Haberler

Hemşireler, Eğitimlerinin Lisans Düzeyinde Yapılmasını İstiyor

Uludağ Üniversitesi (Uü) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala, Akreditasyon Belgesini Almalarında Hemşirelerin Özel Bir Payı Olduğunu Belirterek, Hemşirelerin Çalışma Koşullarını İyileştirmek İçin Her Türlü Çalışmayı Yaptıklarını Söyledi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala, akreditasyon belgesini almalarında hemşirelerin özel bir payı olduğunu belirterek, hemşirelerin çalışma koşullarını iyileştirmek için her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi.

UÜ Rektörlük A Salonu'nda düzenlenen Hemşire Haftası kutlamasına çok sayıda hemşire, doktor ve sağlık personeli katıldı. Açılışta konuşan UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhemşiresi Kamuran Tombul, yeni uygulanmaya başlanan yasanın, hemşire eğitimi konusuna çözüm getiremediğini ifade etti. Hemşire eğitiminin lisans düzeyinde yapılması gerektiğini belirten Tombul, hemşireliğin güçlendirilmesi ve niteliğinin yükseltilmesi için bunun son derece öncelikli olduğunu kaydetti. Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala da kurum olarak hemşirelerin sağlık sistemindeki önemini çok iyi bildiklerini ve bu yüzden akreditasyon çalışmalarına başlayarak hayallerindeki hastaneyi oluşturmaya koyulduklarını anlattı. Hayallerindeki hastaneyi oluşturabilmek için hasta memnuniyetini artırmaya çalışırken, çalışanların mutluluğunu da yükseltmeye gayret ettiklerini, kamu kaynaklarını etkin kullanmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Dr. Pala, "Akreditasyon çalışmalarını başlatarak kaynakları etkin kullanma yolunu seçtik. Düzenlediğimiz anketlerde de görüyoruz ki uygulamalarımız sonuç veriyor ve memnuniyet oranları giderek yükseliyor. Akreditasyon belgesini almamızda hemşirelerin özel bir payı var. Hemşirelerin çalışma koşullarını iyileştirmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. 4 B'den sözleşmeli personele bir yılda yüzde 116 maaş artışı uyguluyoruz. Ancak kalıcı çözüm, tüm hemşireleri aynı özlük haklarına sahip kılacak bir yasa değişikliğinden geçer" dedi.

UÜ Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Okan Töre de, hemşirelik eğitiminin meslek liselerinde değil, lisans düzeyinde olmasının şart olduğunu dile getirdi. Hala lisans eğitimi verdikleri yüksekokulda AB'ye uyum yasaları kapsamında çıkarılan bir yönetmeliğin kendilerini zor durumda bıraktığını kaydeden Dr. Töre, "Yönetmelik, 4 yılda toplam 4 bin 600 saat eğitimi şart koşuyor. Bunun da 2 bin 300 saatinin uygulama olmasını istiyor. Bir sınıfta 160 öğrenciyle bizim bu uygulamaları sağlık kurumlarındaki hasta güvenliğini de bozmadan yapabilmemiz oldukça güç. Diğer hastanelerden ve sağlık ocaklarından da yararlanıyoruz ancak bu öğrenci sayısıyla bunu sürdürmekte çok zorlanıyoruz. Bu birbirini çıkmaza sürükleyen uygulamalar yüzünden hükümetin öncelikle sağlık eğitimini düzenleyen sağlık birimlerini sağlıklı kararlar alacak hale getirmesi gerekir" diye konuştu.

Hemşireler daha sonra Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akreditasyon sürecinde edindikleri deneyimlerin aktarıldığı bir panel gerçekleştirdi.

(OMR-OMR) 16.05.2008 17:08 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title