Haberler

Batman'da gezilecek yerler nerelerdir? Batman'a ne zaman gidilir? Batman kültürü hakkında her şey

Güncelleme:

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Batman ili, Akdeniz iklimi görülmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış il, koruduğu değerler ile bilinmekte. Bartın hakkında tüm bilgiler haberimizde.

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Batman merkez nüfusu 325.000'dir. Genel Nüfus ise yaklaşık olarak 520.000 civarındadır Nüfusun, yaklaşık %63'ü Batman Merkezde yaşamaktadır. Uzak Akdeniz iklimi görülmektedir. İstanbul Batman arası 1543 km'dir. Otomobil ile yaklaşık 16 sürmektedir.

BATMAN'DA GEZİLECEK YERLER

Hasankeyf: Ne zaman kurulduğu tam olarak belli olmayan hasankeyf'te sayıda mağara bulunması insanların çok eski çağlarda burada yerleştiklerini göstermektedir. Diclenin kıyısında, zamanında medreseler, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurumlarıyla bölgenin ilim ve kültür merkezidir. Hasankeyf sadece kültürel değil, aynı zamanda çok önemli bir doğal mirasa sahiptir. UNESCO'nun Dünya Mirası için belirlediği 10 kriterden 9'una sahip olabilen dünyadaki tek yer olma özelliğini taşımakta.

Batman'da gezilecek yerler nerelerdir? Batman'a ne zaman gidilir? Batman kültürü hakkında her şey

Memikan Köprüsü : Hangi yıl ve kim tarafından yapıldığı bilinmemetedir. Geçmiş yıllarda stratejik açıdan büyük önem arz etmekteydi.

Hızır Bey Cami: İlçenin en büyük camisidir. Miladi 1512 yılında Sason ve Hezo (Kozluk) Beyi Ebubekir Roşkinin oğlu Hızır Bey tarafından yaptırıldığı mevcut kitabesinde ifade edilmektedir.

Batman'da gezilecek yerler nerelerdir? Batman'a ne zaman gidilir? Batman kültürü hakkında her şey

Mor Kiryakus Manastırı : Süryani Hristiyanları tarafından kutsal kabul edilen bu manastır, Turabdin bölgesi'nin en uç noktasındadır.

Pertükan Kalesi: Tekevler köyünün doğusunda yer alır.kalenin savaşlarda odak noktası olduğunu göstermektedir.

Beksi Kalesi: Beksi Kalesi, kuvvetli bir savunma taktiği ön planda tutularak Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir.

Hallan Çemi Höyüğü :10.000 yıllık bir geçmişe sahip Hallan Çemi Höyüğü, İnsanlığın yerleşik hayata geçiş yaptığı yerlerin başında gelir.

Hasankeyf Mağaraları : Yaklaşık 4000 adet civarında olan bu mağaralar, Sümerler, Asurlar ve Babillerin barınma merkezi olmuştur.

BATMAN'DA NE YENİR?

Mumbar dolması : Batman yöresine ait bu lezzet, Mumbar, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür.

İçli Köfte: Birçok çeşidi bulunan içli köfte, irmik eklenmesi ve suda haşlanarak yapılır. Bu özellikler ile Bartın geleneksel yemekleri arasına girmektedir.

Batman'da gezilecek yerler nerelerdir? Batman'a ne zaman gidilir? Batman kültürü hakkında her şey

Sumaklı dolma: İçine eklenen baharatlar ile farklı lezzet yaran Batman ili, sofralarından eksik etmediği lezzettir.

Batman'da gezilecek yerler nerelerdir? Batman'a ne zaman gidilir? Batman kültürü hakkında her şey

Şam böreği : Batman yöresine ait bu lezzet, hamurun kızartılması ile elde edilir. İç harcına çeşitli baharatlar ve peynir eklenerek servis edilir.

Tandır ekmeği: Oldukça ince yapılmış ekmek çeşididir. Oklava ile açılır, üzerine susam ve su serpilir.

BATMAN FESTİVALLERİ

Şeyh Halit Anma Günleri (Mayıs)

İmam Abdullah Anma Haftası(Haziran)

Ceviz ve Bal Festivali(Ekim)

Batman Hasankeyf Festivali(Aralık)

BATMAN'A NE ZAMAN GİDİLİR?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan il, Uzak Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Kışları sert ve soğuk geçmektedir. Yazın ise çok sıcak geçmektedir. İlkbahar ayları Batman ziyareti için en uygun zamandır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye Akdeniz Batman Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title