Haberler

Halk Kütüphanelerinde E-yayınların Hizmete Sunulması Çalıştayı Başladı

Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan çalıştay, Taksim Grand Öztanık Hotel'de gerçekleştirildi.

Halk Kütüphanelerinde E-yayınların Hizmete Sunulması Çalıştayı, meslek örgütleri, akademisyenler, kütüphaneciler, yayıncılar, yazılım ve donanımcıların katılımıyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan çalıştay, Avrupa Birliği Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) programı desteğiyle Taksim Grand Öztanık Hotel'de gerçekleştirildi.

Çalıştaya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, ülke olarak dünyada önemli bir yere gelindiğinin altını çizerek, "Son 12 yılda çok önemli mesafeler katettik. Dünyada 11. sıraya geldik. Yani yayıncılık piyasası büyüklüğü bakımından 11. sıradayız. Bu önemli bir başarıdır. 2002 yılında 16 bin 424 civarında olan yeni basılan kitap sayısı da 2014 itibariyle 51 binlere geldi" dedi.

Turşucu, toplantının önemine vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:

"Yayıncılık piyasasına daha fazla derinlik katmak, kütüphanelerimizin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi ve cazibesini artırabilmesi adına dünyayı daha iyi okuyup 1, 2 adım ötesini kurgulayıp kütüphanelerimiz ve yayıncılık camiasıyla beraber bir sinerji ve bereket ortaya çıkarabilmemiz için belirli çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Bunun en önemli izdüşümlerinden bir tanesi bu toplantılar dizisidir."

Çalıştayın, dijital yayınların hizmete sunulması konusunda yapabileceklerin bir arayışı olduğunu belirten Turşucu, "Y kuşağından, Z kuşağından, onların dönüşümünden, dijital bir göçmenlikten, dijital bir yerlilikten, toplumun belli kesimleri arasındaki dijitale ulaşım noktasında dijital uçurumlardan bahsediyorsak, bunlarla ilgili olarak, bizim elimizde önemli yol haritalarının olması lazım" diye konuştu.

Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün de Türkiye'nin işin çok başında olduğunu söyleyerek, "1987 yılına kadar Türkiye'de hiç bir kitabın kaydı tutulmamış. 1987 yılından itibaren ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası) kayıtları tutulmaya başlanmış. Bugüne kadar kaydı tutulan kitap sayısı, mükerrerlerle birlikte 400 bin adet. Bunların sadece 10 bin tanesinin şu anda E-kitap olarak satışta olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Telif hakları kanunuyla ilgili sıkıntılara da değinen Üstün, "E-kitaplarla alakalı, eser sahipleri ve yayıncılar arasındaki hukukta düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca yurtdışından çevirdiğimiz kitaplarla alakalı da problemlerimiz var. Onların satışlarının nasıl olacağına dair sözleşmelere yeni yeni maddeler konuluyor. O yüzden bu toplantı gerçekten iyi olacak" dedi.

"Halk Kütüphanelerinde Elektronik Yayın Hizmeti", "Telif Sorunu", "Yazılım ve Donanım" şeklinde 3 konu başlığında düzenlenen çalıştayda, hizmet şekilleri ile elektronik yayınların hizmete sunulabilmesi için gerekli olan teknik ve yasal alt yapı ele alınıyor.

Yarın sona erecek olan çalıştayın bitiminde, toplantılardan çıkan sonuçlarla bağlantılı olarak, katılımcı uzmanlar tarafından konuyla ilgili bir rapor hazırlanacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Avrupa Birliği Türkiye Taksim Kültür Sanat Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title