Haberler

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Diyarbakır surlarının içi çöplükle dolu

Güncelleme:

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Diyarbakır surlarının içi çöplükle dolu UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve yaklaşık 5 bin yıllık tarihi ile dünyanın sayılı yapıları arasında bulunan Diyarbakır surlarının içi çöp yığınları ile doldu.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Diyarbakır surlarının içi çöplükle dolu

DİYARBAKIR - UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve yaklaşık 5 bin yıllık tarihi ile dünyanın sayılı yapıları arasında bulunan Diyarbakır surlarının içi çöp yığınları ile doldu. Surların içi çöp yığınları ile dolup taşarken, burçların içinde ateş yakılması vatandaşların tepkisine neden oldu.

Tarihi ile dünyanın sayılı kentleri arasında gösterilen Diyarbakır'ın simgelerinden olan ve 5 kilometrelik uzunluğu, yaklaşık 12 metrelik yüksekliği, 4 yöne açılan kapıları ile dünyanın sayılı eserleri arasında yer alan surlardaki çöp yığınları vatandaşların tepkisine yol açtı. Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aksu, yapının tamamında çalışmanın ivedilikle başlatılması ve bölgede zabıta ekibinin daha aktif olması gerektiğini dile getirdi.

"Surlar bizim değil, dünyanın mirası"

Aksu, geçmişi 5 bin seneye dayanan surların tarihi bir miras olduğunu söyledi. Kendilerinin surların yıkıldığını hep dillendirdiklerini belirten Aksu, "Surların onarılması gerektiği, onarılması gerektiği kadar korunması ve hayat verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Şu anda bunlardan birisinin önündeyiz, biz bunu çok haber yaptık. Maalesef burcun içinde ateşler yakılmış ve hatta aldığımız bilgiye göre yaşayanlar varmış. Şu anda belli, içinde yemek artıkları var. İvedilikle bu burçlara hayat verilmesi ve korunması lazım. Çünkü bunlar bizim değil, dünyanın mirası. Bunun için biz daha önce öneride bulunduk. 81 ilimiz var. Gelin bu illerimize para da gitmeyecek, her ile ilgili makamlara söylenip, bakanlık nezdinde bu burçları alsınlar. Kendi illerinin kültür değerlerini yansıtsınlar. 82 tane burcumuz var. 2 tanesi Diyarbakır, diğer 80'i alsın, kendi kültür değerlerini yaşatsın. Bu şekilden kurtarılsın. Bu başka türlü kurtarılmıyor" dedi.

Burçlarda her ay bir ilin festivalinin yapılması önerisinde bulunan Aksu, "Diyarbakır'a gelen bir insan Türkiye'yi görsün bu burçların içinde. Yine diyorum, ivedilikle turizm zabıtası veya polisinin kesinlikle kurulması lazım. En azından şu dönem içerisinde buraların kontrol altında olup, bu tür kötü görüntünün ortadan kaldırılması lazım. Bir dünya mirasının içi yakılmış, her türlü pisliğin olduğu bir burç. Burada gece kalıp ateş yakıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Bakmadan Geçme

Hareket Proje Taşımacılığı halka arz katılım endeksine uygun mu? Hareket Proje Taşımacılığı helal mi, caiz mi? Postpartum (doğum sonrası) depresyon nedir? DOLAR BUGÜN NE KADAR? #128176 16 Mayıs 2024 dolar / euro bugün kaç TL? #128184 Bugün voleybol maçı var mı? 16 Mayıs kimin voleybol maçı var? Bugün hangi voleybol maçı var? 19 Mayıs ile ilgili şiirler 2024! 1-2-3-4-5 kıtalık 19 Mayıs şiirleri uzun ve kısa! 19 Mayıs kısa sözler ve anlamlı mesajlar neler? HANDE BALADIN KİMDİR? Hande Baladın kaç yaşında, boyu kaç, nereli? Bütçe Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır? Bütçe yapılırken nelere dikkat edilmeli? AYHAN BORA KAPLAN KİMDİR? Ayhan Bora Kaplan olayında son durum ne? Ne oldu, olay ne? 3 yıl atama olmayacak mı? 3 yıl memur alımı olmayacak mı? Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımı durdu mu? Ayşe Tolga kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Ayşe Tolga kaç yaşında, nereli? Ayşe Tolga biyografisi! Şükrü Yaman kimdir? Şükrü Yaman kaç yaşında, nereli? Şükrü Yaman hayatı ve biyografisi! POLİS TAYİNLERİ TARİHİ 2024! Polis tayinleri ne zaman açıklanacak? Polis atama ve yer değiştirme hangi tarihte olacak? 20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952
Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title