Haberler

İzmir Efemçukuru da "Altın" Kurbanı

Kaz Dağları'nda Altın Arama Çalışmaları ile Başlayan Tartışmalar Devam Ederken, CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, İzmir'in Menderes İlçesine Bağlı Dünyaca Ünlü Üzümlerin Yetiştiği Efemçukuru'nun da Altın Aramaları İçin Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamulaştırıldığını Bildirdi.

Kaz Dağları'nda altın arama çalışmaları ile başlayan tartışmalar devam ederken, CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, İzmir'in Menderes İlçesine bağlı dünyaca ünlü üzümlerin yetiştiği Efemçukuru'nun da altın aramaları için Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırıldığını bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru'nda altın arama çalışmalarını Meclis gündemine getirdi. Efemçukuru'nun dünyaca ünlü üzümlerin yetiştiği bir yöre olduğunu hatırlatan Anadol, İzmir'in şimdiki ve daha önceki yerel yönetimlerinin, yörede altın madeni işletilmesine halk sağlığını etkileyeceği gerekçesi ile karşı çıktığını, yöre halkının da yaşadıkları yerin doğal yapısını bozacağı, çevre katliamına neden olacağı gerekçesiyle Kanadalı şirkete arazilerini satmadığını belirtti. Efemçukuru halkının Kanadalı şirkete satmadığı Arazilerin 3 Ocak 2008 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırıldığını kaydeden Anadol Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Yurt savunması ihtiyacına dönük hangi olağanüstü durum Efemçukuru'nda acil kamulaştırma kararı alınmasını gerektirmiştir? Bakanlar Kurulu kararı yurt savunmasına yönelik olarak alınmadı ise yurttaşların yabancı şirkete satmak istemediği arazilerinin kamulaştırılmasında hangi özel kanundaki olağanüstü durum göz önünde bulundurulmuştur? Kamulaştırma Kanununun olağanüstü durumlar için öngördüğü 27. maddeye göre kamulaştırma yapılmasının gerekçeleri nedir? Bu girişim yargı sürecinin önünü kapamak için mi gerçekleştirilmiştir? Kanadalı bir şirket için acil kamulaştırma kararı alınmasında ne gibi kamu yararı bulunmaktadır? Türkiye referandum kültürüne alışmalıdır demiştiniz. Bu görüşünüze paralel olarak, kamulaştırma kararını referanduma götürerek Efemçukuru halkının kararlarına göre Bakanlar Kurulu kararını yeniden gözden geçirmeyi düşünür müsünüz?" (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title