Haberler

Hera'nın ve Pisagor'un Eşsiz Adası Samos

Güncelleme:

Turkuaz rengi denizi, kristal kumsalları, begonvillerle süslü beyaz kireç taşı evleri, denize sıfır konumlanmış tavernaları, birbirinden şirin köyleri, mitolojik hikayeleri, dost halkı ile bozulmamış doğanın içerisinde hala güzelliğini koruyan eşsiz adalardan biri Samos.

Güneşin battığı saatlerde pembe ışıltılara bürünen harika bir ada. Samos'ta keşfedilecek bu kadar zenginliğin olması, çok heyecan verici. Pisagor'un, Hera'nın adası Samosaynı zamanda daha birçok tarihin şahidi.

Romantik ve dingin bir tatil arayışındaysanız, Samos doğru bir tercih. Eğer eğlenceli bir tatile istiyorsanız da adada her yaşa göre eğlence mevcut.

Bu Ada Bizden !

Bizler aslında adayı paylaşılamayan Sisam olarak biliriz.Adayı gezerken, yıllarca Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalmış bir sürü esere sahip olan Samos da etrafınızda bir de Türkçe konuşulduğunu duyunca, kendinizi evinizde hissetmemek ne mümkün! Yunanlılar da sizi görünce hemen başlamıyor mu Türkçe konuşmaya? Mübadele yıllarına kadar iniyor sohbetler.

Samos, yıllar önce kendi halinde bir Yunan adasıyken, biz Türklerin adaya akın etmesi ile artık Türkleşmiş denilebilir. Ada halkından öğrendiğime göre, yaşadıkları ekonomik krizin atlatılmasındaki en büyük pay, yine biz Türklerin katkısıyla oluyormuş.

Kaos denilen şeyden oldukça bihaber Samoslular.adaya gidince bana hak vereceğinizden hiçbir şüphem yok. Sadece biz Türklere göre biraz daha yavaşlar.Sessiz, dingin ve huzurlu bir ada Samos. ''Aman böyle kal Samos.''

30 Yıldır Süren Türk- Yunan Dostluğuna Ne Demeli?

Sizin için bazı bilgileri, adaya sık sık giden Hasan Kaptan'dan öğrendim. Adaya 30 yıldır aralıksız gidip gelirken, adadaki dostları artık akrabası gibi olmuş. Ailesi ile birlikte adaya geldiğinde bile sadece evlerinde konaklamalarına izin varmış.Hasan kaptan Yunanlı arkadaşı için 'kardeşten öte' diyor.İşte iki ülkenin çocuklarının kardeşliği böyle kimse bozamaz bu dostluğu.

Hera'nın ve Pisagor'un Eşsiz Adası Samos

Samos'a Nasıl Gidilir?

Şehir yaşamının kargaşasında kaçmak istiyorsanız, Samos'a ulaşmak için Kuşadası'na gelmeniz yeterli. En geç 1.5 saat içerisinde adanın keyfini çıkarmaya başlıyorsunuz.Adanın iki limanı var.Vathy ve Pythagorion. Ben Meander Travel teknesi ile adaya gittim.

Adaya gittiğinizde gidiş ve dönüş limanlarınızı lütfen kontrol etmeyi unutmayın. Bazı günler aynı limanlar kullanılırken, bazı günler ise farklı limanlardan Türkiye'ye dönüş yapılıyor.

Samos Adası'na Feribot Ücretleri

Adayı gezerken instagram'dan sorulan sorulardan birini cevaplayalım.

Samos adasına tek yön liman vergileri dahil 25 Euro açık dönüşlü gidiş dönüş bilet ücreti ise 35 Euro'dan biletinizi alabiliyorsunuz.

Samos'a Vize İsteniyor mu?

Evet Samos'a vize isteniyor. Schengen vizesi olanlar ya da yeşil pasaportu olanlar Yunanistan'a girebiliyor. Eğer vizeniz yoksa kapı vizesi almanız gerekiyor. Pasaportunuzu seyahat acentesine 2 gün öncesinden teslim ediyorsunuz, bir gün içinde kapı vizeniz hazırlanıyor.

