Haberler

Yoğun Bakım Hemşiresinden Yatalak Hasta Yıkama Sistemi

Güncelleme:

Konya'da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi yoğun bakım hemşiresi Esma Şen, felçli ve yatalak hastaların, yıkanabilmeleri için 'Yatalak hasta yıkama sistemi' geliştirdi.

Konya'da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yoğun bakım ünitesi görevlisi hemşire Esma Şen, felçli ve yatalak hastaların, yataklarında yıkanabilmeleri için 'Yatalak hasta yıkama sistemi' geliştirdi. Şen, yıkama sistemi için patent başvurusunda bulundu.

HASTALARIN YIKANMASININ GÜÇ OLDUĞUNU GÖRÜNCE BU SİSTEMİ GELİŞTİRDİ

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde sorumlu hemşire olarak görev yapan Esma Şen, uzun süre yatağa mahkum olup tedavisini sürdüren ya da ömür boyunca yatağa mahkum olan hastaların yıkanmalarının güç olduğunu görünce bir sistem geliştirmeye karar verdi.

TIP FAKÜLTESİ BU SİSTEMİ 10 YILDIR KULLANIYOR

Hastaların yatağında yıkanırken, çevresini de ıslatmaması için araştırma yapan Şen, brandaya benzer bir örtü yatağın üzerine serildikten sonra, hastanın yıkanabileceği bir sistem geliştirdi. Su tahliyesi için de özel bir düzenek hazırlayan Şen'in, 'Yatalak hasta yıkama sistemi' adını verdiği bu sistem, yaklaşık 10 aydır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kullanılıyor.

10 YILDIR YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ YAPIYOR

10 yıllık hemşire olduğunu ve bu süreçte yoğun bakım ünitelerinde görev yaptığını belirten Esma Şen, son 1,5 yıldır da Beyin ve Sinir Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi'nde sorumlu hemşire olarak görev yaptığını söyledi.

"HASTALARI ISLAK VE SABUNLU BEZLE SİLMEK HİJYENİK DEĞİL"

Yatağa mahkum hastaların ıslak ve sabunlu bezlerle temizlenmesinin sağlandığını hatırlatan Şen, şöyle dedi: "Daha önce çalıştığım hastanelerde de yoğun bakım servisinde yatan hastaların temizlenmesi oldukça büyük sorunlara yol açmaktaydı. Islak ve sabunlu bezlerle hastalarımıza gerekli temizliği yapıyorduk. Ancak bu, hasta hijyeni açısından yeterli olmuyordu.

"BU SİSTEM KOLAYLIK SAĞLIYOR"

Bunun üzerin ne yapılabilir diye araştırdığımda böyle bir sistemin kolaylık sağlayacağını düşündüm. Bu sistem hastanın yatağının altına su geçirmeyen ve gideri olan bir bez çarşaf gibi serilerek hiçbir yaşam destek cihazını riske atmadan, son derece güvenli, hastayı yatak ortamından ayırmadan hijyenik koşullarla kapsamlı bir şekilde bol su ile yıkamaya olanak sağlıyor."

PATENT İÇİN BAŞVURDU

Sistemin yaklaşık 10 aydır hastane bünyesinde yüzlerce kez kullanıldığını ve oldukça başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Şen, "Bu ürün, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği ve Başhemşireliğince de onaylanan, kullanımı uygun görülmüş bir üründür. Yeni bir buluş olarak kabul edilen bu sistem, 2014 yılının kasım ayında Patent Proje Pazarı'nda ilk defa ticari olarak tanıtılmış ve patent başvurusunda bulunulmuştur. Bu ürünü ilerleyen zamanlarda daha da geliştirerek, tek kullanımlık hale getirmeye çalışacağız. Sistemin pazara sunumuyla meslektaşlarımın ve hizmet gören hastaların fayda görmesini umut etmekteyim. Hemşirelik bakımı adına mesleğimin daha etkin, etik, kapsamlı hizmet verebilmesini diliyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selçuk Üniversitesi Esma Şen Konya Yerel Güncel Haberler

