Haberler

Ürdün: İsrail, uluslararası hukuku hiçe sayarak hareket ediyor ve buna izin veriliyor

Güncelleme:

- Ürdün: "İsrail, uluslararası hukuku hiçe sayarak hareket ediyor ve buna izin veriliyor" "İşgal bitene kadar barış olamaz" Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi Uluslararası Adalet Divanı'nda yaptığı konuşmada, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığı bir an önce sona ermelidir.

- Ürdün : " İsrail, uluslararası hukuku hiçe sayarak hareket ediyor ve buna izin veriliyor"

"İşgal bitene kadar barış olamaz"

LAHEY - Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi Uluslararası Adalet Divanı'nda yaptığı konuşmada, " İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığı bir an önce sona ermelidir. Bunun sorumluları adaletle yüzleşmelidir. Hiçbir ülkenin hukukun üstünde olmasına izin verilmemelidir. İsrail, tamamen uluslararası hukuku hiçe sayarak hareket ediyor ve buna izin veriliyor. Bu devam edemez" dedi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda " İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü" duruşmaları devam ediyor. Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı'nda düzenlenen duruşmaların 4'üncü gününde Ürdün Dışişleri Bakanı Ayfan Safadi ülkesinin argümanlarını sundu. Bakan Safadi, " İsrail'in Filistin işgali en kanlı ve en insanlık dışı biçimde devam ederken, bugün Ürdün Krallığı adına karşınızdayım. Mahkemenizin muhtemel soykırımın incelenmesi gerektiğini belirttiği İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı tüm şiddetiyle devam ediyor" ifadelerini kullandı. Safadi, "Gazze'deki yarım milyon Filistinli, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasının 5'inci, yani en kötü seviyesinde açlıkla karşı karşıya. Gazze'de Filistinliler İsrail'in savaşı yüzünden ölüyor. İsrail, uluslararası insani hukuku ihlal ederek ve emrettiğiniz geçici tedbirleri hiçe sayarak gıda ve ilaç dağıtımını da engellediği için açlıktan ve ilaçsızlıktan ölüyorlar. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığı bir an önce sona ermelidir. Bunun sorumluları adaletle yüzleşmelidir. Hiçbir ülkenin, hukukun üstünde olmasına izin verilmemelidir. İsrail, tamamen uluslararası hukuku hiçe sayarak hareket ediyor ve buna izin veriliyor. Bu devam edemez. İşgal hukuka aykırıdır. Bu insanlık dışı, bitmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Yasa dışı olan yerleşimlerin sayısı artıyor. Yerleşimci terörü büyüyen bir kötülüktür"

Safadi, "İsrail sistematik olarak işgali pekiştiriyor, Filistinlilerin kendi geleceğini tayin hakkını açıkça reddediyor. Yasa dışı tek taraflı eylemleri, sahada barışa yönelik tüm umutları yok eden yeni gerçekler doğuruyor. Uluslararası hukuka göre yasa dışı olan yerleşimlerin sayısı artıyor ve işgal altındaki Filistin topraklarında daha da yayılıyor. Oslo Anlaşması'nın imzalandığı 1993 yılında 280 bin olan yerleşimci sayısı bugün neredeyse yüzde 150'lik bir artışla 700 binin üzerine çıktı" dedi. Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddete değinen Safadi, "Yerleşimci terörü büyüyen bir kötülüktür. Kurbanları masum Filistinliler, onların evleri ve geçim kaynaklarıdır. İşgalci güç olarak İsrail'in sivilleri koruma, kültürel ve tarihi mirası koruma ve demografik değişiklikleri zorlamaktan kaçınma konusunda yasal yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü sürekli ve kasıtlı olarak ihlal etmektedir" dedi. İsrail'in Filistin'in kültürel ve tarihi mirasını yok ettiğini, Filistin topraklarını ilhak ettiğini, Filistinlileri evlerinden, köylerinden ve şehirlerinden sürdüğünü vurgulayan Safadi, " İsrail, erkek ve kadın binlerce çocuğu yasa dışı bir şekilde gözaltına alıyor, onları fiziksel ve zihinsel işkenceye, istismara maruz bırakıyor" ifadelerini kullandı.

"İşgal bitene kadar barış olamaz"

Safadi, " İsrail, Müslümanların ve Hıristiyanların ibadet özgürlüğünü ihlal ediyor. İsrail hükümeti, Müslümanların Mescid-i Aksa'da ibadet etme haklarını ciddi biçimde kısıtlıyor ve Hıristiyan rahipleri fanatik Yahudilerin aşağılaması ve tacizinden korumak için gerçek adım atmıyor. Onlarca yıldır süren işgal boyunca İsrail, işgal altındaki Kudüs'teki kutsal mekanların Arap, Müslüman ve Hıristiyan kimliğini değiştirmeye çalışıyor. Barış, tüm bölge halklarının hakkıdır. Ama işgal bitene kadar barış olamaz. Filistin halkının kendi geleceğini tayin hakkı gerçekleşene kadar barış olamaz" şeklinde konuştu. Ürdün'ün barış için durmadan çalıştığını aktaran Safadi, "Barışın Ürdün, bölge ve dünya için değerini biliyoruz. İki devletli çözüm hayata geçirilmeli, Filistin devleti Birleşmiş Milletlerin tam üyesi olarak tanınmalı ve kabul edilmelidir" dedi. Safadi, Ürdün'ün Kudüs'teki kutsal mekanları savunma çabalarından vazgeçmeyeceğini belirtti.

"İsrail işgalinin sona ermesi gerektiğine hükmedin"

Safadi, konuşmasını şöyle tamamladı: "İsrail işlediği savaş suçlarından ve uluslararası hukuku ihlal etmekten sorumlu tutulmadığı için Gazze'de ve Batı Şeria'da her gün yüzlerce Filistinli öldürülüyor. Gazze'de çocuklar anestezisiz ameliyat ediliyor. 6 yaşındaki Hind, İsrail'in öldürdüğü yakınlarının çürüyen cesetlerinin yanında günlerce arabada kaldı. Sağlık görevlileri onu kurtarmak için geldiğinde İsrail işgal ordusu sağlık ekibini ve Hind'i öldürdü. Bu vahşet, İsrail işgali altındaki yaşamın değişmez bir gerçeğidir. Bu vahşetin artık devam edemeyeceğine hükmedin. Adaletin sağlanmasına yardımcı olun. Bütün kötülüklerin kaynağı olan İsrail işgalinin sona ermesi gerektiğine hükmedin."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsrail Gazze Ürdün İnsan Hakları Dış Politika Uluslararası İlişkiler Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title