Şunu da hatırlatmak gerekiyor, Olağanüstü Hal nedeniyle, yeşil pasaportlular için bazı evrakları yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Samos'da Ulaşım ve Araba Kiralama

Ada düşündüğümden çok daha büyük.Samos'ta neredeyse herkes araba kiralıyor. Mesafeler oldukça uzak. Adada araba kiralamak istiyorsanız, lütfen son dakikaya bırakmayın.Önceden rezervasyonunuzu mutlaka yapın! Aksi takdirde araç bulmak neredeyse imkansız.

Araba kiralama ücretleri araç kategorilerine göre, 30 Euro ile 60 Euro arasında değişiyor.

Belirli bölgelerden kalkan otobüsleri kullanmak istiyorsanız, Vathy ve Pythagorion adlı merkezlerden saatlerini öğrenebilirsiniz.

Hera'nın ve Pisagor'un Eşsiz Adası Samos

Samos'da Görülmesi Gereken Yerler

Pythagoreion'da Görülmesi Gereken Yerler

Samos tarih tutkunları için adeta bir cennet. Mitooloji'nin eşsiz kahramanları burada yaşamış. Mitoloji, felsefe ve matematik'in meşalesini taşıyor Samos.

Samos'ta Arkeoloji Müzesi, Mitilini Paleontoloji Müzesi, Hera Tapınağı, Roma Hamamları, PanagiaSpliani Manastırı, Pisagor Anıtı, Pythagorion Duvarları, Antik Tiyatro, LykourgosLogothetis Kulesi, Metamorfosis Kilisesi, Polykrates Kalesi, MegaliPanagia Manastırı, Potataki Plajı, Sarakinis Kulesi, Stavros Manastırı görülmeye değer.

Efpalinion Tünelleri, dağlardan şehre su getirmek için açılmış tüneller. Çok büyük depremler geçirmesine rağmen, halen ilk yapıldığı gibi. Şehrin sıcağından kaçmak istediğinizde içine girin. Bu sefer de üşüyeceksiniz.

Spiliani Manastırı eşsiz manzarası ile adeta sizi büyülüyor. Adanın yerlilerinden öğrendiğime göre, dilek tutulduğunda dilekleriniz kabul oluyormuş. Benden hatırlatması.

SamosVathy'de Görülmesi Gereken Yerler

Sarap Müzesi'ne girer girmez, adanın eşsiz şaraplarının tadımı başlıyor.

Şarap Müzesi, Kokkari, Arkeoloji Müzesi, Kokkari'dekiAgiosNikolaos Kilisesi, Metropolitan Kilisesi, Hükümet Konağı, Gagou Plajı, St. Nicholas Kilisesi, Pythagorion, Kerveli, Posidonio, Lemonakia Plajı, Psiliamos Plajı, Klima Plajı, Vathy'dekiAi- Giannakis Kilisesi, Vourliotes Köyü, PanagiaVrontiani Manastırı, Bülbül Vadisi, Monalates Köyü Vathy bölgesinin gezilecek yerleri arasında yer alıyor.

Adaya3 günden az zaman ayırmamanızı öneririm.

Samos'un Plajları

Adanın her plajında ayrı bir güzel manzara hakim.

Lemonakie Beach, Kokkari Beach, Livadaki Beach, Tsamadou Beach, Psili Ammos, Gagou Beach, Agios Konstantinos, Kerveli, Marathakampos, Vathi, Avlakia, Potami, AgiosIoannis,Mourtia, Kambos, Limonias adanın en güzel koylarına sahip.

Plajlarda bizde olduğu gibi şezlong ücreti genelde ödenmiyor. Restoranında yediklerinize ve içtiklerinize ödediğiniz ücret, o güzel denizin tadını çıkarmanız için yeterli.

Samos'un Otelleri

DoryssaSeaside Resort & Spa adanın 5* en lüks oteli. Deniz'e sıfır konumda,manzarası ve ihtişamıyla insanın ruhunu dinlendiren bir otel.

Odalar oldukça şık döşenmiş ve misafirler için her türlü konfora sahip. Güneşin batışıyla birlikte otelde hareket başlıyor. Çocuklarınız ile birlikte adaya geliyorsanız, bu otel tam size göre. He yaşa göre aktivitelersizlere sunuluyor.

Doryssa Seaside Resort 'da Spa deneyimi yaşamak isterseniz, Bali masajı uygulatmanızı öneririm.

Aeolis Hotel, adanın 4* otellerinden. Konumu ve servisiile oldukça iyi.

