Haberler

Sol Parti Milletvekili, 27 Yıl Yasa Dışı İzlenmiş

Deutsche Welle başta olmak üzere Alman medyası Anayasayı Koruma Örgütü tarafından, 1986'dan bu yana izlenen Bodo Ramelow'a ilişkin verilen karara geniş yer verdi.

Deutsche Welle başta olmak üzere Alman medyası Anayasayı Koruma Örgütü tarafından, 1986'dan bu yana izlenen Bodo Ramelow'a ilişkin verilen karara geniş yer verdi. Batı Almanya doğumlu Ramelow, iki Almanya'nın birleşmesinden hemen sonra, 1990'da Doğu Almanya'nın Thüringen eyaletinde bir sendikanın başkanı olarak görev aldığı hatırlatıldı. 1999 yılında Thüringen Eyaleti'ne milletvekili olarak giren Bodo Ramelow, 2005-2009 yılları arasında da Federal Meclis'te görev yaptı. Halen Thüringen Eyalet Parlamentosu'nda Sol Parti Meclis Grubu başkanlığını yürüten Ramelow'a ilişkin başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, izlemeyi onaylayan Federal İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararın gerekçesinde, şöyle denildi:

'Ramelow; 'şüpheli' niteliğinde değildi. Parti içi radikal akımlara da katılmamıştı. İzleme, yalnızca Sol Parti üyeliği ve parti içi görevlerinden kaynaklanıyordu" denildi. Kararda, "izlemenin bu yönüyle milletvekilliği görevini hedef alan izinsiz bir müdahale olduğu.?

İkinci devlet kanalı ZDF, kararı değerlendiren Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi'nin "tarihi bir gün" dediğini aktardı. Gysi, Sol Parti milletvekillerinin Soğuk Savaş döneminden kalma bir alışkanlıkla izlendiğini söyledi.

Sol Parti'nin verilerine göre, iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) tarafından izlenen yaklaşık 50 dolayında Sol Parti mensubu ilgili mercilere başvuruda bulundu. Sol Partili yetkililer, sözkonusu şikayetlerde izlenecek yöntem için Ramelow davasından çıkacak kararın beklendiğini söyledi.

Sol Partili yetkililer, gerekçesinden ötürü kararın benzer davalar için emsal oluşturduğunu vurgularken Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Thomas Oppermann, Almanya'nın güvenliğini Sol Parti milletvekilleri değil, şiddet kullanan aşırı unsurlar tehdit ettiğini ifade ederek, 'Ramelow bir devlet düşmanı değildir" dedi.

Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, "Anayasa Mahkemesi kararının, Sol Parti milletvekillerinin artık izlenemeyeceği olarak yorumlanamayacağını" söyledi. Sözcü, izlemenin Yüksek Mahkeme tarafından kriterlere bağlandığını kaydeden sözcü, halen izlenen milletvekillerinin sayısı ve kimlikleri hakkında gizlilik nedeniyle bilgi veremeyeceğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Deutsche Welle Batı Almanya Sözcü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title