Haberler

İzmir: İzmir Futbolu Masaya Yatırıldı

İzmir'in Turkcell Süper Ligi'nde bir tek temsilcisinin olmaması, İzmirliler'i harekete geçirdi.

İzmir'in Turkcell Süper Ligi'nde bir tek temsilcisinin olmaması, İzmirliler'i harekete geçirdi.

İzmir Gücü Spor Vakfı'nın(İZVAK) başlattığı, "İzmir sporunu kalkındıralım" kampanyasının ardından, konu çeşitli platformlarda da tartışmaya açıldı. Ülke Düşünce Platformu'nun dün akşam düzenlediği, "İzmir futbolunun dünü, bugünü, yarını" konulu panelde, durum tespiti yapılarak sorunlara çözüm yolları arandı. Panelistler, İzmir dışındaki Türkiye örneğinde olduğu gibi, yerel yönetimlerin destek vermesi halinde İzmir futbolunun da kalkınacağı mesajını verdi.

Kaya Prestij Oteli'nde düzenlenen panele, Gençlik ve Spor İl Müdürü Sabri Sadıklar, Ege TV İcra Kurulu Başkanı Gazeteci Erol Yaraş, Altay Kulübü eski Başkanı Ahmet Taşpınar, İzmir Gücü Spor Vakfı ve Göztepe Kulübü eski Başkanı Levent Ürkmez, Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi, Göztepe Kulübü eski Başkanı Gazeteci Hamdi Türkmen, görüş ve düşüncelerini aktardılar.

Ülke Düşünce Platformu İzmir Başkanı Murat Kornoşor'un yönettiği, "İzmir futbolunun dünü, bugünü, yarını" konulu panelde konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Sabri Sadıklar, Türkiye'nin büyük kentlerinde görev yaptığını ancak İzmir'de bir 'İzmirlilik fikri'nin oluşmamış olmasının en büyük eksikliği ortaya koyduğunu belirterek, "İzmir'de 6 profesyonel kulüp var, ama kongrelere gidilirken bir tek başkan adayı bulamıyorsunuz. Böyle yönetimler nasıl başarılı olacak. Bir İzmirlilik fikrini oluşturmak lazım. Türkiye'de de 70 milyon insan, 53 federasyon var ama 1.5 milyon lisanslı sporcu var. Bu durum Türkiye'nin üçüncü büyük kentinde de farklı değil. Tesislerimiz var ama spor yapan yok. Bunları değerlendirmek zorundayız. İzmirliler birlik olmalıdır" dedi.

Ege TV İcra Kurulu Başkanı Gazeteci Erol Yaraş ise İzmir'in futbol geçmişinden başarılı örnekler verdiği konuşmasında, "Selim Sırrı Tarcan futbol oynayan ilk İzmirli sporcu. Başbakan Adnan Menderes Altay'da top koşturdu, Metin Oktay'lar, Gode Cengiz'ler İzmir'den çıktı. Avrupa'da Türkiye'yi temsil eden ilk takım Göztepe. Efsane takım, Adnan Süvariler hep İzmir'den. Geçmişimizle gurur duyuyoruz, ancak onlar artık anılarda kaldı. Şimdi önümüze bakmalıyız. Universiade tesislerimiz atıl kalmamalı" diye konuştu.

İzmir Gücü Spor Vakfı ve Göztepe Kulübü eski Başkanı Levent Ürkmez de, İZVAK'ı İzmir kulüplerine destek olmak ve yerel yönetimleri bu konuda teşvik için kurduklarını ifade ederek, "Futbol günümüzde artık bir sektör haline geldi. Ekonomik sağlam kaynakları olmak zorunda. Belediyelerden yardım bekliyoruz. Birçok kez ayaklarına kadar gittik. Bize balık vermelerini değil, balık tutmasını öğretmelerini söylüyoruz. Başlangıçta, Alsancak ve civarındaki otoparkları, bugünkünden çok daha modern ve gelir getirici şekilde işletebiliriz. Bucaspor'a tesisler yaptık. Karşıyaka ve Balçova'ya da yapabiliriz. Ancak yer temini konusunda kimse yardımcı olmuyor. Ekonomide 2 veya 3.sırada bulunan İzmir'in futbolda 27. sırada yeralması utanç vericidir" diye konuştu.

Altay Kulübü eski Başkanı Ahmet Taşpınar ise Altay'ın bu sezon süper lig kapısından dönmesinin kendilerini derinden üzdüğünü ifade ederek, "Artık sektör haline gelmiş futbolda kulüplerin sahışların vereceği paralarla bir yerlere gelmeleri mümkün değil. Belediyeleri işin içine çekmeye çalışıyoruz. Ama bu konuda çok geç kaldık" dedi.

Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi, Göztepe Kulübü eski Başkanı Gazeteci Hamdi Türkmen de, artık dünyada futbol denilince 22 kişinin değil, ekonomisi ile bir sektörün anlaşıldığını ifade ederek, "İzmir futbolunun içine düştüğü durum içler acısıdır. Radikal kararlar almak lazım. Tüm İzmir takımlarını bir çatı altında toplamak da mümkün değil. Karşıyaka 35/5 diyerek kendini ayrı tutuyor. Bütün kulüpleri atacaksın, herkes kendi renginden feragat edecek, bu da mümkün değil. Bir İzmirgücü kurmak kolay görünüyor ama gerçekleşme oranı çok düşük. Çözüm, İzmirgücü Spor Vakfı'nın, çöken İzmir futbolunun kurtarılması için desteklenmesidir. Bunun için İzmirliler olarak gerekirse devlet bakanlarını, milletvekillerini, yani devleti ve belediyeleri devreye sokacağız. Rahmetli Priştina 5.5 trilyon vermiş İzmir kulüplerine. Ama bir başkan gider diğeri geldiğinde, 'bana ne futboldan' diyebilir. Bunun için sağlam gelir kaynaklarına ve bir sisteme ihtiyacımız var. Bütün kurtuluşumuz burada" şeklinde konuştu.

Panel daha sonra, konuklarla panelistler arasında soru-cevap şeklinde devam etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title