Haberler

Işıkara'dan Hasarlı Bina Uyarısı

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 17 Ağustos Depremi Sonrasında Hasarlı Olarak Tespit Edilen Daha Sonra Mahkeme Kararıyla da Hasar Oranları Değiştirilen Binaların Risk Teşkil Ettiğini Söyledi.

Kızılay Genel Başkan Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 17 Ağustos Depremi sonrasında hasarlı olarak tespit edilen daha sonra mahkeme kararıyla da hasar oranları değiştirilen binaların risk teşkil ettiğini söyledi.

Prof.Dr, Ahmet Mete Işıkara Kızılay tarafından geliştirilen Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi ve Afet Zararlarını Azaltma Programı kapsamında Adapazarı'nda düzenlenen toplantıda konuştu. Işıkara, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında orta hasarlı ve ağır hasarlı binaların mahkeme kanalıyla hasarlarının azaltılmasının çok yanlış olduğunu belirterek, "Makyajlanan binalarIn yıkımına başladığını vali yardımcım ifade etti. Bu, çok iyi bir gelişme. Dolayısıyla orta ve ağır hasarlı binaları mahkeme kanalıyla hasarını azaltmak çok yanlış. Bu konuda Sakarya acı yaşayabilir. Acı yaşamaması için de güvenli yapı kavramını aşılamamız lazım." dedi. Işıkara sözlerini şöyle sürdürdü:

"17 Ağustos depreminin merkez üssü Gölcük. Büyüklüğü 7,4. Şiddet hasarının ölçüsü 10. Bu depremin Avcılar'daki şiddet ölçeği ise 6. 6 şiddetinde? 6,6 şiddetinde ne olur?Sıva çatlağı olur, mutfak eşyaları düşer. Fakat Avcılar'da ne oldu. 150 bina çöktü ve birçok bina ağır hasar aldı. 600 vatandaşımızı Avcılar'da kurban verdik. Kuzey Anadolu fay zonunun güney kolu var. Bu güney kolu Geyve, Pamukova, Mekece, İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik Körfezi'nden Marmara'ya gidiyor. Bu fay kolu uzun bir süredir sessiz. En son 1762'de mi 1767'de mi, orada bir deprem var. Onun yanı sıra çok büyük bir deprem bu kolda yok. Dolayısıyla bu bir aktif fay kolu. Burada da oluşacak bir deprem Sakarya'yı etkileyecektir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title