Haberler

    İthal Kaynakların Elektrik Üretimindeki Payı Azalıyor

    İthal kaynakların elektrik üretimindeki payı azalıyor.

    İthal kaynakların elektrik üretimindeki payı azalıyor. Önceki yıllarda yüzde 50'lere kadar çıkan doğalgazın elektrik üretimindeki payı, bu ay içinde yüzde 25'e kadar geriledi. Doğalgazın yerini yerli ve yenilenebilir kaynaklar su ve linyit doldurdu.

    Türkiye, dış kaynak olan doğalgazdan elektrik üretiminde tarihi bir dönemden geçiyor. Önceki yıllarda yüzde 50'lere kadar ulaşan doğalgazın elektrik üretimindeki payı, bu ay içinde rekor düzeyde düştü, yüzde 25'e kadar geriledi. Doğalgazın yerini yerli ve yenilenebilir kaynaklar su ve linyit doldurdu.

    Türkiye Elektrik İletim Aş'nin (TEİAŞ) resmi verilerine göre 2 Nisan'da doğalgazdan 196 milyon kilovatsaat, barajlardan 166 milyon kilovatsaat, linyitten 116 milyon kilovatsaat, ithal kömürden 107 milyon kilovatsaat, akarsulardan 100 milyon kilovatsaat, rüzgardan 42 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Günlük elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 25 olarak kayıtlara geçti. Barajların yüzde 21, akarsuların yüzde 13, linyitin yüzde 15, ithal kömürün yüzde 14, rüzgarın yüzde 5 oldu. İzleyen günlerde de doğalgazın payı yüzde 25-30 aralığında seyretti.

    Enerji sektörü uzmanları, bu gelişmenin elektrik fiyatlarına etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, "Gazdan elektrik üretimi suya ve yerli kömüre göre daha pahalı. 1 Nisan'da gaza yapılan yüzde 10'a yakın zamla doğalgazdan birim elektrik üretim maliyeti daha da arttı. Nisan ayında gazın payının düşmesi, buna karşılık su ve kömürün payının artması ortalama birim elektrik üretim maliyetinin ciddi biçimde düşmesine yardımcı olacaktır" dedi.

    Uzmanlar, devletin sahip olduğu barajlardan bir birim elektriğin en fazla 4 kuruşa üretildiğini belirterek, "Doğalgaz santrallarında sadece gaz maliyeti her birim elektrik için 22-23 kuruş düzeyindedir. Bu tutar, işletme ve diğer maliyetleri de eklerseniz daha da artar" diye konuştu.

    TEİAŞ'ın verilerine göre bu yıl ocak ayında 4.7 milyar metreküp, şubatta 4 milyar metreküp, martta 8 milyar metreküp, nisan ayının ilk 10 gününde de 2.4 milyar metreküp su geldi. 1 Ocak ile 10 Nisan arasında uzun yıllar ortalamasına göre gelen su miktarı 25.4 milyar metreküp iken, 2018 yılının aynı döneminde 19.1 milyar metreküp su geldi. Uzmanlar "Yeni bir yağış olmaması halinde gelecek su miktarı düşebilir" dedi.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Ekonomi

    Türkiye Elektrik İletim AŞ Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title