Haberler

Türkiye ve İspanya Arasında "Strateji Belgesi" İmzalandı

Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero, Türkiye ve İspanya Arasındaki Siyasi ve Ekonomik İşbirliğini Artırmaya Yönelik Bir Strateji Belgesi İmzaladı.

Medeniyetler İttifakı Projesi Yüksek Düzeyli Grup toplantısına katılmak üzere İstanbul’a gelen İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’deki Başbakanlık İstanbul Ofisi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik bir strateji belgesini imzalarken, uluslararası güçlere de “Ortadoğu’ya bir an önce barış gelmeli” mesajı verdiler.

“İSPANYA VAZGEÇİLMEZ BİR MÜTTEFİK”

Başbakan Erdoğan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, toplantı öncesinde Zapatero ile gerçekleştirdikleri görüşmede gerek siyasi, gerek bölgesel konulara ele aldıklarını belirtti. İspanya’nın, Türkiye’nin NATO çerçevesinde işbirliği yaptığı “vazgeçilmez bir müttefik” olduğunu dile getiren Erdoğan, “Akdeniz’in iki ucunda yer alan ülkelerimiz birbirileriyle vazgeçilmez, bir kenara itilemez münasebetleri geliştirme gayreti içerisindedir. Geleceğe yönelik ortak bir vizyona sahibiz ve birçok alandaki görüşlerimizin örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca mutlu etmektedir” dedi.

Türkiye ve İspanya’nın terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi konularda ortak görüşlere ve ortak hareket etme kabiliyetine sahip olduğunun altını çizen Erdoğan, Zapatero’ya Türkiye’nin AB sürecine verdiği destekten dolayı da teşekkür etti.

“İSPANYA’NIN KIBRIS KONUSUNDAKİ YAPCI TAVRI DEVAM ETMELİ”

Erdoğan, görüşmede Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini belirterek, “Bu konudaki görüş ve beklentilerimizi kendilerine aktardık. 24 Ocak 2006’da açıklamış olduğumuz eylem planımıza destek veren İspanya’nın Kıbrıs konusundaki yapıcı tavrının sürmesine önem verdiğimizi ifade ettik” diye konuştu.

“Medeniyetler İttifakı” ile ilgili olarak her iki ülke heyetlerinin çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, iki ülke arasındaki işbirliğinin “Medeniyetler İttifakı” ile sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizdi.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ ARTIRILMALI”

Erdoğan şunları söyledi:

“Türkiye ile İspanya arasında ekonomi alanında atılması gereken birçok adım var. İşbirliğimizin çok daha fazlasıyla güçlendirilmesini hedefleyen bir anlayış bu. Bunun için de strateji belgesini imzaladık. İlişkilerimizin belgede yer alan ilkeler çerçevesinde yeni bir ivme kazanacağına inanıyorum. İş çevrelerimizin biraraya gelmesiyle, ikili ticaret hacmimizin süratle artacağına inanıyorum, Şu anda Türkiye ve İspanya arasındaki 5-5.5 milyon avro olan ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Her iki ülkede bu rakamı artırmak isteğindedir. Yarın sabah farklı sektörlerin en ileri düzeydeki temsilcilerini biraraya getireceğiz ve birbirleriyle bir çalışma yapmalarını, bizler de hedeflerini vermek suretiyle, göreceğiz.”

Erdoğan, “Medeniyetler İttifakı” çerçevesinde hazırladıkları eylem planını yarın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a sunacaklarını da sözlerine ekledi.

“MEDENİYETLER İTTİFAKI, İLİŞKİLERİMİZE İVME KAZANDIRDI”

İspanya Başbakanı Zapatero ise, “Medeniyetler İttifakı” projesi kapsamında İstanbul’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, misafirperverliği için Erdoğan’a teşekkür etti.

“Medeniyetler İttifakı”nın iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına inandığını ifade eden Zapatero, “İspanya ile Türkiye arasında var olan siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha ileri götürülmesi için burada iki gün sürecek toplantılar yapacağız. Aramızda imzaladığımız stratejik doküman ikili ilişkilerimizi de daha ileri götürecektir” dedi.

“HER İKİ ÜLKENİN EN BÜYÜK 15 FİRMASI BİRARAYA GELECEK”

İmzaladıkları strateji belgesindeki konu başlıklarının ekonomik, siyasi, kültürel konular ve AB ile ilişkiler olarak özetleyen Zapatero, Türkiye’nin ABD’den sonra İspanya’nın en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olduğunu belirtti. Zapatero, yarın yapılacak toplantılarda her iki ülkenin en önemli 15 firmasının biraraya geleceğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımları teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEĞİMİZ TAM VE KESİN”

Zapatero, konuşmasında, Türkiye’nin AB üyeliği sürecine de değindi. İspanya olarak Türkiye’nin üyeliğine verdikleri desteğin “tam ve kesin bir destek” olduğunu dile getiren Zapatero, “Türkiye’nin uluslararası platformda çok önemli bir rolü vardır ve inanıyorumki AB’ye girdiği zaman da çok önemli bir role sahip olacaktır” diye konuştu.

“IRAK’TA ACİLEN STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Görüşmede Ortadoğu’daki gerilim konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Zapatero, “Çok uzun zaman önce, Sayın Erdoğan ve ben Irak’la ilgili durumun kötüye gideceğini söylemiştik. Şimdi birçok kişi bunu söylüyor. Böyle düşünmeyenler de var, ama bunlar azınlığı oluşturuyor” dedi.

Irak’taki savaşın yarım milyon insanın hayatına mal olduğunu ve hala günde 50 kişinin bu savaşta yaşamını yitirdiğini hatırlatan Zapatero, bölgede bir “strateji değişikliği” yapılması gerektiğinin altını çizdi. Zapatero, bu konuda şu anda ABD’de tartışmaların sürdüğünü belirterek, bu tartışmaların bir an önce sonuca varmasını umduklarını söyledi.

“ORTADOĞU’DA FELAKET FELAKETİ GETİRİYOR”

Zapatero, Filistin’de yaşananlara da dikkat çekerek, “Ortadoğu’da felaket felaketi, gerilim gerilimi getiriyor. Bu olaylara barışçı bir şekilde dur dememiz gerekiyor” dedi. İspanya, Türkiye ve AB ülkelerinin Ortadoğu’da yaşananlara karşı sessiz kalamayacağını dile getiren Zapatero, “Bu nedenle yeni girişimler bulmamız gerekiyor. Artık seyirci kalamayız. Ortadoğu’da yaşananlar, bir şekilde uluslararası toplumun müdahalesini gerektiriyor” diye konuştu.

Son 1.5 yıl boyunca Türkiye ile birlikte “Medeniyetler İttifakı” konusunda çok çalıştıklarını belirten Zapatero, “Medeniyetler İttifakı”nın BM’nin Aralık ayındaki zirvesinde onaylanmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title