Haberler

Srebrenitsa Soykırımının 21. Yılı

Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Srebrenitsa soykırımının 21. yılına ilişkin "İstanbul'un da Bosna'nın da Fatihi bir, Bosna Hersek ile geçmişimiz ve geleceğimiz de birdir.

Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Srebrenitsa soykırımının 21. yılına ilişkin "İstanbul'un da Bosna'nın da Fatihi bir, Bosna Hersek ile geçmişimiz ve geleceğimiz de birdir. Srebrenitsa katliamı, Batı'nın iki yüzlü yaklaşımlarının nelere mal olduğunun çok hazin bir ifadesidir. Bu katliamda şehit olan bütün kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz." dedi.

Srebrenitsa soykırımının 21. yılı nedeniyle Okçular Vakfı'nda "Srebrenitsa Cehennemi" adlı fotoğraf sergisi düzenlendi. Bosna Hersek Federasyon Arşivi'nin desteğiyle gerçekleştirilen etkinlik, Bosna Hersek milli marşı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan yaptığı konuşmada, Srebrenitsa katliamının ve dinamiklerinin unutulmaması için bu serginin düzenlendiğini bildirdi.

Srebrenitsa katliamını gerçekleştirenlerin Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanarak 30-40 yıl cezalara çarptırıldıklarını aktaran Erdoğan, mayıs ayında Fetih Kupası'nın basın açıklamasını yapmak için gittikleri Saraybosna'da Srebrenitsa anısına düzenlenen bir fotoğraf sergisini ziyaret ettiklerini söyledi.

Saraybosna'daki bazı fotoğrafların dikkatini çektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu fotoğraflar, Srebrenitsa'yı korumakla görevli olan BM askerlerinin kendi yaşadıkları bölümde duvarlara yazdıkları yazıları gösteren fotoğraflardı. Bu yazılarda şunu gördük. Oradaki BM askerleri, Hollandalılar büyük ölçüde. Müslümanların öldürülmesine onlar da göz yumduklarını duvarlara yazmışlar. Bu aslında şunu gösteriyor, biz şöyle inanırız. Bir zulüm vardır, bir mazluma eziyet edersiniz, zulüm edersiniz, sizin elinizden o kişi mazlum olur. Bir de pasif zulüm vardır. Bir mazlumun zulüm görmesine engel olma ihtimaliniz olmasına rağmen hiçbir şey yapmazsanız, siz de o zulmün bir parçası haline gelirsiniz. Bu da aynı şekilde zulümdür. Orada Müslümanları kesen, sadece Srebrenitsa değil, o dönemde bütün Bosna Hersek'te 250 binin üzerinde Müslüman öldürüldü. Öldürenler zalimdi ama ona göz yuman BM amblemini üzerinde taşıyan Avrupalı askerler, göz yuman AB üyesi ülkeler, dünyaya medeniyeti öğretmeye çalışan ülkeler, işte onlar da o zulmün parçasıydılar. Biz Türkiye olarak o zamanki gücümüzün yettiğince Bosna Hersek'e yardımcı olmaya çalıştık. Şimdi çok daha güçlüyüz. Şimdi Bosna Hersek'e gittiğimiz zaman oradaki gaziler bize diyorlar ki; 'Siz güçlü olun, biz endişe etmeyiz' diyorlar. Neden? 'Türkiye güçlü olduğu zaman bize böyle bir şey yapmakta iki kere düşünmeleri gerekir, cüret edemezler' diyorlar. Onun için biz Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız."

"Biz bu oyunu bozmak zorundayız"

Yüz binlerce Müslüman Avrupa'nın göbeğinde öldürülürken, batılı liderlerin ve dünyaya medeniyet satan batılı zihniyetin o zulmün ve katliamın parçası olmaktan başka hiçbir şey yapmadığını savunan Erdoğan, şunları söyledi:

