Haberler

Yassı Çelik Sektörü Hızla Büyüyor

Türkiye'nin Yassı Çelik Sektöründe Ciddi Bir Potansiyel Barındırdığını Belirten Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri Derneği (Yisad) Başkanı Mustafa Açıkalın, "Önümüzdeki 3-4 Yıllık Dönemde Ülkemiz Yassı Üretimde de İhracat Yapan Bir Ülke Konumuna Gelecektir" Dedi.

Türkiye'nin yassı çelik sektöründe ciddi bir potansiyel barındırdığını belirten Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Başkanı Mustafa Açıkalın, "Önümüzdeki 3-4 yıllık dönemde ülkemiz yassı üretimde de ihracat yapan bir ülke konumuna gelecektir" dedi.

Türkiye'de yassı çelik sektörünün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2003 yılında kurulan Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri Derneği, sektörde ve Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeleri "Yassı Çelik Sektörü ve Türkiye Ekonomisi" başlıklı toplantıyla değerlendirdi. Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özgen ve Deutsche Bank Genel Müdür Yardımcısı Saruhan Doğan'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda yassı çelik sektör temsilcileri de hazır bulundu.

YİSAD Başkanı Mustafa Açıkalın, Türkiye'de yassı metal sektörünün ülke ekonomisiyle doğrudan ilişki içinde olduğunu vurgulayarak, "Sektörümüz son yıllarda hep ülke büyümesi oranında büyüme göstermiştir. Ancak yassı ürün talebinde yeni yatırım projelerinin devreye girmesiyle önümüzdeki dönemde ülke büyümesinden daha yüksek bir performans bekliyoruz" dedi.

Açıkalın, sektörde 2007 yılında yüzde 4,90 oranında ithalat artışı yaşandığını, en çok ithalat yapılan ülkelerin başında ise Ukrayna, Rusya ve Romanya olduğunu belirtti. Konuşmasında global ekonomik dalgalanmanın etkilerini de değerlendiren Açıkalın, "Kasım 2007 sonrası yaşananları ne bizler ne de yurt dışında sac ihracatı yapan firmalar tahmin edemedi. Gün içinde bile fiyatlar değişiklik gösterdi" diye konuştu.

"İHRACAT YAPAR HALE GELECEĞİZ" Yıl başından günümüze sac fiyatların sürekli bir artış eğiliminde olduğunu belirten Mustafa Açıkalın, "5 ayda yaklaşık yüzde 70 ile yüzde 100 düzeyinde bir fiyat artışı yaşanmıştır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ciddi bir potansiyel barındırdığını belirten Açıkalın, "Gerek otomotiv ve gerekse beyaz eşya sanayinde ülkemizde yatırımlar ciddi oranda artacaktır. Sprial boru sektöründe ciddi tüketim ve üretim bekliyoruz. Şu an yavaşladığını gördüğümüz yatırım ve projelerin gündemde bulunan siyasi belirsizliklerin ortadan kaybolmasıyla tekrar devreye gireceğini tahmin etmekteyiz. Her şeyden önemlisi, yeni yassı üretim projelerinde ciddi ihracat oranları da beklemekteyiz. Uzun üründe ülkemizde ciddi bir üretim fazlası var ve bu alanda bulunan üreticiler iç tüketimden daha fazlasını ihracata yönlendirmekte. Önümüzdeki 3-4 yıllık dönemde ülkemiz yassı üretimde de ihracat yapan bir ülke konumuna gelecektir" şeklinde konuştu.

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Oğuz Özgen ise, Ereğli Demir Çelik'in 2007 yılı içerisinde 947 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiğini ve 522 milyon dolarlık bir kar sağladığını belirtti.

Deutsche Bank Genel Müdür Yardımcısı Saruhan Doğan da, fiyat değişikliklerine ilişkin riskleri yönetmek için piyasaların ürettiği yeni strateji ve ürünleri sektör temsilcileriyle paylaştı.

Toplantıda sektörün gelişimine emeği geçen kişiler de plaket ile ödüllendirildi.

(FA-FA-CİN-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title