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

500

Yorumlar (73)

Edo ramMobil-IOS:

Helal

19
2
yanıtYanıtla
RTEÖLSÜN:

doktorun burnu kaf dağlarında seyehate çıkmışsa eğer, hemşiresininde elbet ondan eksik kalan yanı olmamalıdır! hastanelerde zavallı gariban bilgi işlem ve temizlik personellerini hasta ve yakınlarının önüne sürdüler, kendileri odalarından bi zahmet çıkarlarsa eğer hasta bakarlar! hemşire demek hasta bakıcı demektir. hasta bakıcılık angarya değil bir meslektir ve bu mesleğide konusunda eğitim almış hemşireler yapmalıdır, temizlik personelleri değil! yoksa daha çooook dayak yer küfür işitirsiniz buralarda. (Bir Sağlık Çalışanı)

14
6
yanıtYanıtla
gizem:

sayın '''' bir sağlık çalışanı '''' belli ki siz hiç yoğun bakımda çalışmamışsınız hep rahat yerlerde çalışmışsınız yoksa böyle atıp tutmazsdınız. ben de bir yogun bakım hemşiresiyim senin gibi pamuk şeker sağlık çalışanları yoğun bakımdaki hastaları gördüğü zaman bile bagınlık geciriyor. sana deseler ki gel yogun bakımda calış hayatta çalısmazsın. o yüzden çeneni kapat

yanıt6
yanıt0
candan79Mobil-ANDROID:

işte bu işe kendini vermiş ve yanında da yüreginide vermiş helal olsun size

17
1
yanıtYanıtla
.....Mobil-ANDROID:

Her zorlukta bir kolaylik vardir.

14
3
yanıtYanıtla
kayseri:

tebrikler helal olsun, yaptığın işi en iyi şekilde yap atasözü gerçek. umrunda bile olmayabilirdi. yenilerde hastasını kaybetmiş biri olarak çok ciddi bir konuya temas etmişşiniz. 2 ay hastamızı yıkayamadık saçlarını yıkayabiliyorduk ama vücudu mumkun değil. Umarım patenti alıp tüm hastalara faydalı olmanın gururunu ve maneviyatını yaşarsınız

16
1
yanıtYanıtla
okuyun:

kapatın o kahrolası çenelerinizi kadın hemşire haliyle buluş yapıyor toplanmış bi alay angut kötülüyor

17
0
yanıtYanıtla
super...Mobil-ANDROID:

hakikaten acayip bir milletiz yaaa... nasil bulunabildi lan acaba bu teknoloji. kimsenin aklina gelmezdi;) 5 parcafan olusyor galiba.. ilki pazar brandasi en onemli parca bu cok zor icat etti kafin 20 yildir ustunde calisiyot. digeri banyo tasi buda onemli tabi suyu bezle surmektense bir kaba koymak fikri nobel alir.. tabi sabun ve lifte varrr oda muthis ikili.. bide yatak boyundaki havlu gikride muthis.. tebrikler de bisry sorcam ciddimisiniz siz? gercekten bu icadin patentinimi alicaksin yani ben simdi artik parasini vermeden banyo tasiyla yikanamiycak miyim?

7
9
yanıtYanıtla
arda:

eğer patenti alınacak şeyin tas olduğunu düşünüyorsan bu haberden ne anladın anlamadım ben kuru laf kalabalığı yaptın bence

yanıt1
yanıt0
hemşire:

Yahu arkadaş ne patenti Allah aşkına. . . :) biz bunu hep yapıyoruz. 13 yıllık hemşireyim hastayı yatagında zaten bu şekilde yıkıyoruz. tabi kimse bilmediği için dile gelmiş. :)

7
8
yanıtYanıtla
Tüm 73 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title