Hera Hotel, Pythagorion'dainsanın gözünü ve gönlünü mutlu eden harika bir manzaraya hakim. Bana göre çok lüks değil ama sadece manzarası ömre bedel.

Samos'un Köyleri

Mytilinii, şirin evleri, kiliseleri ve şapelleri ile adanın keyif veren bir köylerinden. Vathy merkezine 10 km uzaklıkta vadilerin arasına sıkışmış harika bir köy.Şarapları ve tütünleri ile ünlü olması nedeniyle turistlerin vazgeçilmez rotası arasında.

Samos'ta huzur ve sessizlik arayışında iseniz, Marathocampos, Kerveli ve Mykali tam size göre.

Vathy, Kokkari ve Pythagoreion ise oldukça kalabalık. Adada eğlence arayışındaysanız, eğlencenin kalbi burada atıyor.

Samos'unTavernaları ve Kafeleri

Nektarios, Panoroma Cafe, Posseidon, Eptastadio, Glicorisa, Ampelos, GalazioPicadi, Remetaki, Jimakos, Maritsa, Manolates'deki Despina, Mitilimii'deki ' Magazaki Pou Legame' mutlaka ziyaret edilmeli.

Paleokastro'daki Triantafillos Taverna'da benim için kalamar, papalina balığı ve nohut köftesi yemeyi unutmayın.

Panoroma Cafe'den manzara seyrederek lokma tadımı ise ada gelenekleri arasında.

Meltemi Restaurantbiz Türkler'in vazgeçilmez adresi. Rezervasyon yapmadan lütfen gitmeyin.

Samos Adası Yemek Kültürü

Deniz ürünleriadanın vazgeçilmezleri arasında. Deniz kenarındaki tavernalarda, güzel bir müzik eşliğinde, gürültüden uzak deniz mahsullerinin tadını çıkarabilirsiniz.

(Ahtapot, kalamar, karides, taze balıklar v.b)

Samos'ta oğlak ve tavşan etini de deneyebilirsiniz. Porsiyonlar gayet bonkör. Lezzetleri ise takdire şayan güzellikte.

Samos mezeleri, Uzo, Samos Şarabı, Frappe unutulmamalı.

Hera'nın ve Pisagor'un Eşsiz Adası Samos

Yunanca Yemek Terimleri

Yunanca kelimeler adada belki işinize yarar.

Horiatika (Köy salatası)

Dolmades(Bizim dolmamızın biraz farklısı)

Moussakka(Bizim Musakkamız)

Psari (Balık)

Ksifias (Kılıçbalığı)

Galaktobouriki (Bizim Nam-ı diğer Laz Böreğimiz)

Brizole (Pirzola)

Garidesi (Karides)

Ktapodi (Ahtapot)

Marides (Küçük Balıklar)

Kaseri ve Feta(Beyaz peynirleri)

Pagoto (Dondurma)

Yamas (Yunanca da 'Şerefe' demekbukelimeyi çok duyacaksınız !)

Uozo (Yunanlıların rakısı)

Mythos (Yerel bira markası)

Yunan Kahveleri

Yunanistan'ın hangi adasına giderseniz gidin, sıcakta size buz gibi bir Frappe önerirler.

'Cafe' Frappe' onlar için bir tutkudur. Buz üzerine sert ve soğuk kahve eklenerek hazırlanır. Yaz sıcaklarında gerçekten de insana keyif verir.

Sıcak kahve istiyorsanız, Yunan tarzında 'Ellenikos' adıyla bilinir. Bakır cezvelerde pişirilir ve Türk Kahvesi ile bir tutulsa da bir kahvesever olarak kahvemizi hiçe sayamam.

Bizim kahvemiz lezzet olarak Yunan kahvesinden bir adım öndedir. Eğer sade içiyorsanız, (Sketo) orta şekerli tercih ediyorsanız,(Metrio) istemelisiniz. Eğer siz tercihinizi söylemezseniz, çok şekerli olarak getiriliyor.

Samos'un Gece Hayatı

Adanın en popüler ve görkemli gece mekanlarından biri olan Mitilinii'deki D6 Club, Kokkari'deki NavarosBeach Bar, Pythagorion'daki Corner Bar Yunan müzikleri eşliğinde eğlenmeyi tercih edenlerin favori mekanları arasında yer alıyor.

Samos'tan Ne Alınır?

Ada'ya özgü hediyelik eşyalar, Pisagor Bardağı, Uzo ve Muskat şarapları alınmalı.

