Haberler

İsrail'in Gazze'deki Katliamına Tepkiler

Adıyaman, Malatya ve Gaziantep'te İsrail'in Gazze'deki katliamı protesto edildi.

Adıyaman, Malatya ve Gaziantep'te İsrail'in Gazze'deki katliamı protesto edildi.

Adıyaman'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından İsrail'in Gazze'deki katliamına tepki amacıyla düzenlenen yürüyüşe binlerce vatandaş katıldı.

Mimar Sinan Parkı önünde başlayan yürüyüş, Demokrasi Parkı'nda son buldu.

Siret Derneği Başkanı Ali Tamer, burada platform adına yaptığı açıklamada, bugün Kudüs'ün hiç olmadığı kadar ciddi bir işgal ve tehdit altında olduğunu söyledi.

Artık bıçağın kemiğe dayandığını belirten Tamer, şunları kaydetti:

"1917'de başlayan işgal süreci bugün itibarıyla bambaşka bir noktaya taşınmıştır. ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, biz Müslümanların asla kabul etmeyeceği bir durumdur. Kudüs Müslümanlarındır ve ebediyen Filistin'in başkenti olarak kalacaktır. Onun için katil İsrail'in ve onun emellerinin taşeronluğunu yapan emperyalist sistemin baş aktörü, en büyük zalim olan Amerika'nın bu adımı bizim için yok hükmündedir."

Basın açıklamasının ardından şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılan grup, İsrail bayrağını yakarak slogan attı.

Malatya

Malatya'daki Soykan Meydanı'nda ikindi namazı sonrası toplanan sivil toplum kuruluşları üyeleri ve çok sayıda vatandaş, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına ve İsrail'in Gazze'deki katliamına tepki gösterdi.

"Katil İsrail", "Kudüs bizimdir, bizim kalacak", "Kahrolsun İsrail" sloganları atan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi, sık sık tekbir getirdi.

Grup adına açıklama yapan Ortak Değerler Platformu Basın Sözcüsü Hüseyin Polat, katliam, suikast, sürgün, hapis, baskı ve çeşitli işkencelerle Filistin'in Filistinlilere zindan edildiğini söyledi.

Polat, "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nün kana bulandığını, yürüyüşün başladığı günden bu yana 200 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 binden fazla kişinin yaralandığını, her geçen gün de şehit sayısının arttığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"70 yıldır Filistinli kardeşlerimiz, insanlıktan nasibini almayan, insanlığın yüz karası bu terör devletinin uyguladığı onca zulme karşı mücadele ediyor, direniyor ve her gün kurbanlar veriyor. Çağdaş emperyalist güçler ise yıllardır işlenen bu zulümleri bir tiyatro izler gibi izledi. Televizyon ekranlarından kınadıklarını iddia ettikleri insanlık düşmanı, işgalci, terör aygıtını, tavır ve tutumlarıyla cesaretlendirdiler, destek verdiler, hatta teşvik ettiler. Başta canlarımız olmak üzere sahip olduğumuz her şey, insanlığın barış yurdu Darüsselam, Beytül Makdis, Kudüs, Gazze ve Filistin için fedadır."

Konuşmanın ardından sloganlar atarak İsrail ve ABD bayrağı yakan vatandaşlar, İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı ve dua etti.

Gaziantep

Gaziantep'te Gönüllü Kuruluşlar Platformu öncülüğünden Yeşil Cami avlusunda toplanan vatandaşlar, Yeşil Su Parkı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Memur-Sen Gaziantep İl Başkanı Ahmet Gök, İsrail'in bir terör devleti olduğunu söyledi.

Yıllardır İsrail'in uyguladığı teröre başta Batı ülkelerinin sesiz kaldığını dile getiren Gök, şöyle konuştu:

"Her ramazan ayı öncesi mutlaka Müslüman kanı akıtılıyor ve işkence yapılıyor. Bu sene de zalim İsrail, sadece gösteri yapan Filistinli gençlere ateş açtı ve onlarca masum insan hayatını kaybetti. Bunların yaptığı barbarlığa ABD de ortak oldu. Akıtılan Müslüman kanından onlar da sorumludur ama hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor ki zalimler her zaman helak olacaktır. İsrail zalimi de elbet bir gün helak olacak ve o günler çok yakındır."

Açıklamanın ardından grup gıyabi cenaze namazı kıldı.

İslahiye ilçesinde ise ikindi namazının ardından Merkez Dervişiye Camisi avlusunda toplanan sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, İsrail'in Gazze'deki katliamı protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Etem Akdoğan, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını ve topraklarının işgalini protesto eden Filistinlilere zulmettiğini söyledi.

Hunharca yapılan saldırıların endişe verici boyutları aştığını ifade eden Akdoğan, gerçek mermilerle Filistinlilere ateş açan ve Gazze'yi kan gölüne çeviren İsrailli askerlerin dünyanın gözü önünde katliama devam ettiği kaydetti.

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Öte yandan, cami avlusunda İslahiye Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından "Filistin'de anne olmak" konulu resim sergisi açıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Politika Güncel Haberler

title