"Daha sonra Kosova'da da aynı katliam yaşandı, yine bir şey yapmadılar. Ruanda'da da yaşandı aynısı, bir şey yapılmadı. Dünyanın neresinde olursa olsun, dünyada son kaç 100 yılı alırsanız alın, ölen insanlar maalesef batı medeniyetinin gözetimi altında, batı medeniyetinin kılıçlarının ucunda, batı medeniyetinin silahlarının ucunda can verdi. Maalesef, yüzlerce milyon insan. Şimdi o zaman, İslam'ı terörizmle yan yana getirmeye çalışmalarını, Müslümanların katledilmesine göz yummalarını işte bu çerçevede yeniden anlamak zorundayız. Bizler bir yandan güçlenirken, bir yandan bu maalesef kendi varlığını, kendi uygarlığını maalesef birçok insanın kanı ve gözyaşı üzerine inşa etmiş olan batılı komşularımızı nasıl tanımamız gerektiğini de iyice hesap etmeliyiz diye düşünüyorum. Tekrar böyle katliamlar olmaması için tekrar Müslümanların, bakın hala Suriye'de, Irak'ta hala dünyanın bin bir yerinde hala Müslümanlar kesiliyor, öldürülüyor. ya birbirlerine düşürmek suretiyle ya da yine başka türlü saiklerle Müslüman kanı dökülüyor, akıtılıyor. Bundan zarar gören Müslüman olmasına rağmen terörist yaftası yine getirilip Müslümanın boynuna asılmaya çalışılıyor. Biz bu oyunu bozmak zorundayız. Biz bu oyunu nasıl bozacağız? Biz bu oyunu ayakta durarak, dik durarak, eğitimimizle, donanımımızla, dünyayı tanımamızla bu oyunu bozacağız."

Bosna Hersek Federasyon Arşivi Direktörü Prof. Dr. Adamir Jerkoviç ise Srebrenitsa trajedisinin 21. yılında, katliamın kurbanlarını rahmetle andıklarını, yıllardır tüm dünyaya bu korkunç insanlık suçunu ve soykırımını anlattıklarını söyledi.

Katliamda şehit olanların, Müslüman olmaktan başka bir suçlarının olmadığını ifade eden Jerkoviç, 8 bin 372 kişinin bir günde ve BM askerlerinin gözünün önünde katledildiğini, yaşananları asla unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını anlattı.

Bosna Hersek'in daima yanında olan Türkiye'ye teşekkür eden Jerkoviç, "Bosna Hersek'te yapılan bu ihanetin, bu katliamın bugün hala yaralarını içimizde taşıyoruz. Hala Bosna Hersek'te vefat edenlerden bazılarının cesetleri bulunamadı. Onları daha çok arayacağız ve bulunca da kemiklerin kime ait olduğunu tespit edeceğiz. Daha çok bulunamamış ve bilinmeyen mezarlıklar var. Daha işimiz bitmedi. Bağımsızlığımızı koruyup Bosna halkının hakları için gece gündüz çalışmalıyız." dedi.

Avrupa Birliği Politikaları Enstitüsü Başkanı Hasan Soygüzel de hüzünlü bir günde bir arada olduklarını, 1995'te Srebrenitsa'da katledilen 8 bin 372 kişiyi anmak üzere böyle bir sergide buluştuklarını ifade etti.

Srebrenitsa katliamını hafızalarda taze tutmak için her yıl sergiler düzenlediklerini aktaran Soygüzel, "Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde bu sergileri düzenledik. Bu yıl da nasip Okçular Vakfı'nda düzenlemekmiş. Bizlere ev sahipliği yaptığı için Okçular Vakfı'na şükranlarımı arz ediyorum. Hiç şüphesiz Srebrenitsa katliamı, Avrupa'nın iki yüzlülüğünün çok hazin kanıtlarından biri. Umarım bir daha böyle acılar yaşanmaz." diye konuştu.

Jerkoviç, Bilal Erdoğan'a Aliya İzzetbegoviç'in biyografisinin yer aldığı kitabı hediye ederken, Erdoğan da Jerkoviç'e ahşap üzerine sedef işlemeli Fatih Sultan Mehmet'in tuğrasını takdim etti.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve yapılan duanın ardından Erdoğan, Jerkoviç, Soygüzel ile Okçular Vakfı yöneticileri tarafından serginin açılış kurdelesi kesildi.

Kaynak: AA / Güncel

Bilal Erdoğan Srebrenitsa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Chelsea Tottenham maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Chelsea Tottenham maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Koç Metalurji halka arz ne zaman? Koç Metalurji Sanayi halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne, ne zaman borsada işlem görecek? Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title