Haberler

Ustalara Vefa Heykeli

ABT, Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun son temsilcisi olarak kabul edilen İsmail Dümbüllü ile öğrencisi Münir Özkul'un heykelini yaptırarak, vefa borcu ödedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun son temsilcisi olarak kabul edilen İsmail Dümbüllü ile öğrencisi Münir Özkul'un heykelini yaptırarak, vefa borcu ödedi.

Repertuvarındaki oyunlarında tuluat, meddah gibi geleneksel Türk tiyatrosundan izler taşımasıyla tanınan 28 yıllık ABT, Türk tiyatrosu ve Türk sinemasının unutulmaz sanatçısı İsmail Dümbüllü ile Münir Özkul'un birlikte oynadığı 'Kanlı Nigar' filminden bir karenin heykelini yaptırarak, ustalarını ölümsüzleştirdi. Gösterimi 1968 yılında yapılan filmde, Türk tiyatrosunda usta- çırak ilişkisinin sembolü olan kavuğu Kel Hasan Efendi'den teslim alan İsmail Dümbüllü, konuk oyuncu olmuştu. Kavuğu teslim ettiği Münir Özkul ile birlikte oynadığı filmdeki bir fotoğraf karesi, aynı filmde rol almış ABT oyuncusu Cenap Aydınoğlu tarafından hatıra olarak saklanmıştı.

Bu fotoğrafı 30x40 ebatında bastırıp odasında sergileyen ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan, 2 yıldır fotoğrafın heykelini yaptırma hayali kurdu. Antalya'da faaliyet gösteren Sade Sanat firması ve heykeltıraş Ali Savıcı'nın katkısıyla, bu hayal gerçek oldu. ABT oyuncularının fotoğraftaki ustalarına benzer kostüm giyerek poz verdiği heykeltıraş Savıcı, 5 farklı açıdan çektiği kareler yardımıyla heykeli tamamladı. Tiyatro salonu girişine konulan heykel, yerli ve yabancı tatilciler ile Antalyalıların hatıra fotoğrafı çektirdiği önemli bir durak haline geldi.

Film karesinde Özkul'un, ustası Dümbüllü önünde elleri göbeğinde bağlı duruşunun dönemin usta-çırak ilişkisini anlatmasına dikkat çeken Müfit Kayacan, "Geleneksel Türk Tiyatrosu'na verdikleri emeği takdir etmek, Dümbüllü'nün elindeki fenerle verdikleri ışığı göstermek istedik. Tiyaro sahnelerimizde gelenekselden evrensenliğe gidiyoruz. Bugün oyunlarımızı her ne kadar modern anlatımlarla göstersek de, içinde mutlaka tuluat, meddah izlerini bırakıyoruz. Çünkü hala, Geleneksel Türk Tiyatrosu'na yaslanan bir tarafımız var" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title