Haberler

Hükümet-sosyal Taraflar Görüşmesi Başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına İlişkin Talepleri Değerlendirmek Üzere Sosyal Taraflarla Bir Araya Geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına ilişkin talepleri değerlendirmek üzere sosyal taraflarla bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türk Tabipleri Birliği (TBB) Merkez Konseyi Başkanı Gencay Gürsoy, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney ile bakanlık bürokratları ve konfederasyonların uzmanları katılıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Emek Platformu toplantıda 8 bin prim gün sayısının Türkiye gerçeklerine uymadığını savunarak, bu sayının 7 binde kalmasını talep edecek. Platform, uygulama yılı ötelenmiş olmasına rağmen 65 yaş emekliliğine karşı çıkarak emeklilik yaşının 58-60'ta kalmasında ısrarcı olacak.

Ayrıca, bakanlığın güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranına olan yaklaşımının emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya neden olacağı gerekçesiyle güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 100'ünün dikkate alınması istenecek. Platform, aylık bağlama oranının da kayıplara yol açmayacak ve çalışmayı teşvik edecek şekilde artan yüzdelerde yeniden düzenlenmesini talep edecek.

Sağlık alanındaki katkı payının ortadan kaldırılmasını da isteyecek olan Emek Platformu, bakanlığın bu konudaki önerilerinin taleplerini karşılamaktan uzak olduğu görüşünü dile getirecek. Platform, sigortalılara verilecek sağlık hizmetlerine ilişkin tedavi yöntemlerini, verilecek ilaç, protez, ortez, tıbbi araç ve gereçlerin miktar ve sürelerini belirleyen komisyon ile fiyatlandırma komisyonunda meslek örgütlerinin temsilcilerinin yer almasını ve meslek örgütleriyle sağlanacak uzlaşma sonucunda uygulamaya geçilmesini talep edecek.

Emek Platformu, ayrıca mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmalarının sürdürülmesi konusunda da ısrarcı olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title