Haberler

Iıı. Ulusal Hidrojen Enerjisi Kongresi... - Ichet Başkanı Prof. Dr. Veziroğlu: - ''türkiye'nin, Planlı Şekilde Hidrojen Enerjisine Geçişini Sağlamak Gerekir''

Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından İstanbul'da kurulan Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, Türkiye'nin planlı şekilde hidrojen enerjisine geçişinin sağlanması gerektiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından İstanbul'da kurulan Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, Türkiye'nin planlı şekilde hidrojen enerjisine geçişinin sağlanması gerektiğini bildirdi.

Prof. Veziroğlu, ''Bunun için devletin yatırım yapmasına gerek yok. Gerekli kanunlar çıkarsa, özel teşebbüs gerekli yatırımları yapar'' dedi.

III. Ulusal Hidrojen Enerjisi Kongresi (UHK), Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı.

Kongrenin açılışında konuşan kongre başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Alnıak, Türkiye'nin temel enerji kaynakları itibarıyla dış kaynaklara bağımlı olduğunu söyledi.

Dünyanın her yerinde farklı enerji kaynakları için arayışın başladığını, alternatif enerji kullanımının hayata geçirilebilmesine yönelik çalışmalara büyük yatırımlar yapıldığını anlatan Alnıak, teknoloji geliştikçe enerjiye olan ihtiyacın artığını ve enerji kaynakları ile ihtiyaç olan enerji arasındaki açığın gün geçtikçe büyüdüğünü kaydetti.

Bu açığı kapatacak alternatif çözümlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Alnıak, ''Hidrojen enerjisi, bu çözümler içinde hem çevre dostluğu hem verimliliği hem de gelecekte öngörüldüğüne göre ekonomik oluşu açısından ideal bir seçim olarak ortaya çıkmaktadır'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE'YE ZARARI 50 MİLYON DOLAR''-

Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ise günümüzde dünya ekonomisinin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'inin fosil yakıtlar tarafından karşılandığını, bu yakıtların üretimin 2025 yılında düşüşe geçeceğini ve ihtiyacı karşılamayacağını anlattı.

Bu yakıtların çevreye verdiği zarara da işaret eden Veziroğlu, şöyle konuştu:

''Bu yakıtların 2003 yılında verdiği zarar 5 trilyon dolar. Kömür, linyit, petrol ve doğalgazın Türkiye'de çevreye verdiği zarar yılda 50 milyon dolar. Artık kalkınmış memleketlerde kömür, linyit, elektrik santralleri kurulmuyor. Ama bizde kuruluyor. Hatta kömürü de dışarıdan ithal ediyoruz. Bunu bir an evvel yasaklamak, durdurmak lazım. Çünkü elektrik ve linyitle çalışan santrallerin çevreye verdiği zarar faydalarından çok fazla.''

-''HİDROJEN TÜKENMEYECEK''-

Fosil yakıtların tükenmelerinin ve çevreye verdikleri zararın kalıcı çözümünün, hidrojen enerji sistemi olduğunu vurgulayan Veziroğlu, ''Birincil enerji kaynağı olarak güneş 5 milyar yıl dayanacak, hidrojen tükenmeyecek. Halbuki fosil yakıtlar 200 yılda tükeniyorlar. 1860'da kullanmaya başladık, 2060'ta çoğu tükenmiş olacak'' diye konuştu.

Hidrojen enerjisinin, çevre ve enerji sorunlarını çözdüğüne işaret eden Veziroğlu, hidrojen enerjisinin, her memleket kendi yakıtını kendi üreteceği için, petrol savaşlarını da ortadan kaldıracağını söyledi.

Veziroğlu, hidrojen enerjisinin fosil yakıt sisteminden daha ucuz olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bir memleket ne kadar çok enerji tüketirse, hayat seviyesi de o kadar yüksek oluyor. Eğer Türkiye kendi yakıtını kendisi üretirse fosil yakıt için verilen dövizden tasarruf edeceğiz, dolayısıyla ithalat ile ihracat arasındaki farkı kapatacağız ve IMF'den borç almaya gerek kalmayacak.''

Türkiye'nin hidrojen enerjisine geçmesi için yol haritasını hazırladıklarını bildiren Veziroğlu, ''Planlamaya şimdiden başlarsak 2010 yılından itibaren hidrojene geçiş başlayacak, 2050'ye kadar tamamlayabileceğiz. 30-40 yıl içinde Türkiye'nin bütün yakıt ihtiyacını hidrojen karşılayabilecek ve fazla hidrojeni Avrupa'ya ihraç edip döviz kazanacağız'' diye konuştu.

-''BAŞBAKAN'A MEKTUP GÖNDERDİM''-

Nejat Veziroğlu, 2 hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, hidrojen enerjisine geçmek için Başbakanlığa bağlı ''Hidrojen Ekonomisi Kurumu'' kurulmasını istediğini anlattı.

Bu kurumun hidrojen enerjisine geçmede gerekli kanunları çıkaracağını belirten Veziroğlu, Türkiye'nin planlı bir şekilde hidrojen enerjisine geçişini sağlamak gerektiğini söyledi.

''Bunun için devletin yatırım yapmasına gerek yok. Gerekli kanunlar çıkarsa, özel teşebbüs gerekli yatırımları yapar'' diyen Veziroğlu, ICHET'in de bu kuruma yardım etmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Hidrojenin istihdam yaratacağını belirten Veziroğlu, şöyle devam etti:

''Bu enerji sistemine geçişle birlikte şu anda kullanamadığımız su enerjisinin yüzde 75'ini, rüzgar enerjisinin yüzde 95'ini, jeotermal enerjinin yüzde 99,5'ini kullanıp hidrojen üreteceğiz. Pancardan hidrojen üreteceğiz. Bugünkü teknoloji ile ürüteceğimiz hidrojen benzin ve mazottan ucuz olacak. Bu enerjiyi üretip otobüslerde, otomobillerde kamyonlarda kullanabiliriz ve o miktar petrol ithalatını azaltabiliriz.''

-''KOMİSYON OLARAK YANINIZDAYIZ''-

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltıcı politikalar izlemesi gerektiğini, enerji politikası olmayan ülkelerin başka politika üretmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Hidrojen enerjisinin hayata geçirilmesi için gereken çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Aksoy, ''Biz bu konuda her türlü yardımı yapmaya hazırız. Komisyon olarak yanınızdayız'' dedi.

Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk de hidrojen enerjisinin, tükendikçe kendini yenileyebildiğini ifade ederek, ''Böyle mucizevi bir yakıt. Bunun yaratıcının insanlığa büyük bir lütfu olduğunu düşünüyorum'' dedi.

İnsanlığın hidrojen için kan dökmesine gerek olmadığını ifade eden Öztürk, çünkü bu enerjinin sonsuz ve bereketli olduğunu söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de, Türkiye'nin kalkınma konseptinin ''hidrojen enerjisi'' olması gerektiğini ifade ederek, ''Gelin bu işe destek olalım. Türkiye'nin kalkınma önceliğini hidrojen enerjisine verelim'' dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, kongrenin sponsorlarına plaket verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title