Haberler

Suriyeli Mülteciler Küçük Esnafın Can Simidi Oldu"

Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (ANESİAD) Kayseri Şube Başkanı Veysel Tüfekçi, Suriyeli mültecilerin küçük esnaf için adeta bir can simidi olduğunu bildirdi.

Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (ANESİAD) Kayseri Şube Başkanı Veysel Tüfekçi, Suriyeli mültecilerin küçük esnaf için adeta bir can simidi olduğunu bildirdi.Tüfekçi, yaptığı yazılı açıklamada, Suriyeli mültecilerin, alışveriş merkezleri (AVM) ile rekabet etmekte zorlanan küçük esnafa büyük katkı sağladığını belirtti.Bir çoğunun aile ve akraba çevresiyle sığındığı Türkiye'de çadır kentlerde ve kamplarda yaşadığını, 250 bin civarında ailenin de kiralamış oldukları konutlarda ikamet ettiklerini dikkat çeken Tüfekçi, şunları kaydetti: "Gelir durumu iyi olmayan mültecilerin bir çoğu, kullanılmayan depo ve sığınakların dışında, sağlıksız bodrum katlar ve çatısı bakımsız teras katları kiralamaktalar. Normal şartlarda kira getirme durumu söz konusu olmayan bu konut ek yerleri ülkemiz bir kısım halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bu durumu, bir kısım ev sahiplerinin fırsatçılığa dönüştürmesi de birçok bölgede kira rayiç bedellerinin anormal seviyelere çıkmasına neden olmuştur."

-"Küçük esnafın can simidi oldular"

Bu göçün aynı zamanda ikinci el kullanılmış eşya pazarında da önemli bir canlanmaya neden olduğunu belirten Tüfekçi, açıklamasını şöyle sürdürdü: Suriyeli mülteciler, kira gelirlerine ve ikinci el dayanıklı tüketim malları pazarına olan katkılarının yanı sıra, AVM'lerin yaygınlaşmasıyla baskı altında kalan özellikle kenar mahallelerdeki küçük esnaf için adeta bir can simidi olmuştur. Suriyeli mülteciler alışveriş için, lüks AVM'ler yerine bir çoğu daha kolay derdini anlatıp anlaşabildiği küçük esnafı tercih etmektedir. Küçük esnafın yoğun olduğu mahalle aralarında, vitrininde Arapça yazılar yazan esnaf sayısı her geçen gün artmaktadır. Çok az sayıda da olsa kendi adına açtıkları ticarethanelerini işleten Suriyeliler de yavaş yavaş mahalle aralarında yer almaktadırlar."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title