Haberler

Obruk Barajı'nda Kademeli Olarak Su Tutulmaya Başlandı

Çorum'da Kızılırmak Nehri Üzerinde Kurulan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (Hes) Kapaklar Kapatılarak Su Tutulmaya Başlandı.

Çorum'da Kızılırmak Nehri üzerinde kurulan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) kapaklar kapatılarak su tutulmaya başlandı.

Yapımına 29 Şubat 1996 başlanan ve temeli dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılan Obruk Barajı ve HES inşaatında sona gelindi. Yapım çalışmaları yaklaşık 6 yıldır tamamlanan Obruk Barajı'nda elektrik üretimine geçilebilmesi için HES inşaatındaki eksiklikler giderilmeye çalışılıyor. Baraj Haziran 2008 yılında ilk tinelinde elektrik üretimine geçecek ve tüm tünellerde kademeli olarak üretime geçileceği bildirildi. Obruk Barajı'na su tutulma işlemine Çorum Valisi Mustafa Toprak, AK Parti

Çorum Milletvekilleri Agah Kafkas, Cahit Bağcı, Ahmet Aydoğmuş, Çorum'daki kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Dodurga, Osmancık ve Oğuzlar ilçesinden çok sayıda vatandaş katıldı. Vali Toprak, yaptığı konuşmada, "Teknik anlamda bir deneme üretimi yapılacak. Şu anda onun hazırlığı yapılıyor. Bugün itibariyle Obruk barajında kademeli olarak su tutulmaya başlanacak ve 10 gün içerisinde su tamamen tutulmuş olacak. Baraj 3 ay içerisinde elektrik üretim seviyesine

gelecek" diye konuştu.

Obruk Barajı ile ilgili bilgi veren DSİ 5. Bölge Müdürü Halit Uzunkaya, "Yapımına 1996 yılında başlanan ve yaklaşık 300 milyon dolara mal olan Obruk Barajı'nda su tutma işlemine kademeli olarak Eylül ayı itibari ile su tutmaya başlandı. 2008'in Şubat ayında HES'in, deneme amaçlı olarak enerji üretimine başlanacak. 2008 yılında ise tam kapasiteyle üretim yapılacak" dedi.

Uzunkaya, elektro mekanik teçhizatının alımı için açılan ihaleyi kazanan Çinli firmanın 2006 yılında başladığı çalışmalar kapsamında, 4 enerji üretim ünitesinin birincisinden yıl sonunda, son üniteden ise Haziran 2008'de enerji alınarak ulusal sisteme bağlanacağını ifade etti. Uzunkaya, "Kurulu gücü 200 megawatt olan Obruk HES'in yıllık enerji üretim kapasitesinin de 473 milyon kilowatt saat olacağını ve bu miktar şehrin yıllık enerji tüketiminden daha fazladır. Barajın su tutma programı da hazır. 661

milyon metreküp su depolayacak olan Obruk HES, 6 bin 741 hektar arazinin sulanmasını sağlanacak. Baraj gövdesi temelden 127 metre yükseklikte, zonlu dolgu tipinde olup gövde dolgu hacmi 12 milyon metreküptür. Derivasyon tüneli 655 metre uzunluğunda, 10 metre çapında ve dairesel kesitli" diye konuştu.

Öte yandan, Oburk Barajı'nın su tutulacağı haberini alan çevre ilçe ve köylerdeki vatandaşların baraj havzasında toplanarak barajın su tutulma çalışmasını izlemesi ilginç görüntü oluşturdu. Vatandaşlar yıllardır bu anı beklediklerini belirterek, "Çorum halkı yaklaşık 15 yıldır buraya baraj yapılacağını, elektrik üretileceğini bekliyor. Bugün tarihi bir gün bu günü görmek için geldik" şeklinde konuştu.

(ES-BÖ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title