunların devam eden ve kıyamete kadar devam edecek bir serüven olduğunu ve yaşanacağını görüyoruz. O zaman iyiler arasındaki var olma mücadelemiz artıyor Rabbimize bizi iyiler arasında yarattığı için tekrar tekrar şükrediyoruz. “ diye konuştu. Ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı hat sanatının tarihine ve önemine değinen bir konuşma yaptı.

THANİ’DEN BAŞBAKAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Bu arada Doha Akademisi Kurucusu Katarlı Sheikha Aisha Bin Nasir Al - Thani ise, Başbakan Erdoğan’a teşekkür ederek "Gazze’de çok cesur davrandınız. Uluslararası kamuoyuna çok güçlü bir mesaj verdiniz “ diye konuştu.

Pınar ÇITAK KOYGUN-İdris TİFTİKÇİ / İSTANBUL DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title