Haberler

İzmir: İzmir Esnafından Sanayi Ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a Destek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un, uluslararası arenada 'Hipermarketler Yasa Tasarısının' kanunlaştırılacağını açıklaması, İzmirli esnafı sevindirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un, uluslararası arenada 'Hipermarketler Yasa Tasarısının' kanunlaştırılacağını açıklaması, İzmirli esnafı sevindirdi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Susam, tasarının kanunlaşması için özverili çalışmalar sergileyen Bakan Coşkun'u desteklediklerini açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un, 4. Avrupa-Akdeniz Yıllık Konferansı'na katılmak için gittiği İtalya'dan verdiği mesajlar, esnaf sanatkar camiasını sevindirdi. Bakan Coşkun'un uluslararası bir toplantıda 'Hipermarketler Yasa Tasarısının' önümüzdeki yasama döneminde kanunlaştırılacağı belirtmesi, haksız rekabet karşısında bunalan küçük işletmeler için umut ışığı oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un tasarının kanunlaşması için özverili çalışmalar sergilediğini kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden de aynı hassasiyeti beklediklerini kaydetti. Coşkun'un verdiği sözün takipçisi olacağına inandıklarını kaydeden Susam, "Bu konu partiler üstü bir mesele. Sayın Coşkun'un çalışmalarını ve girişimlerini destekliyoruz. Tasarının bir an önce yasalaşması için TBMM'de bulunan her milletvekilinden hassasiyet bekliyoruz" dedi.

İzmir'in potansiyeli göz önüne alındığında, perakende sektöründe doyum noktasına gelindiğini hatırlatan Başkan Susam, "İzmir'in nüfusu ve alım gücü göz önüne alındığında büyük marketler konusunda ilin doyum noktasına ulaştığını görüyoruz. İlave her hiper market, esnafın beline inecek büyük bir darbedir. Oysa yıl sonuna kadar kurulması planlanan ve hatta onaylanan büyük hipermarketlerin faaliyete geçirilmesi söz konusudur. İzmir bu yükü kaldırmaz. Mahalle aralarında mantar gibi çoğalan marketlerin ekonomiye de tüketiciye de çok yararı olacağına inanmıyoruz" diye konuştu.

Büyük hipermarketlerin küçük şubelerinin hızla mahalle aralarına girdiğine dikkat çeken Susam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanun tasarısı, geçmişin yaralarını sarma ve Türk perakende sektörünün geleceğini hazırlama hatta garanti altına alma bakımından büyük önem arz etmektedir. Burada önemli olan, içi boşaltılmamış, gerçekten de sisteme düzen getirecek, ihtiyaçları karşılayacak bir tasarının yasalaşmasıdır. Büyük mağazaların kurallar çerçevesinde çalışması dünya gerçeğidir, çağdaş dünyaya uyum sürecinde büyük mağaza temsilcilerinin de bu kanun tasarısını desteklemeleri gerekmektedir. Şunu önemle belirtmek gerekmektedir. Esnaf ve sanatkar camiası, büyük alışveriş merkezlerine karşı değildir. Hipermarketler bir dünya gerçeğidir. Ancak esnaf ve sanatkar artık, yaratılan ya da kendiliğinden ortaya çıkmasına izin verilen bu haksız rekabetin önlenmesini istemektedir. Küçük işletmeler kurallara saygılı, yasalarla düzenlenmiş serbest piyasa ekonomisi şartları içersinde rekabete hazırdırlar. Üyesi olmaya çaba gösterdiğimiz AB ülkeleri ve Amerika'da bu süreç yaşanmış ve bu ülkeler yaptıkları yasal düzenlemelerle küçük işletmelerini koruyacak tedbirleri almışlardır. Diğer yandan, söz konusu tasarısının halen kanun haline gelmemesi, perakende piyasasındaki işleyişte küçük işletmelerin aleyhine durumlar yaratmıştır. Kurulan veya kurulmak üzere olan hipermarketler, kuralsızlığın vermiş olduğu serbestlikle hareket etmektedirler. Bugün ne yazık ki, büyük hipermarketlerin ekpress ve benzeri isimlerle şehir içine girmelerinin önüne geçilememektedir. İzmir'de her semtte ve hatta mahalle aralarında bile hipermarketler ve onların şubeleri kurulmuş olup, yıl sonuna kadar kurulması planlanan ve hatta onaylanan büyük hipermarketler söz konusudur. İzmir nüfusu ve alım gücüyle kıyaslandığı zaman bu marketler, ilin doyum noktasındadır. İlave her hipermarket, esnafın beline inecek büyük bir darbedir. Bu sebeple, Sayın Bakanımızın söz verdiği üzere, perakende sektöründe ciddi düzenlemeler yapacak ve haksız rekabetin önünde geçeceğine inandığımız Hipermarketler Yasa Tasarısı'nın en kısa zaman içinde ve içi boşaltılmadan kanunlaşmasını bekliyoruz".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title