Meşhur Adil Pisagor Bardağı

M.Ö. 570-495 yılları arasında yaşamış olan Pisagor, en çabuk ezberlediğim formülün yaratıcısı. Samoslu filozof ve matematikçi o zamanlarda neleri keşfetmiş. Ne olduğunu söylersem, hemen hatırlayacaksınız… Hadi siz araştırın bulun! Biraz okul yıllarımıza dönelim.

O zamanlarda öyle bir bardak tasarlamış ki, bardağa belirli bir ölçüden sonra su eklediğinizde, bardağın ortasındaki seviyeyi geçince delikten aşağı akıyor. E buradan çıkardığımız sonuç şu; az ile yetinmeyi öğrenmezsek, elimizdekini de yitirebiliriz.

Pisagor'un yaşadığı yer Pythagorreion. Limanda gezerken anıtı önünde de fotoğraf çektirmeyi unutmayın!

Samos'ta Festivaller

11-13 Ağustos'ta gerçekleşecek olan 'Yerel Tatlar Festivali' için az zaman kaldı. Adaya özgü yerel lezzetleri tadıp, Yunan müzikleri eşliğinde eğlencenin tadını çıkarma vakti. Saat 18:00 ile 24:00 arasında.

Atina'dan gelen ünlü Master Chef Samos'a özgü reçetelerini ise sizler için hazırlıyor.

Samos Adası'nda Yapılması Gereken 10 Şey

*Spiliani Manastırı'ndan adanın eşsiz manzarasını seyretmeden dönmek adaya haksızlık olur. Ada'nın yerlilerinden öğrendiğime göre burada edilen her dua kabul olurmuş. Benden söylemesi.

Seyahat sırasında bana instagramdan yazdıklarınıza istinaden adaya tüm gelemeyenler için dua edip, manastırın kilisesinde onlar için mum yaktım. En kısa zamanda sizler de adaya gelirseniz, dualarım kabul olmuş olur… Ne mutlu bana.

*Kokkari Beach ve Lemonakie Beach'de denize girmeden dönerseniz, Samos'a gitmiş sayılmazsınız.

*Ailesi Konyalı olan, Türk olduğumuzu öğrenince, bizi Konyalı şarkısıyla oynayarak karşılayan, Yunanlı bir aile işletmesi Kyteah.

Sadece buranın tatlılarından yemek için bile adaya gelinir diyebilirim. Dükkana girince görsel bir şölen yaşamanızın yanı sıra, kokuları takip ederek dolaşmanız yeterli.İçinde hazine bulmuş gibi hissedeceğiniz harika bir fırın. Yolu biraz uzun ama, tatlılarını tadınca bana hak vereceğinizden eminim. Cheesecake ve çikolatalı tatlılarına kefilim. Ayrıca dondurmasını da deneyebilirsiniz. Sakız aromalı suyu burada tadabilirsiniz.

*Adanın şirin köylerine doğru yol almadanküçük balkonlardan size el sallayan köy halkıyla sohbet etmeden dönmeyin.Kerveli, Kokkari, Monalates Köyü, Pythagoreion v.b

*Kaptan Jiannis,Sisam'lı bir hayvansever.Küçük bir teknesi var ve adaya gelen turistlere Yunan müzikleri eşliğinde adayı gezdiriyor. Tekneden inen herkes çok mutlu görünüyor. Teknede sizinle birlikte keçi varsa da şaşırmayın.O Jiannis'ten torpilli.

*Adanın sularının tadı oldukça kötü. Sakız aromalı suyun tadına bakmadan dönmeyin.

* Onların Greek Kahvesi bizim Türk Kahvemiz ortalarda biraz karışmış ve epey kötü bir tat almış. Bir deneyin derim ama kendinizi zorlamasanız da bir şey kaçırmazsınız. Yazın sıcağında Frappe tadımı oldukça keyifli.

* Uzo, peynir ve Pisagor bardağı almadan Samos Adası'ndan dönmeyin.

* Antika Şarap Müzesinin içinde bir tarih yatıyor. Girince o ihtişamı yaşıyorsunuz. Muskat şaraplarından alabilir, giriş katında şarap tadımı yapabilirsiniz.

* Kokkari'de gün batımını yaşamadan Samos'tan dönmeyin.

Kaynak: Haberler.com / Turizm

Turizm Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title