Haberler

Soma'da 'İşten Çıkartılan Madencilerle Yeni Yıla Girelim' Çağrısı

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki İmbat Madencilik'te işten çıkartılan 32 maden işçisinin işyerinin önündeki direnişleri 9'uncu gününe girdi.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki İmbat Madencilik'te işten çıkartılan 32 maden işçisinin işyerinin önündeki direnişleri 9'uncu gününe girdi. DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen), yaptığı yazılı açıklamayla herkesi bugün saat 20.00'de işten çıkartılan madenciler buluşup, yeni yıla birlikte girerek destek vermeye çağırdı.

Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, 13 Mayıs'ta 2014'teki 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasıyla ortaya çıkan tablonun madenlerdeki işçilerin çalışma koşullarını gözler önüne serdiğine dikkat çekilip, "Bir yıl önce kıdem tazminatları bile ödenmeden işten atılan 2 bin 831 maden işçisinin tazminatları, sendikanın yasaya aykırı olarak işverenle yapmış olduğu protokolle ne zaman ödeneceği bile belli olmayan 24 takside bağlanarak belirsizliğe bırakıldı. İşçi hakları ve alacakları gasp edilmeye devam ediyor. İşçiler adına yapılan yeni toplu sözleşme ne yazık ki Soma'da işverenlerle Türkiye Maden İş Sendikası arasında yine işçilerden gizli, kapalı kapılar ardında imzalanarak haklar ve kazanımları korumak, geliştirmek yerine, var olan haklar da küçültüldü. İkramiyeler maaşların içine yedirilerek tamamen ortadan kaldırıldı. Maaşa yedirilen ikramiyeler zam gibi gösterildi. Giyim ve ayakkabı hakları kaldırıldı. Ücretli izinler azaltıldı. Deneme süresi sözleşmeye eklenerek keyfi işten çıkarmalar kolaylaştırıldı. İşten atılma korkusu ile yasa dışı uygulamalara boyun eğme süreci kuvvetlendirildi" denildi.

"ŞİMDİ DE İMBAT MADENCİLİKTE DE TOPLU İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLADI"

29 maden işçisinin İmbat Madencilik tarafından bir süre önce resmiyette devamsızlık gerekçe gösterilerek işten çıkartıldığına da dikkati çeken açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Üretimin aşırı zorlamayla artması ve hastalık halinde rapor ve izin kullanılmaması için yapıldığı belirtilen, tüm işçilere gözdağı ve korku salmaya dönüştürülen bu işten çıkartmalar sonrasındaki bir hafta içerisinde üretimde meydana gelen yüzde 8'lik artış, işverenin niyetini de açık etmiş oldu. Teknoloji ve iş organizasyonuna dayanmadan baskı ve tehditle, tehlikeli üretim zorlamasıyla sağlanan üretim artışının sonuçları 301 işçinin ölümü, yüzlerce işçinin sakat kalmasının acıları hala silinmemişken, 8'i Dev Maden- Sen üyesi, diğerleri ise TÜRK-İŞ'e bağlı Türkiye Maden-İş sendikası üyesi toplam 29 madenci işten atılma gerekçesini öğrenmek için gittikleri işyerinde jandarma tarafından tartaklanarak kısa süreli gözaltına alınmıştı. Üç gün sonra 3 işçi daha direnişteki işçilerle dayanışmada bulunduğu için işten çıkarıldı. Haklarını aramak ve işlerine geri dönmek isteyen işçilerin işyerinin önünde direnişi dokuz gündür ağır kış koşullarına rağmen sürmektedir. Direnen işçiler kendilerinin işe dönüşünü henüz sağlayamadılar ancak kendilerinden sonra atılması öngörülen ve listesi hazırlanan 150 işçinin daha işten atılmasını şimdilik engellemiş ya da ertelemiş oldular."

Açıklamada, Soma İmbat Madencilik önündeki eylemleri 9'uncu gününe giren 32 işçiyle saat 20.00'de biraraya gelinip, yeni yıla birlikte girilerek destek verilmesi için herkese çağrıda da bulunuldu. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İmbat Madencilik Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title