Haberler

Türkiye'nin Sayılı Rehberlerinden... Görme Engelliler İçin Betimleyerek Anlatıyor

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Milli Saraylar, engelli ziyaretçilere de kapılarını açmaya devam ediyor.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Milli Saraylar, engelli ziyaretçilere de kapılarını açmaya devam ediyor. Hem işitme hem de görme engelliler için rehberlik yapan Özlem Yazgan ise özellikle Türkiye'de sayılı insanın başardığı betimlemeli anlatım yöntemiyle görme engellilerin tarihi yerinde öğrenmesini sağlıyor.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin ziyaretçiyi ağırlayan Milli Saraylar, engelli vatandaşlar için kapılarını açmaya devam ediyor. Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı bulunan Dolmabahçe Sarayı'nda her ayın ilk Pazartesi günü, Beylerbeyi Sarayı'nda ise her ayın ikinci Pazartesi günü engelli ziyaretçilere yönelik özel turlar gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda engelli vatandaşlardan oluşan gruplar, saraylarda hem betimleme hem de işaret dili anlatımı ile adeta bir tarih yolculuğuna çıkıyor. Özellikle Türkiye'nin sayılı betimleme yöntemiyle anlatım yapan rehberlerinden Özlem Yazgan, engelli vatandaşların tarihi yerinde öğrenmesini sağlıyor. İşitme engelli kardeşi vasıtasıyla öğrendiği işaret dili ile yetinmeyen Yazgan, betimleme yöntemini de öğrenerek Milli Sarayların en özel ve özenli turlarını gerçekleştiriyor.

"Hem işitme hem de görme engellilere uygun formatta bilgiler hazırlıyoruz"

Görme engelli bir arkadaşı yaptığı ziyarette kendisine sorduğu sorulardan ötürü betimlemeli anlatım yapması gerektiğini anlayan ve bunu gerçekleştiren sayılı rehberlerden Özlem Yazgan, "2016 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda işaret dili rehberi olarak başladım. 2017 yılına kadar sadece işaret diliyle anlatımlar yapıyordum. 2017 yılında ise görme engelli bir arkadaşım vasıtasıyla betimlemeli anlatımla tanıştım. Dolmabahçe Sarayı'na bir gezi gerçekleştirdik. Bu gezi sırasında bana farklı sorular sordu. Bir objenin ne kadar uzaklıkta olduğu, boyunun kendi boyundan uzun olup olmadığı gibi sorular sorduğunda betimlemeli anlatım yapmamız gerektiğine karar verdim. Hem görme engellilerin hem de işitme engellilerin en temel sorunu kendilerine uygun formatta hazırlanmamış bilgiye ulaşma sorunu ki, biz Dolmabahçe Sarayı'nda bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. Kendilerine uygun olan formatta bir gezi düzenliyoruz. Dolmabahçe Sarayı'na hem işitme hem de görme engelliler geldiğinde istedikleri bilgiye ulaşabilirler" ifadelerini kullandı.

Betimlemeli anlatım görme engelli vatandaşları mutlu etti

Daha önce hiç betimleme yöntemiyle gezi yapmadığını söyleyen görme engelli Bekir Aydın, "İlk defa böyle betimlemeli bir gezi yapma fırsatı buldum. Daha öncesinden de zaten Dolmabahçe Sarayı ile alakalı gerek ailemin gerekse burayı ziyaret eden kişilerin anlatımlarıyla kendime bir şeyler katmıştım. Ama ilk defa bu şekilde betimlemeli olarak gezme fırsatını buldum. Ecdadımızın bizlere bıraktığı bu eserleri yerinde görmek gerçekten mutluluk verici. Ulu önderimizin de son günlerini burada geçirmesi ve onunda hatıralarının bu şekilde canlandırılması ve bizlere betimlemeli olarak anlatılması gerçekten takdire şayan" diye konuştu.

Nesnelerin betimleyerek anlatılmasının daha etkileyici olduğunu belirten bir diğer görme engelli Buse Nur Hızar ise "Daha önce böyle bir fırsat bulamamıştım. Bizim dokunduğumuz nesnelerle betimleyerek anlatılmasını daha etkileyici buldum. Anlatılanlarla düşünmek, öğrenmek daha etkili bence. Çok güzel bir uygulama. Bu uygulamanın yaygınlaşması gerekiyor. Her yerde böyle insanların bulunması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? En yeni ve duygusal Babalar Günü mesajları 2024! Anlamlı ve kısa Babalar Günü sözleri neler? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban Bayramı ve Babalar Günü mesajları 2024! En yeni, anlamlı ve ayetli Kurban Bayramı sözleri neler? Kısa ve duygusal Babalar Günü sözleri! Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title