Haberler

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sadece erkekler üzerinden bir kalkınmanın mümkün olmadığını belirterek, "Türkiye'nin 2023 hedefleri var."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sadece erkekler üzerinden bir kalkınmanın mümkün olmadığını belirterek, " Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Bu hedefleri kadınsız başaramayız. Kadın ve erkek birlikte başaracağız" dedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül'ün başkanlığında toplandı.

Komisyon Başkanı Azize Sibel Gönül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptıkları görüşmeye ilişkin komisyona bilgi verirken, Çiçek'ten Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun esas komisyon olmasını istediklerini söyledi.

Komisyonda, boşanmaları inceleyecek bir alt komisyon kurulması oylanarak kabul edildi. Böylece komisyon bünyesinde alt komisyon sayısı 3'e yükseldi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, komisyona yaptığı sunumda, kadın kooperatiflerinin kurulması ve bu çerçevede yapılacak pozitif ayrımcılık uygulamaları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Kadın istihdamının sağlanmasında söz konusu kooperatiflerin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Asan, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngördüklerini belirterek, bunlar arasında Gümrük Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Noterlik Kanunu, SGK ve Genel Sağlık Sigortası kanunlarının bulunduğunu ifade etti.

-Bakan Yılmaz: "Erkek istihdamına göre kadın istihdamı daha hızlı artıyor"-

Asan'ın ardından, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, komisyon üyelerine kadın istihdamı ve kalkınma politikalarında kadının yeri ve önemiyle ilgili bir sunum yaptı. Yılmaz, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na ilk kez katılma fırsatı bulduğunu belirterek başladığı konuşmasında, kadın istihdamının sadece gelir açısından ele alınamayacağını, kadının sosyal yaşama katılımının sağlanması bakımından da istihdamın önemli olduğunu anlattı.

Türkiye'nin büyük hedeflerinin kadın faktörü hesaba katılmaksızın gerçekleşemeyeceğini ifade eden Yılmaz, "Sadece erkekler üzerinden bir kalkınma mümkün değil. Zira nüfusun yarısını buna katmamış oluruz. Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Bu hedefleri kadınsız başaramayız. Kadın ve erkek birlikte başaracağız" diye konuştu.

Kadınların iş gücüne katılım rakamlarına bakıldığında, yüzde 23.3'lerden 2011'de yüzde 28.8'e, 2012'de yüzde 30.3'e gelindiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu hızlı yükselme çok olumlu. Kadınlarımız iş gücü piyasalarına hazlı şekilde katılıyorlar. Erkek istihdamına göre kadın istihdamı daha hızlı artıyor" dedi.

Kadın istihdamıyla ilgili TÜİK verilerini komisyon üyeleriyle paylaşan Bakan Yılmaz, okuma yazma bilmeyen kadınların istihdam oranının yüzde 6.5 gibi çok düşük bir rakamken, üniversite mezunu kadınların istihdam oranının yüzde 71 ile Avrupa ülkeleri seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Eğitim düzeyi arttıkça istihdamın da arttığını dile getiren Yılmaz, esnek çalışma sistemlerinin de kadınlar ve gençlerin istihdamında çok önemli olduğunu söyledi.

Ev kadınlarının ev içinde yaptığı hizmetleri de asla küçümsemediğini belirten Yılmaz, "Milli gelir hesaplarımız ne yazık ki onu görmüyor. Halbuki kadınlar evde birçok hizmeti üretiyor. O emeği çok takdir ediyorum" dedi.

-"Kadın istihdamında hizmet sektörü tarımın önüne geçti"-

Eskiden kadın istihdamında tarım sektörünün ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Yılmaz, 2011 yılında hizmetler sektörünün tarımın önüne geçtiğini ve artık kadınların hem hizmet hem sanayi sektörlerinde yoğun biçimde istihdam edildiğini vurguladı. Yılmaz, "Böylece kadın istihdamının kalitesi de artıyor" diye konuştu.

Yılmaz, SODES, ÇATOM gibi projeler hakkında da bilgi vererek, kadınların bu projelerle hem gelir elde etme amaçlı programlar çerçevesinde eğitim aldıklarını hem de sosyal yaşama söz konusu proje etkinliklerini henüz gerçekleştirirken katıldıklarını anlattı. 2011 yılında kadınlara yönelik 358 projenin SODES kapsamında desteklendiğini belirten Yılmaz, kendi bakanlığı bünyesinde kadın istihdamına büyük önem verdiğini ve yönetici kademelerinde de kadınlara daha fazla yer verilmesi için tavsiye ve gayretlerinin olduğunu ifade etti.

Bakan Yılmaz, Kalkınma Ajansları'nın önemine değinerek, bütün illeri kapsayacak şekilde nitelikli kadrolar oluşturduklarını, özgün bir modelle kapsayıcı kalkınma anlayışını tesis etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Muhabir: Ali Eyvaz

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Cevdet Yılmaz Aşkın Asan Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title