Haberler

Kadınlar Kansere Karşı Uyarıldı

Diyarbakır'ın Bağlar İlçe Belediyesi 5 Nisan Mahalle Evi ve Özel Bağlar Hastanesi tarafından 'Meme kanseri, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri' konularında ortak bir seminer düzenledi.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçe Belediyesi 5 Nisan Mahalle Evi ve Özel Bağlar Hastanesi tarafından 'Meme kanseri, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri' konularında ortak bir seminer düzenledi.

Meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinde hayat kurtarıcı olan erken teşhisin önemine dikkat çekilen seminer, Bağlar Belediyesi 5 Nisan Mahalle Evi'nde gerçekleştirildi. Seminere Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ve Başkan Yardımcısı Sema Koç'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın ve 5 Nisan Mahalle Evi çalışanları katıldı. Özel Bağlar Hastanesi Koordinatörü Uzman Dr. Turan Odabaşı tarafından verilen seminerde kadınlar bilgilendirildi. Hastane ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında 1 ay boyunca yaklaşık bin kişiye hizmet verileceği ve seminerden sonra Özel Bağlar Hastanesi tarafından kadınlara verilen fişlerle günlük 15 kişiye meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri taraması yapılacağı belirtildi.

"40 YAŞINDAKİ KADINLAR DÜZENLİ KONTROLDEN GEÇMELİ"

Seminerde konuşan Özel Bağlar Hastanesi Koordinatörü Uz. Dr. Turan Odabaşı, kendi kendini muayene etmenin, kanseri erken teşhis etmede ve ölümleri azaltmada en etkin yöntem olduğunu söyledi. Kadınların bu konuda yeteri kadar bilinçlenmediğini söyleyen Odabaşı, kadınların genellikle utandıkları ya da kulaktan dolma bilgilerden etkilendikleri için son evrede hastaneye geldiklerini belirterek bu aşamada da tıbbın yapabileceği pek bir şeyin kalmadığını ifade etti. Özellikle de meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olan kadınların mutlaka kontrolden geçmeleri gerektiğini söyleyen Odabaşı, 40 yaşına gelmiş tüm kadınların mutlaka yılda bir defa mamografi çektirmeleri gerektiğini belirtti.

"EN ETKİLİ İLAÇ KENDİ ELLERİNİZ"

Kişinin vücudunu en iyi kendisi tanır diyen Uz. Dr. Turan Odabaşı, "Kendi kendinize yapacağınız bir muayene ile erken tanı da koyulabilir. Ayda bir sefer kendi kendinizi muayene etmeniz birçok hastalığın önüne geçer" dedi.

Kanserde koruyucu faktörlerin de olduğunu söyleyen Odabaşı, riski daha azaltabilecek şeylerden birinin emzirme, diğeri de egzersiz olduğunu ve ilk çocuğunu 30 yaş öncesinde doğuran kadınlarda meme kanseri için koruyucu ve yüzde 35-40 egzersiz riski azatlığını belirtti. Odabaşı, "Belediyenin katkılarıyla yapılan bu çalışma sonrasında hastanemiz aracılığıyla herhangi bir sağlık güvencesi olmayan ve hastaneye ulaşma imkanı olmayan hastalara erken tanı yöntemlerinden faydalanma şansı veriyor. İleri dönemlerinde hastanemize başvurup bu hizmeti alabilecekler. Belediye ile 5 Nisan Mahalle Evi'nde yaptığımız bu çalışma ile en az bir ay boyunca cumartesi günleri tekrarlayıp minimum bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Turgay Yüksel Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title