Haberler

    İran, Rusya'dan Zenginleştirilmiş Uranyum Alacak

    İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi'nin yaptığı açıklamaya göre, İran, yakında, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma kapsamında Rusya'dan ikinci kez yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alacak.

    İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi'nin yaptığı açıklamaya göre, İran, yakında, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma kapsamında Rusya'dan ikinci kez yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alacak. İran bu uranyumu başkent Tahran'daki nükleer reaktörde kullanmayı planlıyor.

    İran, geçtiğimiz Nisan ayında ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde, teknik olarak yeniden yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretimine başlamaya hazır olduğu açıklamasında bulunmuştu.

    Fars Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Kemalvendi, "Nükleer anlaşmayı imzaladığımızda, zenginleştirilmiş uranyum üretimini yüzde 20'de durdurduk ve Rusya'dan 10 parti halinde zenginleştirilmiş uranyum alma anlaşması yaptık. İlk partiyi 7 ay önce aldık. İkinci parti ise yakında İran'a gelmiş olacak" ifadelerini kullandı.

    Her bir partinin bir yıllık kullanımı olduğuna işaret eden Kemalvendi, ayrıca Tahran'daki reaktör için en az 7 ila 8 yıl boyunca yetecek yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduklarını ifade etti. Kemalvendi, Tahran'ın anlaşma kapsamında yurtdışından yakıt temin edilmesi şartıyla uranyum üretimini durdurma kararı aldığının da altını çizdi.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Sektörel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title