Haberler

Kasım Ayı Enflasyon Rakamları

Güncelleme:

BUSİAD Başkanı, "2012 yılı enflasyon rakamının yüzde 6,5, 2013 için de yıllık enflasyon rakamının, yüzde 5'ler civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, "2012 yılı enflasyon rakamının yüzde 6.5, 2013 için de yıllık enflasyon rakamının, yüzde 5'ler civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Yöney, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, piyasa beklentilerinin aksine, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) sürpriz sayılabilecek bir durum ortaya çıkmadığını ve yüzde 0.38 olan kasım ayı enflasyonunun, yıllık TÜFE'yi yüzde 6.37'ye çektiğini söyledi.

Enflasyondaki aşağı yönlü eğilimin kendilerini memnun ettiğini dile getiren Yöney, "Bu eğilim, Merkez Bankası'nın da enflasyonla ilgili tahminlerini doğrulamaktadır ancak, Üretici Fiyatları Endeksi'nde (ÜFE) son bir yılın en yüksek rakamı olan, yüzde 1.66'lik artışı önemsiyoruz. Bu artışın sonucu olarak, yıllık ÜFE rakamı yüzde 3.60 olmuştur. Böylece, ÜFE çekirdek enflasyon rakamının da üzerine çıkmıştır" diye konuştu.

ÜFE'deki bu gelişimin, üreticinin karlılığının azaldığını gösterdiğini dile getiren Yöney, şöyle devam etti:

"Hatta, ihracata çalışan birçok işletmenin, değerli TL nedeniyle zarar ettiklerini söyleyebiliriz. Enflasyondaki sürpriz düşüşün en önemli aktörleri, yüzde 3'lük düşüşle, tarım sektörü ve gıda ürünleri olmuştur. Elektrik, gaz ve akaryakıtta yüzde 30'ların üzerindeki artışların, henüz üreticiye yansımadığını düşünüyoruz. Geçmişte, tarım ve gıdada böyle bir düşüş görülmemiştir. Sağlık, kültür ve eğlence sektörlerindeki düşüş de genel düşüşü desteklemiştir. Bu çerçevede, 2012 yılı enflasyon rakamının yüzde 6.5, 2013 için de yıllık enflasyon rakamının, yüzde 5'ler civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."

Enflasyon rakamlarındaki düşüş eğilimindeki kalıcılığın, politika faizlerindeki düşüşe destek vereceğini anlatan Yöney, "Bu nedenle, 18 Aralık'ta Para Politikası Kurulu toplantısında, gecelik borçlanma ve gecelik borç verme faizlerinde indirime gidileceğini düşünüyoruz. Faiz oranlarındaki düşüş, kredi kullanan işletmeleri rahatlatabilir. Ancak, yeni yatırımların tetiklenmesi anlamında biraz daha zamanımız olduğunu düşünüyoruz. Kredi notumuzdaki artış nedeniyle, TL'nin geçmiş yıllara göre daha da değerlenme riskinin artabileceğini ve 2013 yılı için de sürebileceği endişemizi paylaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Yöney, enflasyondaki düşüş konusunda özenli davranan Merkez Bankası yönetiminin, aynı özeni gerçekçi kur politikası konusunda da alabileceği önlemlerle gösterebileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Halil İbrahim Başer

Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye İstatistik Kurumu Merkez Bankası Coşkunöz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title